A Jobbik elszakadt a nemzeti politizálástól – Varga-Damm Andrea a Mandinernek

2020. augusztus 11. 9:16
„Ami az ellenzéki oldalon van most, az gyenge – kell egy új közösség, amely tükröt mutat neki” – indokolja új politikai mozgalmának tervét Varga-Damm Andrea. A volt jobbikos országgyűlési képviselő szerint a Jobbik elszakadt a saját nemzeti, patrióta szemléletű politizálásától. Úgy látja: Gyurcsány a kormányváltás gátja, ami pedig továbbra is Varga-Damm célja. Interjúnk.

Jobboldali mozgalmat indít?

Igen, ez nem kérdés. Az én lelkem jobboldali. Azt gondolom, hogy most a jobbközépen egy üres tér van, és ezzel az új mozgalommal meg kell próbálni ezt a teret kitölteni.

Érdekes, hogy ezt a teret említi, hiszen ott két erő is van: a Fidesz – a KDNP-vel – meg a Jobbik, szélükön a jobbos térfélen a Mi Hazánkkal. Mi szükség van még egy mozgalomra itt? A három lefedi a mezőt.

Formálisan lehet, hogy lefedik, de valójában nem. A Mi Hazánk nagyon a jobbszélen van,

a Jobbik pedig olyan módon elszakadt a saját nemzeti, patrióta szemléletű politizálásától,

hogy ezzel saját magát lökte ki ebből a térből.  A Fidesz-KDNP politizálásában pedig inkább látszat-jobboldaliság figyelhető meg, mint egy valódi tartalom. Úgy érzem, ott inkább a hatalomtechnika uralkodik, mint valamiféle ideológiai beágyazódottság.

Május végén, a frakcióból való kilépésekor a Mandinernek azt mondta: a Jobbiknak „vissza kéne térni szépen a jobbközép placcra”. A Jobbik nemrég elfogadott Elvi Nyilatkozata éppen ezt mondja: a párt egy jobbközép párt, keresztényszociális irányvonallal. A Fidesz holdudvarában pedig éppen megy a vita arról, hogy a mérsékelt konzervatív szavazói réteget újra megnyerjék maguknak.

És mi ebből a következtetés? Az, hogy igazam van: ezen a térfélen hiány van. És abban is igazam van, hogy

egyik sem maradt ott, hanem eltért ettől.

Saját maguk bevallják, hogy nincsenek a megfelelő helyen. De nem elég erről beszélni, nem elég ezt megígérni, hanem úgy is kell viselkedni. Egy példa: a Jobbik elnöke a napokban kiposztolt egy grafikát, és ebben a keresztnevén szólítja meg a DK és a Momentum elnökét, azt javasolja nekik, hogy ne cicaharcot folytassanak, hanem koncentráljanak az október 11-i időközi választásra. Lehet, hogy egy választói rétegben ez egy nagyon pozitív hatású üzenet, de ha jobban belegondolunk, ezzel azt mondja, hogy ő és az ő közössége ebben a választókörzetben nem tudja megméretni magát önállóan. Az érthető, hogy az összefogást támogatni kell, de ennek a posztnak van egy másik üzenete is: én nélkületek nem jutok egyről a kettőre. Vagyis a Jobbiknál lehet Elvi Nyilatkozat, lehet kinyilatkoztatni, hogy mi a jobbközépen vagyunk, de azt is látjuk, hogy nincs eszköztáruk ott maradni.

A Fidesz? A jobbközép térfél a kormánypártnak is fontos, oda is visszafordul; oda, ahol önök akarnak támogatást keresni.

Ők a felelősek azért, hogy tíz év után ezt nekik ki kell mondaniuk. Nagyon szép tíz év után egy ilyen interjút adni (Navracsics Tibor aug. 8-i interjúja a Népszavának – a szerk.), de nem ma, és nem is tegnap, hanem évekkel ezelőtt ment el abba az irányba a Fidesz, ahova nem kellett volna. Hiába kezdenek most interjúkban arról lamentálni, hogyan lehetne visszatérni a polgári Magyarország gondolatához, ezek az emberek ott voltak miniszteri, fontos politikai beosztásban emellett a hatalom mellett. Eltértek, pedig nem volt szükség az eltérésre.

Az eltérés fő indoka a hatalomgyakorlás módszertana volt

– el kellett térni, mert a politikai vezetők ezen a helyen maradva nem tudták volna az abszolút hatalmukat megszerezni és megtartani.

Varga-Damm Andrea független képviselő június 10-án a költségvetési javaslat általános vitájában az Országgyűlésben

 

Visszatérve a mozgalmukhoz: a 2022-es kormányváltás célkitűzése szempontjából sem érthető egy újabb politikai erő létrehozása, hiszen az ellenzék így is szétforgácsolódott, és éppen az összefogáson dolgozik.

Azzal a fajta szűkös szemléletmóddal és hatalomtechnikával, amellyel ma az ellenzéki pártok egymással is küzdenek és próbálják a pozíciójukat fogni, azzal a módszerrel nem fog menni.

Kell egy serkentő, üde, új közösség, amely mindenkinek tükröt tud mutatni,

hogy az összefogás arról szól, hogy mi mindannyian egymás érdekeit figyelembe véve, a választói akaratot képviselve megyünk előre. Ami az ellenzék oldalon van most, az gyenge.

Az önök mozgalma is ellenzéki lesz, kormányváltási céllal?

Nem kétséges, hogy ellenzéki, a NER-rendszer lebontásán dolgozó mozgalom akarunk lenni.

Hogyan, milyen üzenetekkel tervezik megszólítani a választókat?

Az első és legfontosabb az, hogy hitelesnek kell lenni. Ha mondok valamit, akkor higgye el a szavazó, hogy én azt meg tudom valósítani. A második, hogy meg kell mondani, hogy mit hogyan akarunk csinálni: milyen egészségügyet, milyen oktatást, milyen társadalomszervezést, milyen gazdaságpolitikát, milyen szociálpolitikát, milyen patrióta politikát akarunk.

A cél az, hogy minden olyan magyar is visszanyerje az esélyeit, aki eddig vesztesnek érzi magát.

Magyarországon az esélyegyenlőség nagy probléma, kisgyermek kortól mindenütt csak protekcionista rendszer működik, az értékek nagyon nehezen tudnak felszínre törni. A globális világban a gazdaságpolitikát olyan erőteljes patrióta szemlélettel szabad csak csinálni, amely megteremti minden társadalmi rétegnek az esélyt és a megbecsülést. A szervezeti rendszerek megvannak ehhez, a probléma a végrehajtás: ma a kapcsolatrendszer minősége határozza meg, ki hova tud eljutni.

Elő fognak tehát állni ősszel egy programmal, konkrét ígéretekkel, irányvonalakkal?

Szándékosan megvárjuk az október 11-i időközit, mert annak a választásnak rendkívül sok tanulsága lesz. Ezek után le kell vonni a konzekvenciákat. Kutatók hárommillió emberről mondják, hogy az értékrendjének megfelelő politikai erő hiánya miatt politikailag inaktív. Ennek az időközi választásnak a minősége, lefolyása, a szereplők viselkedése sok friss tapasztalatot fog adni, ami után számunkra egyszerűbb lesz bemutatni a társadalomnak, hogy mi mit tennénk másként. A kormányzat tálcán minden nap tálcán kínálja azokat a témákat, amelyek alapján meg tudjuk mutatni, hogy mit kéne máshogy csinálni.

Minőségi kormányzásra van szükség,

amelynek a szemlélete a korrupcióval szembeni zéró tolerancia, társadalom- és gazdaságpolitikájában pedig az az esélyegyenlőség és a patriotizmus.

Ehhez hiteles emberek is kellenek. Lesznek? Neveket mondhat?

Neveket nem mondok, de nagyon érdekes lesz, hogy sok eddig nem politizáló, a saját hivatásában kiváló ember jelentkezett. Én abban hiszek, hogy a politikában minőséget produkálni az tud, aki a civil életben is már megmutatta, mire képes. Egyszer az ember eljut arra pontra, amikor úgy érzi, tanult annyit, dolgozott annyit, felmutatott annyit, hogy alkalmas tud lenni a politikusi társadalomban való tevékenykedésre. Olyan embereket fognak látni, akik a civil életben is már felmutattak valamit. Én is harminc évet eltöltöttem a hivatásomban, mielőtt politikus lettem.

Értékalapú mozgalmat akarnak. A DK-val kizárt az együttműködés Gyurcsány Ferenc 2006-os stigmája miatt, gondolom. Ugyanakkor a DK-val együttműködés nélkül nem nagyon lehet kormányváltás.

Nem politikai pártokban gondolkodom, amikor a szövetségeseimet keresem – ezt mondtam a HírTV videójában is –, hanem politikusokban. Rengeteg tehetséges politikus van olyan politikai közösségekben, amelyekben más párttársaik a minőségi kormányváltás gátjai.

Gyurcsány Ferenc a gátja ennek a változásnak,

miközben a DK-ban számtalan tehetséges politikus van, akikkel az ellenzéki összefogásban számolni kell. Ugyanígy van az MSZP-vel és Jobbikkal is. De azoknak a politikusoknak, akik a kormányváltás lehetőségének a gátjai, az üvegplafon birtokosainak hátra kellene lépni.

Reális az, hogy Gyurcsány Ferenc a kormányváltás érdekében személyes ambícióit félretéve hátralép?

Nagyon érdekes, mert neki 2006-ban volt egy olyan beszéde, amelyben azt mondta, hogy ő pontosan tisztában van azzal, hogy a hazának mire van szüksége, és ő csak úgy szeretne tevékenykedni, ha az a haza érdekeit szolgálja. Neki látnia, tudnia kell, hogy az ő személye bizonyos ponton gát lesz – akárki is próbálja ezt máshogy magyarázni. Még tíz év után is nagyon sok ember van Magyarországon, aki rá nem szavaz. Lehetünk polkorrektek egymással, de ki kell mondanunk, hogy a társadalomnak nincs szüksége erre most. Ha nem tudsz használni, akkor legalább ne árts! – ahogy a hippokratészi eskü mondja. Nem tudom, hogy erre Gyurcsány képes-e, hogy van-e erre esély, de

ha 2006-ban ki tudta mondani, hogy neki az ország érdeke a legfontosabb, akkor ezt most is kimondhatná.

Gyurcsánynak vissza kéne tehát lépnie, hogy erősítse a kormányváltás esélyét 2022-ben?

Ha visszalépne, akkor az esély erősödne, így van. Minden közvélemény-kutatás ezt mutatja.

Ön a Fidesz képviselőivel viszont lát együttműködési esélyt, ezt pedig sokan úgy értették, hogy a Fidesszel lehet együttműködése az új mozgalomnak. Melyik?

Az ellenzék baloldali része nagyon szeretné valamilyen módon azt érzékeltetni, hogy én a Fidesszel való együttműködésért hozom létre ezt a mozgalmat. Aki engem valóban ismer, az tudja, hogy nem. És aki ismer engem, azt is tudja, hogy bármilyen politikai pártban én nagyon értékelem az értékes embereket, mindig emberekben gondolkodom. A Fidesz politikusai között van nagyon sok értékes, tisztességes ember. Ha valaki kormányozni akar, ha minél szélesebb legitimációjú kormányt szeretne 2022-ben, ha azt szeretné, hogy a parlamenti munka minősége minél jobb legyen, az

nem teheti meg, hogy csupán pártbeli hovatartozás alapján ítéli meg a képviselőket – ez egy beszűkült gondolkodás.

Jelenleg a parlamenti tisztségeket senki nem tudja elnyerni a fideszes képviselők szavazata nélkül. Tisztességtelen dolog, ha valaki a parlament falain belül támogatást kér tehát egy parlamenti tisztséghez, majd a parlamenten kívül a más párthoz tartozó tisztességes, értékes embereket bánt, becsmérel.

A Jobbikkal is elvi alapon lehet együttműködés, annak ellenére, hogy frissek a politikai konfliktusaikból származó sebek?

Igen. De nem Jakab Péterrel van a probléma, ezt mindig elmondom, hanem azzal a csapattal, akik pajzsa emelték, félrevezették, és nem jó úton igazgatják.

 

fotók: MTI

Összesen 73 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Aszta!
Ilyenek kormányoznak minket?

a jobbik mar evek ota elszakadt tole, de erre a jobbikosok mindig csak a kizarasuk utan jonnek ra, mikor ellokik oket a kondertol

Az állítás önmagában persze igaz, de az a fránya kronológia...

... a Jobbik ugyanis köztudottan 2015-ben szakított a nemzeti politizálással.
Tudod, Varga-Damm, éppen akkor, amikor besimicskázódtál a pártba, sőt annak vezetésébe...

Egy oldalvágás a Fidesz irányában, amely szerinte is / még Navracsics/eltért a polgári Magyarország képétől.

Ezen a ponton azért a Fidesznek valóban el kellene gondolkodnia......

Szóval a Fidesznek is kellene azért gyarapodnia, tényleg sok az inaktív, s azon belül a pillanatnyi érdekek, érzelmi motivációk alapján szavazó ember.

Reggel tekergettem a rádiót, s gondoltam belehallgatok a Karc FM-be is, a skálát az ennek megfelelő helyen véltem látni, s felkaptam a fejemet, Hofi énekelte klasszikus számát, Kell egy kis áramszünet......s mindjárt arra gondoltam, hogy a Karc FM vezetése leváltotta a hallgathatatlan zenét produkáló Lentulait, az idősebb, középen lévő, bizonytalan szavazók lelke megnyerése érdekében.

Véget ért a szám, majd bemondta, hogy itt a Retro Rádió...megkerestem a Karc FM-et, ahol a vélelmezett többségi idős hallgatót irritáló zene volt hallható, egyből váltottam. Több ismerősöm mondja, hogy a Lentulai idegesítő zenéje miatt nem hallgatja ezt a csatornát.

Szóval a média területén is jobban figyelni kellene minden egyes potenciális szavazó megnyerésére. Tegnap is kísérleteztem, Paláver, Kőrösi Pál fél órán át beszélt a semmiről, a tesztelés okán végig hallgattam, majd lecsaptam a rádiót.

Az ellenzék színpadra alkalmazott belső viharos jelenetei, csatái, monológjai, drámai párbeszédei ne keltsék a konzervatívokban azt az érzést, hogy hátra lehet dőlni. Egységre kárhoztattak, ítéltettek, nincs más alternatívájuk, óriási a tét, s ez hozhat váratlan fordulatokat. Amint ismét rendelkezésre áll a kétharmad, gondolni kell további stratégiai jogalkotásra is.

Egyébként meg javasolom, hogy a női politikusokat csak bikiniben posztolják.....jó, meghúzva egy korosztályi határt, Lendvai Ildikó már nem kellene, Andrea még elmegy.......a kérdés csak az, hogy mit keres azon az oldalon, hűség Simicskához?

Ezt én is kiszurtam. Korábbi ruháihoz viszonyítva elég frivolnak látszik...

Nem pusztán a dekoltázsa merész!...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés