Könnyen átlátható trükkökkel támasztják fel a hűbériséget

2020. augusztus 15. 17:10

Spiró György
Magyar Narancs
Az államiságot a magyarok nem tanulták meg becsülni. Interjú.

„Spiró György: (...) A lengyeleknek aránylag friss történelmi tapasztalatuk az önálló államiság elvesztése, majd kínkeserves visszaszerzése. Ők nagyon meg tudják becsülni, hogy rajta vannak a térképen. Nagyon nagy baj, hogy az államiságot a magyarok nem tanulták meg becsülni. Ez az oka, hogy az egészségügy, a szociális ellátás, az oktatás és a kultúra ennyire végletesen le tudott romlani. Egy nemzetállamnak ezeken a területeken kellene a legnagyobb erőfeszítéseket tennie, de ha az állami keretet nem becsülik, annak a tartalmát sem ápolják.

Magyar Narancs: Az idei Trianon-centenárium kapcsán miért nem ezekről a kérdésekről beszélünk? Mi értelme a súlytalan emlékműveknek meg a Trianon-baletteknek? »Történelmi vita« is legfeljebb azon a színvonalon mehet, amit Szakács Árpád visz a Magyar Nemzetben?

SGY: Ahhoz, hogy minőségi viták legyenek, bejáratott folyóiratok, népszerű lapok, kiadványok, tekintélyes intézmények kellenének, ezek nagy részét azonban megszüntették, bezárták, beolvasztották máshová. A szellemi élethez infrastruktúra kell, de kevés műhely maradt meg. Az infrastruktúra alapja, hogy a kötelező iskolázást fejlesszék, ehelyett visszafejlesztik. Ha a diákok kedvét korán elveszik az olvasástól, nincs miről és kinek beszélni. Az eszmecsere mára már csak az idősek által belakott kicsi információs buborékokba szorult, miközben az állampolgárok zöme nem fér hozzá a minőségi információhoz, és nem is tudja, hogy mit kellene olvasnia. Kitűnő könyveket írt Trianonról mostanában többek közt Hatos Pál, Ablonczy Balázs, Ungváry Krisztián, csak ezek nem jutnak el a szűk szakmán túlra. (...)

A magyar államnak kutya kötelessége, hogy a levéltárakat, könyvtárakat és a színházakat fenntartsa, és az oktatásba – elsősorban az általános iskolákba és a középiskolákba – minél több pénzt nyomjon. Ha nem így van, akkor a hivatalnokok nem működnek felelősen.

MN: Szerintük ők igenis fenntartják, sőt, fejlesztik az infrastruktúrát, csak éppen más értékrend mentén. A Színház- és Filmművészeti Egyetemmel kapcsolatban is ez a retorika.

SGY: A modern nemzetállami lét kötelezettségekkel jár: a szociális, egészségügyi, oktatási, kulturális feladatok ellátásával. Amint az állami alapfeladatokat alapítványokba szervezik ki, vagy átadják az egyházaknak, a kormányzat lemond róluk, és ezzel magát a világi államot számolja fel. Lerombolja azt, amit a reformkor óta sok magyar nemzedék vérrel-verítékkel épített fel. A kis nemzetek kultúráját az államnak kell megtartania, mert ha magánosítja, a tönkretétel felé indítja el. Nemcsak nálunk támasztják fel könnyen átlátható trükkökkel a hűbériséget, hanem a térségünkben más országban is, ezért arra kell gyanakodnom, hogy az egész mai európai rendszer mélységesen elhibázott.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 79 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gyuri!

Tisztelem Benned, hogy a balliberális kormányokon is számonkérted az egészségügy, a szociális szféra, az oktatás, a kultúra elsorvasztását, leépítését. De mi ez a bolsevik tempó, miért nem jó Neked, ha nem az állam tenyerel rá például a kultúrára, a színházakra, végre a Fidesz eljutott oda, hogy szabadon, állami költségvetési mankó nélkül bárki alapíthasson színházat, akármit, hát nem pont erre a szabadságra vágytunk Kádár , Aczél alatt? Miért akarsz visszabújni az állami bilincsbe?

S kissé Aczél-i - mondhatnám kommunista - beidegződés, ahogyan a történészeket minősíted, miért nem bízod ezt az olvasókra, mire föl ez a kirekesztés? S akkor csodálkozol, hogy a túloldal is minősít? Semmiben sem különbözöl tőlük, értelmiséginek nulla vagy.

A magyar államiság akkor van megbecsülve, ha
a magyar Állam védelmi pénzt fizet G. Sorosnak, év/2500-3000 milliárd Ft.
Cserében G. Soros vállalja, hogy a nemzetközi média a Magyar Államról nem ír elmarasztaló cikkeket, "szakértői" anyagokat.
Valamint G. Soros szervezetei a Magyar Állam hatáskörét nem veszik kritika alá, ellenben a magyar társadalom elmaradott részeit, az ellenzéket szűntelenül elborzasztó rossz precedensként vízionálják a nyugati társadalom közvéleménye részére.
Röviden, a magyar államiság akkor van megbecsülve, amikor a Magyar Állam korlátlan mértékben megbecsüli G. Sorost.
És G. Spirót.

Libsi féreg, te is elpatkolhatnál már. Nincs rád szükség, már csak ártani tudsz.

"Idén tavasszal jelent meg legújabb esszékötete, a Malaccal teljes éveink."

Ezek már csak akkor érnek rá diktatúrát szakérteni, amikor eladó portékájuk van. :D

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés