Lukasenka: Moszkva szükség esetén szavatolja Fehéroroszország biztonságát

2020. augusztus 15. 21:04
Az elnök megfenyegette az állami vállalatok alkalmazottait, hogy elbocsátják őket, ha részt vesznek az elnökválasztás után kezdődött tüntetéseken.

Moszkva szükség esetén szavatolja Fehéroroszország biztonságát – jelentette ki a fehérorosz elnök szombaton azután, hogy telefonon egyeztetett orosz hivatali partnerével, Vlagyimir Putyinnal.

A Belta fehérorosz állami hírügynökség idézte Aljakszandr Lukasenka elnök több kijelentését. Ezek egyike szerint Lukasenka megfenyegette az állami vállalatok alkalmazottait, hogy elbocsátják őket, ha részt vesznek az elnökválasztás után kezdődött tüntetéseken.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió szerint az augusztus 9-i fehérorosz elnökválasztás nem volt sem szabad, sem tisztességes. Az eredmények feltételezett meghamisítása miatt kezdődött tiltakozó megmozdulásokon eddig nagyjából 7 ezer embert őrizetbe vettek a fehérorosz hatóságok. Két tüntető életét vesztette.

Lukasenka a szombat esti hírügynökségi tudósítás szerint aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a NATO hadgyakorlatot kezdett a Fehéroroszországgal szomszédos Lengyelországban és Litvániában. A fehérorosz elnök úgy fogalmazott: „ami a katonai vonatkozásokat illeti, van egy megállapodásunk Oroszországgal. Ez éppen egy olyan időszak, amiről ez a megállapodás rendelkezik” – mondta, az 1996-ben aláírt orosz-fehérorosz államuniót létrehozó egyezményre utalva.

(MTI)


 

Összesen 167 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lukasenka észbeli kapacitása korlátozott.
Ha okos lenne, teljes szabad választást tartana, egy általa alkalmasnak tartott utód indításával, miközben az ország lakossága részletes információkat kapna a beloruszt érintő külföldi beavatkozás minden egyes részletéről.

Válaszok:
Cassi | 2020. augusztus 16. 10:10

Látom, megint fordítottál a köpönyegen, ahogy szoktál.

Huttingerből lett vakhangya, majd látóhangya. Közben még volt pár nick neve.

azert annyira ebben nem biznek Lukasenko helyeben. tobb jelenis van hogy Moszkva elengedte a kezet.
tuntetesek vannak Moszkvaban, Petervaron a belorusz ellenzek mellett. az orosz rendorseg pedig tetlenul nezi, pedig ott a be nem jelentett tunteteseket fel szoktak oszlatni.
raadasul a Taszsz folyamatosan kozvetiti.
a Pobeda legitarsasag logot valtott par orara kifejezve a szolidaritast a feherorosz ellenzekkel (feher piros feherre).

ezeknek a tizede se tortenhetne meg igy ha a legfelso helyrol nem neznenek szandekosan felre.

szoval az biztos hogy az onjaro Batykanak vege. vagy alafekszik Moszkvanak teljesen es akkor van eselye meg ott ulni egy darabig, vagy hagyjak bedaralni...

Hát, a németek és franciák más súlycsoport, mint a hazánk. Messzebb is vannak.

A lengyel barátság talán biztosabb. Jó lenne egy egységesebb V4. Eltekintve attól, h. előbb-utóbb mindegyikben választások lesznek és elég kétesélyesnek néz ki az eredmény.

Szerinted emberséges a belaruszokat belehajszolni egy '56-os forradalomba? Orbán a legjobban azt teszi, ha kivár ebben az igen zavaros történetben.

A mostani belarusz államfelépítés alkalmatlan szabad választás megtartására. Lukasenkának mennie kell, továbbá új parlamenti szabályokra, alkotmányra van szükség.

Lukasenka egy közepesen tehetséges szovjet mesterember volt, de lejárt az ideje. Az oroszok erős kontrollja biztos megmarad, de szerintem esélytelen annektálással próbálkozni. Ezt olyan országok is blokkolnák, mint például Kína.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés