Bejrút építészeti kincseit is megtépázta a robbanás

2020. augusztus 10. 15:12

A libanoni főváros múltjának megmaradt darabjai, a hagyományos építészeti megoldásokat őrző lenyűgöző múzeumok és történelmi épületek is súlyos károkat szenvedtek a múlt keddi bejrúti robbanásban.

2020. augusztus 10. 15:12
null

A libanoni főváros múltjának megmaradt darabjai, a hagyományos építészeti megoldásokat őrző lenyűgöző múzeumok és történelmi épületek is súlyos károkat szenvedtek a múlt keddi bejrúti robbanásban. A Bejrútra jellemző, három boltíves ablakokkal díszített történelmi épületek jelentősen meggyengültek a libanoni polgárháborúban (1975-1990) és a bejrúti kikötő körzetében történt múlt heti robbanás gyakorlatilag a kegyelemdöfés volt néhány számára. A legrégebbi épületek egy része közvetlenül a kikötő közelében áll.

Egy 18. századi palotában, amelyet a vagyonos Sursock család építtetett, Libanonnál idősebb régiségek vesztek oda a robbanásban. A márvány oszlopsorral díszített nemesi rezidencia ajtajai kiszakadt a helyükről, a több mint 200 éves színes üvegablakok szilánkokra törtek.

A robbanás a szomszédos Sursock Múzeumot, a modern és kortárs művészet egy lenyűgöző gyűjteményét őrző kulturális központot sem kímélte. A mindössze néhány hónappal ezelőtt még egy egyedülálló Picasso-kiállításnak otthont adó épület udvarán zacskókban állnak a törmelékek, a híres festett üvegablakok helyén lyukak tátonganak. Az 1912-ben épült palotát csaknem 50 évvel később alakították múzeummá, tulajdonosa, a műgyűjtő Nicholas Sursock akaratának megfelelően.

Az intézmény szóvivője szerint a robbanásban 20-30 műtárgy sérült meg, döntően az üvegszilánkok miatt. Köztük van a gyűjtemény egyik központi darabja, Sursock úr portréja, amelyet Kees van Dongen holland festő készített. Jacques Aboukhaled, a múzeum 2015-ben véget ért felújítását vezető építész szerint az épület szerkezete ép maradt. A helyreállítási munkálatok azonban így is több mint egy évet vehetnek igénybe és a költségek több millió dollárra fognak rúgni.

Mindezek mellett valóságos csoda, hogy az ókori görög, római és föníciai szobrokat, valamint egyéb műtárgyakat őrző libanoni Nemzeti Múzeumnak csupán a külső homlokzata sérült meg. Abbas Mortada kulturális miniszter szerint több száz, a nemzeti örökség részét képező épület szenvedett károkat és a helyreállítási munkálatok „több százmillió dollárba” fognak kerülni. A miniszter reményei szerint a költségek fedezéséhez külső segítséget is fog kapni az ország, elsősorban Párizstól.

(MTI)

(Fotó: MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
harcimarci
2020. augusztus 11. 17:52
Hajdan Bejrút volt kelet Párizsa. Híres volt csodás , elegáns tengerparti sétányáról és csodás szállodasoráról. Lassan mutatóba sem marad ebből .
annamanna
2020. augusztus 10. 15:53
Sajnos valószínűleg tényleg a régebbi épületek bírták a legkevésbé a nyomást. Zárójeles érdekesség: a gabonasilót, ami lábon állva kibírta az "atomrobbanást", csehek építették, csakúgy, mint Hiroshima egyetlen épen maradt épületét (ami utóbb minden fotóra rákerült szimbólumként). https://www.reddit.com/r/czech/comments/i4mdbc/left_the_only_standing_building_after_the_bomb_in/ A siló miatt a robbanás kevésbé terjedt (ha jól emlékszem, nyugati) irányban, tehát a város siló mögötti része kevesebb kárt szenvedett.
Nehidd El
2020. augusztus 10. 15:40
A fejlett nyugaton nem kell kilotonnás erejű nitrátrobbanás, lebontják a történelmi értékeinket a haladók kézimunkában: a BLM-tálibok, Sadiq Khan, LMBTQ-aktivisták stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik