Újabb török hadgyakorlat kezdődött a Földközi-tengeren

2020. augusztus 29. 14:09
Fuat Oktay török alelnök arra intett, hogy akár fegyveres konfliktust is kirobbanthat, ha Görögország tényleg kitolja területi vizeinek határát.

Újabb, kéthetes török hadgyakorlat kezdődött a Földközi-tenger keleti medencéjében szombaton, mintegy jelezve, hogy elhúzódik a Törökország és Görögország között a földgázlelőhelyek megosztása miatt keletkezett feszültség.

A Navtex tengerészeti hírportál péntek esti jelentése szerint a török haditengerészet augusztus 29. és szeptember 11. között lőgyakorlatot tart a Ciprustól északra fekvő dél-törökországi Anamur város magasságában. Ankara már csütörtökön bejelentette, hogy lőgyakorlatot tartanak a térségben kedden és szerdán. Törökország és a szintén NATO-tag Görögország régóta vitatkozik a tengeri határokról, de az elmúlt években a Földközi-tenger alatt felfedezett hatalmas földgázmezők Ankara és Nicosia között is kiélezték a feszültséget. A próbafúrásokat végző török kutatóhajókat hadihajók kísérik, Görögország és szövetségeseik pedig ugyancsak megerősítették katonai jelenlétüket a térségben.

Törökország pénteken közölte, az Európai Unió külügyminisztereinek informális tanácsülésén megfogalmazódott szankciók lehetősége nem járul hozzá a Földközi-tenger keleti medencéjében található energiahordozók kitermelése miatt folyó török-görög tengerjogi vita megoldásához, és csak még határozottabbá teszi Törökországot a saját, valamint a ciprusi török közösség érdekeinek érvényesítésében.

Fuat Oktay török alelnök arra intett szombaton, hogy akár fegyveres konfliktust is kirobbanthat, ha Görögország tényleg kitolja területi vizeinek határát. „Mi lehet ok a háborúra, ha nem ez?” – tette fel a kérdést a török alelnök az Anadolu török hírügynökség jelentése szerint.

Kiriákosz Micotakisz görög miniszterelnök a héten azt mondta: országának területi vizeinek határát 11-22 kilométerrel kitolhatnák a nyugati, Olaszországgal szemközti partoknál. A kormányfő azt is hozzátette, hogy Görögország a jövőben olyan egyéb tengeri területeken is kitolhatja majd határait, ahol a két ország partjai közötti távolság kevesebb mint 44 kilométer.

(MTI)

Fotónkon: A görög védelmi minisztérium által közreadott képen a francia Tonnerre helikopterhordozó hajót (bal, hátul) görög és francia hadihajók kísérik a Földközi-tenger keleti részén tartott hadgyakorlaton 2020. augusztus 13-án. Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök megköszönte Franciaországnak, hogy megerősíti katonai jelenlétét a Földközi-tenger keleti részén, ahova török és görög hadihajók is útnak indultak, miután Törökország szeizmikus kutatóhajót küldött egy olyan területre, amit a görögök kizárólagos gazdasági övezetüknek tartanak. MTI/AP/Görög védelmi minisztérium)

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés