Valóban csodafegyver lenne az előválasztás?

2020. október 27. 10:16
Az ellenzéki szavazók a miniszterelnök-jelöltre mindenképpen, egyéni képviselőjelöltekre csak akkor támogatnák az előválasztást, ha az indokolt – áll az IDEA Intézet kutatásában.

Az IDEA Intézet 2020. szeptember 30 – október 4. között készített felmérése szerint az ellenzéki szavazók többsége egyre jobban ismeri a választásokon elképzelhető együttműködési formákat, azok kormányváltást eredményező feltételezett hatásait. Elsöprő többségük támogatna valamilyen esetben egy miniszterelnök-jelölt személyét eldöntő előválasztást. Ez nem meglepő, hiszen az utóbbi időben az ellenzéki nyilvánosságban több olyan párt vagy mozgalomvezető személy is növelte ismertségét, akik sokszereplőssé tennék a pozíció kiválasztásáért folytatott rivalizálást.

Ez egy olyan szokatlanul egységes és magas elfogadottságot jelentő arány, ami világos üzenet az ellenzéki pártok vezetői számára. Ehhez képest árnyaltabb a megítélése az egyéni választókerületek szintjén megrendezendő előválasztásnak, ugyanis az ellenzéki szavazók többsége csak ott tartana előválasztást, ahol több esélyes jelölt is indul a pozícióért – áll az IDEA Intézet kutatásában. 

A vizsgálat szerint az ellenzéki szavazók 93 százaléka támogatja a miniszterelnök-jelölt személyét érintő előválasztás megrendezését. 58 százalékuk mindenképpen szükségesnek tartaná, 35 százalékuk csak akkor, ha erről az érintett pártok nem képesek időben megállapodni.

Az ellenzéki szavazók többsége (52%) nem támogatja az előválasztást a listán szereplők sorrendjére nézve. Okkal feltételezhetjük azt, hogy a válaszadók szerint a listákon szereplő politikusok pozícióját leginkább a pártoknak kell meghatározniuk. A kormányváltó szavazók egy része (40%) azonban úgy gondolja, hogy ezen a szinten is beleszólna a pártok között kötött megállapodásban.

Az egyéni jelöltek kiválasztásában is a korábbi előválasztási technikákat értékelő racionalitás jellemzi az ellenzéki szavazókat. 54 százalékuk csak azokban a választókerületekben tartana a közös ellenzéki jelölt személyéről előválasztást, ahol több esélyes jelölt is indul a pozícióért. Harmaduk (33%) még akkor is előválasztással legitimálná a véglegesen induló ellenzéki jelöltet, ha egyértelműnek tűnik esélyességének és támogatottságának kiemelkedő szintje.
 

(Forrás: IDEA Intézet)

Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"magukra tudják fordítani a figyelmet, miközben még mindig nem kell semmit mondaniuk a választóknak arról, hogy mi is történne majd, ha őket megválasztanák őket."
Ez a lényeg, EZÉRT CSODAFEGYVER AZ ELŐVÁLASZTÁS.
Mindent ígérni, következmények nélkül: EZ PLUSZ 20% SZAVAZATNYERESÉG.
Ezzel a bal-lib oldal bőven átlépi az 50%-ot!
Ez ténykérdés, ez így működik. A választás utáni második napon már hiába szörnyűlködik a szavazó, én nem erre szavaztam, de bizony: pontosan, hogy erre.
HA A FIDESZ NEM RENDEZ TERÜLETI ALAPON, ORSZÁGOSAN LEGALÁBB 15-50 HELYEN "ELŐVÁLASZTÁSSZERŰ" KAMPÁNYT,
EL FOGJA VESZÍTENI A 2022-ES VÁLASZTÁSOKAT.
Az előválasztások akkora méretű média eseményt generálnak, hogy bőven elegendő áttörés elérésére, legalább a választások napjáig.
És ezt jól tudja a Soros-bagázs, már csak azért is, mert erre érzékenyítettek.

Olyan ez, mint a szélhámos, aki telekiabálja a világot:
Most vegyen, mert holnap már nem lesz... És ma még jó áron...
Sokan rábuknak...
Minél többet hallják a megváltó igéket, annak arányában nő a pillanatnyilag rá adott szavazók száma.
Egyszerű ez.
---Helyesen: ORSZÁGOSAN LEGALÁBB 15-20 HELYEN

Miért, két fideszes nem versenyezhet, esetleg egy harmadik, fidelitasosszal?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés