Koronavírus: egészségügyi segítséget kap Csehország

2020. október 22. 19:30
Andrej Babis kormányfő a Twitteren bejelentette, hogy az Európai Bizottság saját tartalékaiból 30 lélegeztetőgépet küld Prágába.

Katonai egészségügyi személyzettel fogják kisegíteni az Európai Unió és a NATO tagállamai Prága kérésére Csehországot a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. A cseh kormány csütörtökön jóváhagyta Lubomír Metnar védelmi miniszter javaslatát, hogy engedélyezzék az EU és a NATO katonai egészségügyi személyzetének Csehországi tevékenységét. A hatályos szabályok szerint egy ilyen lépést még a parlament mindkét házának is jóvá kell hagynia. Erre valószínűleg a jövő hét folyamán kerül sor.

Az Egyesült Államok a cseh kérésre már regaált is

A kormány határozata alapján a külföldi katonai egészségügyisek – összesen legfeljebb 300 személy – három hónapig dolgozhatnának Csehországban – mondta Lubomír Metnar a kabinet rendkívüli ülése után újságíróknak. A miniszter szerint a NATO égisze alatt nyújtandó segítségről a csehek már tárgyalásokat folytatnak Németországgal és más szövetséges államokkal is. Az Egyesült Államok a cseh kérésre már regaált is, és a Nemzeti Gárda 28 olyan orvosát és egészségügyi alkalmazottját küldi Csehországba, akiknek már konkrét tapasztalataik vannak a Covid-19-es betegség kezelésével. Ezek a katonaorvosok várhatóan a jövő hét végén érkeznek Csehországba, és a cseh orvosokkal együtt a prágai katonai kórházban fognak dolgozni.

Roman Prymula egészségügyi miniszter szerint külföldi katonaorvosok dolgozhatnának majd az 500 ágyas Prágában épülő tábori kórházban is. A tábori kórház néhány napon belül üzemképes lesz, és mintegy 200-250 katonaorvos és más egészségügyi személyzet fog ott dolgozni. Lubomír Metnar szerint

a NATO pénteken hoz döntést arról is, hogy a szervezet tartalékaiból 60 lélegeztetőgépet küld a cseheknek.

Andrej Babis kormányfő a Twitteren bejelentette, hogy az Európai Bizottság saját tartalékaiból 30 lélegeztetőgépet küld Prágába. Babis a nap folyamán telefonon beszélt Ursula von der Leyennel, a bizottság elnökével, aki egyben megígérte, hogy felszólítja a többi uniós tagállamot, ajánlják fel szabad egészségügyi kapacitásaikat a cseheknek.

A cseh kórházaknak 1932 olyan speciális lélegeztető gépe van, amely bevethető a Covid-19 betegség kezelésénél

A legfrisebb statisztikai adatok szerint a cseh kórházaknak 1932 olyan speciális lélegeztető gépe van, amely bevethető a Covid-19 betegség kezelésénél. Jelenleg a gépek 52 százaléka van használatban. A cseh kormány egy hete 500 darab új lélegeztetőgépet rendelt 250 millió korona (3375 millió forint) értékben. Ezen kívül Csehországban is kifejlesztettek már egy lélegeztetőgépet, amely használható a Covid-19 betegségben szenvedők légzésének segítésére. Ebből a gépből pedig eddig mintegy 200 darab készült.

Csehországban az utóbbi napokban nagyon felgyorsult a koronavírus-járvány terjedése. Az egészségügyi minisztérium honlapján csütörtökön reggel közölt adatok szerint szerdán már 14 968 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumi tesztek, ami háromezerrel több mint az eddigi legmagasabb napi szám. A járvány következtében eddig 1739 személy halt meg, közülük 253-an ezen a héten. Gyorsan emelkedik a kórházban kezeltek száma is, ami szerdán 4417-re emelkedett. Október elejétől ez a mutató megnégyszereződött. A súlyos esetek száma megháromszorozódott, az orvosok szerint most 657 beteg állapota minősíthető súlyosnak.

(MTI)

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Skandalum, a Klubrádióban éppen ma délután háborgott Bolgár Gyuri a vendégével azon, hogy micsoda dolog katonákat bevonni a járvány elleni harcba. Ilyenre csak az Orbán-i diktatúra képes, amit egy demokrata elutasít. S ugye itt csak a magyar honvédség bevonása volt napirenden, a cseheknél már ott lesz a fél NATO.

Gyuri! Hétfőn várom, hogy bonckés alá veszed a cseh helyzetet, s elítéled a cseh kormányt antidemokratikus lépéseiért.

Azért ennyit a magyar kormány is adhatott volna, megelőzve minden más felajánlást. Ennyivel tartozunk a V4-es barátainknak. De még most sem késő. Orbán és a szakértők előrelátásának köszönhetően Magyarország e téren is fel tudott készülni a váratlan helyzetre. Igaz, az ellenzék primitív módon, napi politikai haszonszerzés végett bírálta is ezért a kormányt.

Most akkor hány gépünk is van? A legkülönfélébb számokkal lehet találkozni, pl. kifizettük, de még nem jött meg. Arra emlékszem, Hogy Kárpátaljára küldtünk talán 30-t. Ha van vagy 8000, akkor nyugodtan átküldhettünk volna talán 100-t egy V4 partnernek.

Jobban érdekelne, miért a cseh és most már a szlovák COVID radikális változása?
Erről senki nem szól.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés