New York polgármestere: A lövöldözéseket leszámítva békés hétvége volt

2020. szeptember 9. 17:45
Békés hétvégének nevezte az előzőt Bill de Blasio, New York polgármestere, bár 23 lövöldözés történt, és az előző héten rekordmagas volt a fegyverhasználat miatti letartóztatások száma.

„Túlnyomórészt békés hétvégénk volt Közép-Brooklynban, és ez mindenki kemény munkájának köszönhető” – nyilatkozta hétfőn a Fox News szerint Bill de Blasio, New York városának demokrata párti polgármestere. 

Igaz, a teljes nyilatkozat így szólt: „Egy indicens volt, egy nagyon nyugtalanító incidens, hogy hétfőn korahajnalban valaki öt embert lőtt le Crown Heights-ben. Egyikük egy hat éves fiú, és ez nagyon nyugtalanító. Istennek hála azonban egyiküknek sincs életveszélyes sérülése. Szóval ezt az incidenst leszámítva, túlnyomórészt békés hétvégénk volt Közép-Brooklynban, és ez mindenki kemény munkájának köszönhető.”

Egész New Yorkban egyébként 23 lövöldözés volt a hétvégén, ebből kettő volt halálos. Az egyik lövöldözés volt az, amiről De Blasio beszélt, a J’Ouvert nevű, Brooklynban megrendezett karibi fesztiválon hétfő hajnalban, ahol a golyók eltaláltak egy édesanyát és hatéves kisfiát, valamint három másik embert.

Ráadásul ha nem pusztán a hétvégét, hanem az egész előző hetet nézzük, akkor 25 éves rekordot döntött a fegyverhasználat minatti letartóztatás a városban: 160 esetben történt ilyen – nyilatkozta kedden Dermot Shea, a New York-i rendőrség (NYPD) vezetője. Hozzátette: 28 nap alatt 436 esetben tartóztattak le valakit fegyverhasználatért, s tavaly az év ugyanezen periódusában ez a szám 320 volt.

Eric Adams, Brooklyn kerületi polgármestere, volt rendőr és az önkormányzati képviselő Ritchie Torres azt nyilatkozta: mindennek az oka a politika. „Csökkented a költségvetést. Behívod a rendőröket az utcáról, aztán azon mélázol, vajon miért tart több ideig a rendőröknek elvégezni a melót.” Torres hozzátette: a fegyveres erőszak elharapózása annak köszönhető, hogy a rendőrök nem lépnek fel a korábbi szigorúsággal az ilyen ügyekben. 

De Blasio kapcsolata a rendőrséggel többnyire fagyos, néha ellenséges. A polgármester kampányának egyik központi eleme volt a random utcai igazoltatások elleni fellépés, ami a korábbi, republikánus városvezetők egyik fő és sikeres taktikája volt a bűnözés csökkentésére. Mikor 2014 decemberében két rendőr életét vesztette, a rendőrség de Blasio korábbi rendőrség-ellenes retorikáját hibáztatta, és a temetésen hátat fordítottak a beszédet mondó polgármesternek. A jelenet megismétlődött egy másik rendőr halála után, 2017 nyarán is. 

Nem csoda, hogy 2020 augusztusában a 24 ezer rendőrt tömörítő New York City Police Benevolent Association (PBA) érdekvédelmi szervezet nyilvánosan kijelentette, hogy Donald Trumpot támogatja a november elnökválasztáson. Pat Lynch elnök még hangúlyozta is, hogy a szervezet még sosem állt ki hivatalosan egy elnökjelölt mellett sem, ez az első ilyen alkalom. Ez azért is izgalmas, mert a PBA korábban kritikus volt az egyébként keményvonalas rendpárti vonalat vivő, republikánus Michael Bloomberg polgármesterrel szemben is.

A New York-i rendőrség 55 ezer alkalmazottjából majd' 37 ezer a rendőr; eme állomány 47 százaléka fehér és 53 százaléka tartozik kisebbségi csoportokhoz. A PBA tagsága ebből a 37 ezer rendőrből került ki, bőven vannak tehát nem fehér tagjai is.

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az esőt leszámítva száraz időnk van.

Nyilván úgy érti, hogy most kivételesen elmaradt a lincseléssel, gyújtogatással és fosztogatással egybekötött niggerlázadás. De jövő héten majd bepótolják.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés