Füredi: Nem engedhetjük, hogy fehérnek lenni eredendő bűn legyen

2020. június 4. 9:16
A szociológus a „Black Lives Matter” szlogen apropóján elmélkedik a Russia Today hasábjain.

A fekete szomszédjuk előtt térdre roskadó, faji bűntudattól hajtott fehér emberek látványa nem túl épületes és előremutató – írja Frank Füredi. Hozzáteszi: ezek a kvázi vallásos jellegű, bűnbánó showműsorok vajmi kevés segítséget nyújtanak a probléma megoldásában. Vajon miért kap el a hányinger, amikor földön üldögélő fehér emberek csoportját látom, akik égbe nyújtott karokkal, kötelességszerűen ismétlik el a fekete prédikátorok utasításait? – teszi fel a kérdést.

Van abban valami teljesen elhibázott mozzanat, hogy keresztény szimbólumokat és magát a szertartást rabolják el politikai nyilatkozatok szertebömbölése céljából. Nem több mindez, mint faji megvilágosodásnak álcázott önelégült, groteszk előadás. Amikor második alkalommal szembesültem a fehér önmegalázás színjátékával, eszembe jutott a Trónok harca című sorozat szörnyű epizódja, amelyben Cersei-t kényszerítették arra, hogy meztelenre vetkőzve járja körbe a várost. Csakhogy ez a színjáték nem a Trónok harca fantasztikus világában játszódik, hanem Washingtonban, 2020-ban!

A fehér önhibáztatás projektje azonban – hogy bűnösnek érezzük magunkat azért, mert fehérek vagyunk – a legkevésbé sem oldja meg a faji igazságtalanságot. De nem is ez a valódi cél. A fehér emberek elleni keresztes hadjárat ahelyett, hogy a felszabadítás eszközeként szolgálna, valójában csak a kulturális elit egyes részének segít abban, hogy megszilárdítsa politikai és erkölcsi hatalmát – írja Füredi.

Összesen 81 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Van abban valami szimbolikus, hogy egy ilyen cikk még csak nem is a National Review (az amerikai konzervatívok lapja) - ban jelenhetett meg, hanem a Russia Today-ben.

Az eredeti cikk ennél hosszabb, szerencsére az utolsó előtti kulcsmondat a fordításban is benne van. Az utolsó mondat a konklúzió: "Azok, akik elfogadják a fehér bűn dogmáját, inkább fognak térdelni és megbocsájtásért könyörögni, mintsem hogy feltegyék a kérdést: "merre tart az amerikai társadalom"".

Egyébként nem tudom nem észrevenni a hasonlóságot a "Holokauszt, mint minden magyar örökölt és eredendő bűne, amivel mindenkinek szembe kell néznie, és folyamatosan bűnbánatot kell gyakorolnia" ideológiával. Szerencsére ezt annyira túltolták, hogy mára immunissá lett rá a társadalom.

Nem, nyugat-Európában és az Egyesült Államokban nem volt holokauszt, ott eleve mást kellett behozni.
Még szerencse, hogy az elmúlt negyven évben behozták sokmillió négert nyugat-Európába, így ott is van ki előtt megalázkodni.

Ja. A fehér rasszizmus hajtogatásával egy polgárháborúnak ágyaznak meg.

De ez nem új... Ez még régibb. 1864 óta nincs rabszolgaság a zusában.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés