„Kivonják a forgalomból” a holland királyi család aranyozott hintóját

2020. szeptember 8. 15:30
A gyarmatosító múltra emlékeztet.

A díszes járművet (Gouden Koets), amelyet a holland király és királyné például a Prinsjesdagon (a kis herceg napja, amikor a holland kormány bejelenti a következő évi költségvetés tervezetét) szokott használni, jelenleg felújítják és a tervek szerint jövő júniustól novemberig az Amszterdami Múzeumban állítják ki.

A hintó azért problémás, mert egyik oldaleleme fekete bőrű embereket ábrázol, amint meghajlással és ajándékokkal fejezik ki hódolatukat egy fehér nőnek – olvasható Dutchnews internetes hírportálon. A királyi családdal kapcsolatos témákkal foglalkozó holland újságíró, Kysia Hekster szerint hivatalos döntés ugyan még nem született, de véleménye szerint nem valószínű, hogy a hintót újra használni fogják a Prinsjesdagon.

Vilmos Sándor holland király tavaly elmondta, hogy nem lehet eltávolítani a gyarmati időket megidéző elemet, mivel az része a holland kulturális örökségnek.

A hintó „nyugdíjazását” az is indokolja, hogy rendkívül drága a karbantartása. „Ez egy művészeti alkotás, amelynek a restaurálására több millió eurót költöttek már el az elmúlt években” – mondta Hekster, megjegyezve, hogy ha például egy tüntető egyetlen vödör festékkel leönti a járművet, az egész helyreállítás kezdődhet a legelejéről.

A hintót I. Vilma holland királynő kapta ajándékba a néptől, amikor 1898-ban ténylegesen trónra lépett (18 éves koráig anyja uralkodott helyette). A díszes járművet egy üvegkabinban fogják kiállítani az Amszterdami Múzeum udvarán, a történetével pedig a kiállítótermekben ismerkedhetnek meg a látogatók.

(MTI)

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pont ezt akartam írni. Hogy nevet kéne változtatniuk, mert ez így
nagyon gyarmati örökségnek tűnik.

Ja, és tiltsák be a narancsot is.

És ha nincs, ami emlékeztessen a gyarmati múltra, akkor az nem is létezik...

Továbbá a jelenlegi uralkodócsalád az Oranje házból való, ezért
narancssárga a holland focisták meze. A négereknek különösen jól áll.

Szargentinit nem vonják ki a forgalomból? Ő a holland hülyeségre emlékeztet.

A holland "Koets" szó a magyar Kocs községre utal, ahol az első ilyen "kocsit" készítették. Azon kevés magyar szavak egyike, ami a legtöbb európai nyelve bekerült (pl. coach). Csak érdekességként.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés