Stoltenberg: Az Egyesült Államok katonai jelenléte Németországban nagyban hozzájárul Európa biztonságához

2020. június 18. 18:41
A védelmi miniszterek arról döntöttek, hogy rendkívüli vészhelyzeti tervvel készülnek fel a koronavírus-járvány esetleges második hullámára.

A NATO-tagállamok védelmi miniszterei kétnapos videókonferenciájuk alkalmával megerősítették azon álláspontjukat, hogy az Egyesült Államok katonai jelenléte Németországban nagyban hozzájárul Európa biztonságához – közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben csütörtökön. A tanácskozást követő online sajtótájékoztatóján a főtitkár hangsúlyozta: Washington elkötelezettsége és hozzájárulása az európai biztonsághoz töretlen. Az Egyesült Államok európai jelenléte az elmúlt években erősödött, csapatokat telepített Lengyelországba, a balti államokba, valamint a Fekete-tenger térségébe egyaránt. Hozzátette, az Egyesült Államok később fog tájékoztatást adni azon szándékáról, amely szerint kivonná csapatainak egy részét Németországból. A tagállamok támogatják az amerikai jelenlétet Európában, az amerikai bázisok ugyanis nélkülözhetetlen segítséget nyújtanak a NATO-misszióknak – tette hozzá.

Stoltenberg kijelentette, a NATO alapvető feladata a hiteles és hatékony védelem és elrettentés területén végzett munkájának folytatása, ahogyan azt a világjárvány idején is tette. A védelmi miniszterek arról döntöttek, hogy rendkívüli vészhelyzeti tervvel készülnek fel a koronavírus-járvány esetleges második hullámára, amely főként a tagállamok és a partnerországok ellenálló képességét fogja javítani. A terv emellett orvosi eszközök, légzőkészülékek és védőmaszkok beszerzését tartalmazza, valamint javaslatot tesz egy több millió dolláros válságkezelő alap létrehozására. Az alap felhasználható lenne például az eszközök és az egészségügy személyzet, valamint a fertőzött betegek szállítására. A főtitkár tájékoztatása szerint a miniszterek a szükséges intézkedések meghozatala mellett érveltek annak biztosítására, hogy a szövetség katonai ereje kész legyen reagálni bármilyen fenyegetésre. Megengedhetetlen ugyanis, hogy a rendkívüli egészségügyi válság biztonsági válsággá váljon – húzta alá. „Meg kell védenünk a polgári szállítást, az energiaszolgáltatást és a kommunikációt biztosító infrastruktúrákat. A rugalmasság a védelmi vonal első pillérét jelenti. Ettől függ a kollektív biztonságunk” – fogalmazott. A miniszterek mindezek ismeretében úgy döntöttek, hogy frissítik a NATO nemzeti ellenálló képességére vonatkozó iránymutatásait, valamint megerősítették az Európai Unióval folytatott együttműködést, különösen a kibervédelem és az álhírek elleni küzdelem területén – közölte a NATO főtitkára.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a találkozót követően közzétett Twitter-üzenetében alapvető fontosságúnak nevezte az EU és a NATO együttműködését a közös védelem, valamint az európai és a globális biztonság szempontjából. Az együttműködés elmélyítése az uniós védelmi tanács erőfeszítéseinek központjában áll – húzta alá. A védelmi miniszterek szerdán, tanácskozásuk első munkanapján arról döntöttek, hogy az új, kiterjedt és növekvő nukleáris képességű orosz rakétarendszerek fejlesztésére és telepítésére válaszul az észak-atlanti katonai szövetség „kiigazítja” nukleáris elrettentő képességét a szövetséges országok biztonságának fokozására. „Miközben a szövetség folytatja a védelem és elrettentés területén végzett munkáját, nem követi Oroszország destabilizáló és veszélyes magatartását” – húzta alá szerdai sajtótájékoztatóján Jens Stoltenberg. Elmondta, az orosz lépésekre válaszul a védelmi miniszterek „politikai és katonai elemek kiegyensúlyozott csomagjában” állapodtak meg, amely egyebek mellett a lég- és rakétavédelem, illetve a hagyományos katonai képességek megerősítését foglalja magába.

(MTI)

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az USA otthon legyen NATO tag!
Németországból már akkor kellett volna hazamenni amikor megszúnt a Varsói Szerződés és a szovjet csapatok hazamentek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés