„Allahu Akbar” Bécsben – Kurz bekérette a török nagykövetet

2020. június 28. 17:45
Török szélsőségesek támadtak az Antifával együtt tüntető kurdokra az osztrák fővárosban.

Sebastian Kurz  osztrák kancellár vasárnap bekérette Ozan Ceyhun török nagykövetet, a Bécs 10. kerületében több napon át tartó zavargások miatt. A diplomatának hétfőn a külügyminisztériumban kell megjelennie.

Kurz kijelentette: nem fogják megengedni, hogy a törökországi konfliktusok átterjedjenek Ausztriára, és az osztrák városok utcáin erőszakos cselekményekre kerüljön sor. A kancellár „zéró toleranciát” hirdetett az erőszak ellen, és elrendelte, hogy Bécs „neuralgikus” pontjain, valamint más városokban is erősítsék meg a rendőri jelenlétet. A tüntetések miatt több száz rendőr, a rendőrség WEGA elnevezésű különleges egysége és egy helikopter is napok óta készenlétben van.

A rendbontások szerdán kezdődtek az osztrák fővárosban, amikor a kurdok a nők elleni erőszak ellen szerveztek tüntetést. Jobboldali szélsőséges törökök egy csoportja, köztük a Szürke Farkasok (Graue Wölfe) elnevezésű szervezet tagjai azonban rátámadtak a felvonulókra. 

Egy nappal később megismétlődtek a zavargások;

több száz török „Allahu Akbar”–kiáltásokkal támadt rá újból a tüntető kurd aktivistákra és a rendőrökre is,

kövekkel, üvegekkel és petárdákkal dobálva meg őket. Két rendőr megsérült, egy rendőrkutyát pedig egy vasbetondarabbal találtak el. Több embert őrizetbe vettek, és 34 esetben tettek feljelentést.

Pénteken a kurdok, illetve baloldali aktivisták, köztük az Antifa elnevezésű baloldali mozgalom, valamint a YPJ elnevezésű szíriai kurd fegyveres női csoport, összesen 500 fő vett részt az újabb demonstráción; a menet a bécsi főpályaudvar (Wien Hauptbahnhof) irányába vonult, amikor a törökök ismét rájuk támadtak. Ismét kövek, petárdák repültek a levegőben. Egy robbanó petárda több rendőrt megsértett, az egyik egyenruhás vállát pedig egy üveggel találták el. Az akció során három embert vettek őrizetbe.

Szombaton a kurdok és baloldali aktivisták újabb felvonulást tartottak,

az Antifa elnevezésű baloldali mozgalom ezúttal a Twitteren arra szólított fel, hogy tüntessenek a török nacionalista, valamint iszlám csoportok agresszív fellépése ellen.  A megmozduláson fokozott rendőri jelenlétet rendeltek el, így nem történt újabb incidens.

Ozan Ceyhun török nagykövetet május végén Susanne Raab néppárti integrációs miniszter is bekérette, amiért a diplomata Bécsben a Ramadan záró rendezvényén „egoistának” nevezte a karácsonyt. A nagykövet azóta bocsánatot kért a történtek miatt.

 

Kép, videó: Twitter, autonome antifa w

Összesen 167 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

a vetés beérett

Szürreális.

Sobieski János (Lotharingiai Károly, Savoyai Jenő stb.) forog a sírjában.

Mi köze lehet ehhez a török nagykövetnek? Beengedtétek a muzulmánokat, most viseljétek tetteitek következményeit.

Hülledezve állapítom meg, hogy én a mocskos muszlim törököknek szurkolok ebben az esetben. Utánaolvasva van abban valami szép, amikor a bécsi antifák egyik központjából rendőri segítséget kérnek. Lehet az is számított, hogy a feminista, kommunista, kurdseggnyaló antifák névváltoztatáson gondolkodnak: állítólag a Migrantifa lesz a megszólításuk, aminél az Allahu Akbar csak egy paraszthajszállal kevésbé hányingerkeltő...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés