Koronavírus: drámai a helyzet a környező országokban

2020. augusztus 3. 15:52
A behurcolás hordozza a legnagyobb veszélyt, így a kormány nem tervez enyhíteni az érvényben lévő szabályozásokon. A környező országok küzdelmét látva ez nem is meglepő. Körkép.

Világszerte közel 18 millió 250 ezren fertőződtek meg koronavírussal, az aktív esetek száma több mint hatmillió, a haláleseteké pedig meghaladja a 690 ezret. Itthon az elmúlt huszonnégy órában kilenc új esetet regisztráltak, ezzel pedig 4544 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma változatlanul 597 fő, 3413-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 534 fő, 36 százalékuk budapesti, míg az elhunytak 60, a gyógyultak 44 százaléka lakik a fővárosban. Jelenleg 74 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük heten vannak lélegeztetőgépen.

„A mostani állapot jó, stagnál a helyzet, és minden változás, amit esetleg tennénk, az magával hordozhatja a helyzet romlásának kockázatát, és ezt nem szeretnénk vállalni” – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott szokásos péntek reggeli interjújában. Mint kifejtette, jelenleg jól van beállítva a koronavírus-járvány elleni védekezés szintje

„ha tartjuk azt, ahogy eddig éltünk, és ahogy eddig együtt éltünk a vírussal, akkor nem lesz baj”.

A legnagyobb veszélyt jelenleg a vírus behurcolása jelenti, ezért hetekkel ezelőtt a kormány szigorította a határon belépők ellenőrzését, piros, sárga, zöld jelzéssel látva el a környező országokat a koronavírus-veszély szempontjából. A besorolás esetleges módosítására az operatív törzs keddenként tesz javaslatot a kormánynak, amiről aztán a kabinet szerdánként határoz, a döntések pedig pénteken lépnek hatályba. Piros kategóriában szerepel jelenleg az európai országok közül: az Albán Köztársaság, Bosznia-Hercegovina, Fehérorosz Köztársaság, Koszovó, Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró és Ukrajna. Sárgában pedig Bulgária, az Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszországi Föderáció, Románia, Szerbia és Svédország. A külföldi utat tervezőket arra kérik, utazásuk előtt tájékozódjanak, és lehetőleg a zöld besorolású országokat részesítsék előnyben.

Ezer új fertőzött naponta Ukrajnában

A környező országok közül

Ukrajna és Románia szenved leginkább a vírustól.

Ukrajnában szombaton csaknem 1200 új eset regisztráltak, a múlt héten négy egymást követő napon volt ezer fölött az új megbetegedésszám az országban. A vasárnapi adatok szerint némiképp mérséklődött ez a szám, ám még így is nagyon magas: 990 fő fertőződött meg 24 óra alatt koronavírusban, és 13 új halálesetet jegyeztek fel. Az országban jelenleg a 73 ezret is meghaladja az igazolt fertőzöttek száma, több mint ezerhétszázan hunytak el a vírusban. 

A helyzetre való tekintettel szombattól új karanténrendszert léptettek életbe, mostantól meghatározott kritériumok: az aktív betegek és az elvégzett tesztek száma, a fertőzés terjedésének üteme és a kórházi ágyak leterheltsége alapján zöld, sárga, narancs és vörös zónába sorolják a térségeket, illetve a nagyobb városokat. Zöld zónába ezentúl azokat az országokat sorolják, ahol az elmúlt két hét alatt nem haladta meg az adott országban a harminc százalékot a betegek számának növekedése, illetve a százezer lakosra eső betegek száma az ukrajnaiét. Az adatokat hetente fogják felülvizsgálni.

Az ország piros zónává minősítette többek között hazánkat is,

amit a Pestisrácok.hu szúrt ki még vasárnap. A lépés – tekintve, hogy Magyarország az unió egyik legbiztonságosabb országa – nemcsak indokolatlan, hanem rendkívül barátságtalan is, a Kárpátalja.ma internetes oldal egyenesen arról ír, hogy a hatóságok valódi célja a kárpátaljai magyar kisebbség vegzálása. A piros besorolású országokból hazaérkezőknek ugyanis tesztekkel kell igazolniuk, hogy nem kapták el a vírust, ennek hiányában karanténba kell vonulniuk.

Romániában is aggasztó a koronavírus-helyzet

Augusztus elsejei adatok szerint 1225 embernél mutatták ki a Covid-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 vírus jelenlétét Romániában, ezzel pedig jelenleg

53 186-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma az országban,

és több mint 2400-an haltak meg a vírusban. Bár továbbra is több mint háromszor annyi új fertőzést diagnosztizálnak naponta, mint ahányat gyógyultnak nyilvánítanak, valamelyest csökkent mind a kórházban ápolt fertőzöttek száma, mind az intenzív terápián kezelt súlyos eseteké.   

Az országos járványügyi operatív törzs július végén újabb regionális korlátozások bevezetéséről döntött. Augusztus elsejétől Románia megyéinek csaknem felében – köztük a legtöbb tengerparti üdülővel rendelkező Konstanca megyében – kötelezővé vált a maszkviselés a kültéri zsúfolt helyeken is, a bolti és piaci eladóknak pedig kesztyűt is kell viselniük. Emellett az operatív törzs több korlátozást is megfogalmazott ajánlásként, ezek bevezetéséről minden megyében a helyi járványügyi operatív törzs dönt. Elrendelhetik többek között az étel- és italértékesítés, illetve fogyasztás szüneteltetését 23 és 6 óra között a kerthelyiségekben vagy más vendéglátóhelyeken – írja a Portfolio.hu. A vendéglátóhelyek nappal sem fogadhatnak több vendéget, mint ahány ülőhellyel rendelkeznek, biztosítaniuk kell az asztalok és a vendégek közti távolságot, a határozat pedig azt is külön leszögezi, hogy – a fizikai kontaktusok elkerülése érdekében – tilos lesz a tánc.    

Több romániai vörös zónába került Belgium friss listáján, az ország többek között korlátozza a beutazást Székelyföldről is. Valamint tilos a turisztikai célú utazás Belgiumból Románia vörös zónának nyilvánított megyéibe. 

Kezd kiegyenesedni a járványgörbe Szerbiában

Július közepén elkeserítő volt a helyzet Szerbiában: két hét leforgása alatt megnégyszereződött a betegszám. Hogy a még aggasztóbb helyzetet elkerüljék, Aleksandar Vučić szerb elnök ideiglenes kijárási tilalmat jelentett be. Kritikusai szerint ezt korábban a választásokra való tekintettel nem tette meg, többek között ezért is kezdődtek tüntetések, így le is tett Vučić a korlátozás bevezetéséről. Azóta folyamatosan csökken az új fertőzöttek száma, jelenleg 26 193 igazolt esetről tudnak, a halottak száma pedig elérte az 590-et. Múlt hét szerdán Predrag Kon, az ország vezető járványügyi szakértője, a koronavírus kezelésével megbízott válságstáb tagja bejelentette: nem kell újabb korlátozó intézkedésekre számítani, „ám ahhoz, hogy az állam ne szóljon bele az emberek életébe, arra van szükség, hogy mindenki betartsa az elővigyázatossági intézkedéseket, hordjon maszkot, és tartson kétméteres távolságot a többiektől”. Pár nappal később a szakértő már arról beszélt, hogy „kezd kiegyenesedni a koronavírus járványgörbéje az országban, ám továbbra is be kell tartani az elővigyázatossági előírásokat”.  

Zöld zónában Horvátország

A legfrissebb adatok szerint 5260 igazolt koronavírusos esetet tartanak nyilván Horvátországban, és 149-en hunytak el a betegség következtében.

A járvány kezdete óta júliusi 11-én regisztrálták a legtöbb koronavírusos esetet,

ekkor 140 embernél diagnosztizálták 24 óra leforgása alatt a vírust, ez a szám július 27-én már csak 24 fő volt, augusztus elsején pedig 85. Hazánk besorolásában továbbra is a zöld zónában van a kedvelt turisztikai célpont: meg is indultak a magyarok, a hétvégén mintegy két és fél órás várakozási idő alakult ki Letenyén, a magyar-horvát autópálya-átkelőn.

Több a fiatal koronavírusos Ausztriában

21 385-re nőtt az osztrák koronavírusos esetszám, ebből 81-et az elmúlt 24 órában regisztráltak, 718-an vesztették életüket a vírus következtében. Március 26-án betegedtek meg a legtöbben, ekkor 1321 volt a napi esetszám. Augusztus 3-án 81 fővel bővült az igazolt fertőzöttek száma. A hétvégén a sajtó arról írt, hogy az osztrák kancellária egyik munkatársa is megfertőződött a koronavírussal. Az országban Rudolf Anschober egészségügyi miniszter közölése szerint megváltozott a fertőzöttek életkor szerinti megoszlása, a vendéglátóhelyek újranyitása óta nő a fiatalok érintettsége. Azt követően, hogy Klagenfurt strandján az egyik dolgozó koronavírus-tesztje pozitív lett, többen is javasolták, hogy a strandokon és más zsúfolt helyeken ismét tegyék kötelezővé a szájmaszk viseletét. Korábban 10 négyzetméterenként csak egy-egy vendég napozhatott, és a belső terekben kötelező volt a szájmaszk, jelenleg már nem érvényesek ezek az előírások. Közben az Austrian Airlines ismét indít járatokat koronavírus szempontjából kockázatosnak nyilvánított 18 országba.

Alig harminc elhunyt Szlovákiában

Szlovákiában 2344 az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, és mindössze 29 elhunytat regisztráltak a járvány kezdete óta. Április 16-án volt a legtöbb napi eset, ekkor 114 volt az új fertőzött, ez a szám augusztus 3-ára tízre csökkent.

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Több Balaton, kevesebb Adria!

nem kell, de gesztus a többiek felé.

Azért az a "drámai" szófordulat kissé... drámai...

Nem ugyanabban 24 órában detektálták mindet. Eloszlik. Volt már ilyen. Ami ebben a 'jó' hír, hogy a gócpontos esetek generálják a számokat, könnyebb is fülön csípni és kevés egyelőre a random , behurcibált eset. Persze lehet még..

"Mo.pedig egy sziget" Pont, hogy nem. Megy a jövés-menés, hurcibálás.
Két hét után egy pozitív 50 éves exitált. Tüdőrákja volt egy éve, a halál oka covid..

"Én most már nem hiszek a magyar statisztikának. "

Jogod. De azt észrevennéd statisztika nélkül, ha dugig lennének a kórházak, vagy megugrott volna a halálozás. Sokan spekulálnak erre ugye.

"Ausztriában több a halott és több a fiatal halott"

Azt nem tudom, de a fiatal mobilisebb ugye. A krónikus idősebbek, akinek mennie kellett, a zöme már elment :(

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés