Borsodban befuccsolt a balliberális csodalabor

2020. október 12. 7:28
Koncz Zsófia győzelme annak köszönhető, hogy szimpatikus, szerethető karakter, egy tekintélyes politikai hagyaték hiteles örököse.

Kedvelt toposza volt a vasárnapi időközi választások jelentőségét fejtegető elemzéseknek, hogy a kétharmad lebontásáról vs. megőrzéséről szól a voksolás. Technikailag természetesen ez nehezen vitatható, azonban a küzdelem valódi tétjét az új szintre emelt ellenzéki összefogásosdi tesztelése jelentette.

A valódi kérdés az volt, hogy vajon milyen varázsturmix készülhet a balliberális csodalaborban, ahol bukott mágusok (Gyurcsány és a DK) keze alá mindenre kész mesterinasok (Momentum és a Jobbik) dolgoznak.

A laborban pedig megszületett Bíró László, akire az ellenzéki világmegváltás keserédes terhe nehezedett.

Személyében sikerült olyan jelöltet előállítani, akinek a viselt dolgai épp elég muníciót nyújtottak a jogos kritikához, másrészt a Nagykörúton Belüli Értelmiség fejcsóválását is kiváltották. Ez két érdekes fejleményt is előidézett:

1) Az ellenzéki erők elegánsan átléptek Bíró problematikus múltján, nagy ívben tettek a belpesti gerúszia ítéletére, és mindennél fontosabbá fetisizálták a programokon és elveken átívelő összefogást.

2) A baloldali választópolgárok szemében tökéletesen mindegy is volt, ki indul, akár egy zsák krumplit is kiállíthattak volna, ha betanulja a „lebontjukakétharmadot" és „aválasztókakaratahogyösszefogjunk” mantrákat.

Egy billegő körzetben ez arra elég volt, hogy szoros eredményt izzadjanak ki, de 2022-ben ennél jóval többre lesz szükség. Sokadszor megmutatkozott ugyanis, hogy az összefogás önmagában nem jelenti a szavazatok összegződését,

nem sikerrecept, amíg nincs egy vállalható, vitaképes program,

ahogy erre épp Szanyi kapitány világított rá a napokban. Hadházy Ákos ezt vasárnap esti borongásában azzal egészítette ki, hogy az ellenzék folyamatos káderhiánnyal küzd: erre pedig Bíró indítása kiváló példa.

Kormányoldalon Koncz Zsófia győzelme épp ennek köszönhető: szimpatikus, szerethető karakter, egy tekintélyes politikai hagyaték hiteles örököse. 2022-ben is ez lehet a siker kulcsa, és amíg az ellenzék keresi önmagát, illetve a Jobbiktól a DK-ig vállalható minimumot, addig van idő rendet rakni a saját sorok közt, van idő a hiteles szereplők megerősítésére.

Összesen 97 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem az öt százalék magabiztos győzelem. Az ellenzéki médiának gyógyír, hogy szoros küzdelemről beszél.
Bezzeg ha Bíró nyert volna négy százalékkal, azt hatalmas győzelemnek fognák fel.

Az.
Gobdolj bele, az országos fideszes-tarolások (és a mára kb. 5%-osra zsugorodott MSZP) mellett továbbra is ilyen 20+% fölényekkel nyernek helyben a szocik... legutóbb tavaly októberben is.

Így van. Ez most mellékes. Horn is nyert 1994-ben, az is mellékes.

Megírjam ennek a kommentnek a tükörképét?

(ásít)

Nem értek egyet.
Bár a cikk szerintem is eltúlzott, hiszen a nyerés okát akkor érdemes elemezni, ha min. 20% különbség lett volna a két jelölt között. Így viszont nyilvánvaló, hogy ha az egyik oldalon egy szék, a másikon meg egy háromlábú szamár állt volna, akkor is kvázi ugyanez lett volna a végeredmény. Ez a választás a helyi mozgósítási képességről szólt, semmi másról.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés