Potápi Árpádot tilthatták ki Ukrajnából

2020. október 27. 16:18
A nemzetpolitikáért felelős államtitkár keddi sajtótájékoztatóján közölte, „egyelőre nem tudom, hogy elárulják-e a neveket, feltételezést tudok csak mondani, hogy az egyik én lennék. A másikat viszont nem tudjuk, keressük” – fogalmazott.

Mint arról korábban írtunk: Ukrajna megtiltotta a beutazást két magyar tisztségviselőnek. A külügyi tárca vezetőjének szavai szerint az egyik tisztségviselő a magyar miniszterelnökség államtitkára, akit név szerint nem említett, a másikról pedig nem árult el semmit.

Mint fogalmazott: „az, ahogyan a magyar kormány a választások előestéjén és a választások napján viselkedett, beavatkozás volt Ukrajna belügyeibe” – szögezte le az ukrán miniszter arra reagálva, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a választás napján a közösségi oldalán írt bejegyzésében a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) jelöltjei és Babják Zoltán beregszászi polgármester melletti szavazásra buzdította a kárpátaljai magyarokat. A nap folyamán ráadásul bekérették az ukrán külügyminisztériumba Íjgyártó István kijevi magyar nagykövetet is, valamint tiltakozó jegyzéket adtak át neki. 

Szijjártó: A magyar kisebbségekkel való kapcsolattartás nem beavatkozás az ukrán belügyekbe

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter algériai útja előtt villámbejelentkezést tett a repülőtérről. A miniszter beszélt az ukrán helyzetről is, melynek keretében először is gratulált a KMKSZ-nek a történelmi siker eléréséhez. „A Kárpátalján elért eredmények világossá teszik, hogy a magyarok véleménye megkerülhetetlen lesz” – fogalmazott.

A kitiltott magyar tisztségviselőkkel kapcsolatban a magyar diplomácia vezetője elmondta: „ezt a döntést szánalmasnak és nonszensznek tartjuk, a közlés módja pedig mindenképpen kulturálatlan”. Szijjártó Péter hangsúlyozta:

„a magyar kisebbségekkel való kapcsolattartás nem beavatkozás az ukrán belügyekbe”.

Úgy folytatta: „ezzel a döntéssel az ukrán külügyminisztérium nem mást üzen, mint hogy Ukrajna le kíván mondani az eddig elért eredményeiről az euro-atlanti integráció vonatkozásában”. A külügyminiszter végül rámutatott: „mi továbbra is készen állunk a jószomszédi kapcsolatra és a párbeszédre”.

Potápi: Feltételezést tudok csak mondani, hogy az egyik én lennék

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára keddi sajtótájékoztatóján elmondta, „egyelőre sem a Külügyminisztérium, sem a Miniszterelnökség, sem én személyesen nem kaptam semmilyen hivatalos értesítőt arról, hogy nem kívánatos személy lennék Ukrajnában. Egyelőre nem tudom, hogy elárulják-e a neveket, feltételezést tudok csak mondani, hogy az egyik én lennék. A másikat viszont nem tudjuk, keressük” – fogalmazott.

Az államtitkár elmondta azt is: „az eset érthetetlen számunkra”. Azonban hangsúlyozta:

„Nekünk kötelességünk, hogy a határon túli magyarsággal foglalkozzunk, és őket bármilyen módon segítsük.”

 Címlapkép: MTI/Soós Lajos

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés