Magyar az, aki... ?

2020. június 3. 15:45

Lendvai Ildikó
Hírklikk
A trianoni béke attól még nem válik igazságosabbá, hogy az a történelmi Magyarország, amelyet felváltott, hasonlóan igazságtalan volt.

„»Magyar az, akinek fáj Trianon« – szokták mondani. Igen, fáj. Fáj akkor is, ha a mondás nem valamelyik nagyságunktól: Illyéstől vagy Karinthytól ered, akiknek tulajdonítani szokták. Abban, hogy fáj, semmi nacionalizmus vagy múltba révedő sérelmi politika nincs. Az igazságtalanság mindig fáj, baloldali ember pláne tudja ezt.

Ez pedig igazságtalan döntés volt, ami több millió embert tett olyan hatalmak alattvalójává, amelyek többnyire korlátozták jogaikat, másodrendű állampolgároknak tekintették a nemzetiségeiket. Ahol rossz volt magyarnak lenni. Mert az új hatalmak épp úgy a »nemzetállamot«, egy nemzet államát tartották üdvözítőnek, mint ma Orbán, aki mintha nem tudná, örökös nemzetállamozásával milyen sorsot szán a más többségi nemzetekkel együtt élő magyaroknak.

A trianoni béke attól még nem válik igazságosabbá, hogy az a történelmi Magyarország, amelyet felváltott, hasonlóan igazságtalan volt.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 92 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kár, hogy Orbán kezet csókolt neked, ahelyett, hogy megharapott volna. Akkor most tudnád, miért Orbánozzál, komcsi, Ildi. Nénike.

"más többségi nemzetekkel együtt élő magyaroknak"
Mi van??? Hogy lehet több nemzet többségi???
Amúgy, ha kisebbségit írt volna, sem lenne igaza. Származásom tekintve sváb vagyok. Nagyjából 100%-ban. De valójában magyar vagyok. Élhetnék Nemetországban, szakmám miatt hívtak számos helyre, nem mentem. Itt vagyok otthon, ahogy itt van otthon több millió honfitársam, függetlenül attól, hogy régen egyik-másik őse milyen nyelvet beszélt.
Más. Összemosni a történelmi Magyarország terültére bevándorolt kisebbségeket (rácok, tótok, szászok, svábok, oláhok stb.) az elszakított területeken élőkkel meg nem bocsátható bűne a baloldalnak.

Felesleges ilyen bő lére ereszteni. Neked nem fáj Trianon. Elég lett volna négy szóban.

Javaslom e napokban ezt olvasgatni és nem ezt a félresikerült boszorkány irományait.

VÉRZŐ MAGYARORSZÁG
Magyar írók Magyarország területéért

http://mtdaportal.extra.hu/boo..

Ebben van Karinthy Frigyes Levél kisfiamnak - Trianon emléknapjára, melynek tartalma, mondanivalója kifejezi ,,Magyar az, akinek fáj Trianon,, mondást.

Most pedig egy Petőfi versből ídézet, hogy mi a magyar érzés

A Kárpátoktól le az Aldunáig
Egy bősz üvöltés, egy vad zivatar!
Szétszórt hajával, véres homlokával
Áll a viharban maga a magyar.
Ha nem születtem volna is magyarnak
E néphez állanék ezennel én,
Mert elhagyott, mert a legelhagyatottabb
Minden népek közt a föld kerekén.

Fejtő Ferenc a manapság sokat hangoztatott "európai értékekről":

"De tudni kell, hogy Trianon, az egy szabadkőműves klikknek a műve volt, akiket a cseh és a román vezetők befolyásoltak. A szerbek nem, mert azt kiderítettem az okmányokból is, hogy a szerbek nem akartak ilyen nagy közös délszláv államot, a szerbek nagy Szerbiát akartak. Jugoszláviát, vagy ahogyan akkor nevezték, a Szerb-Horvát-Szlovén királyságot a franciák, a csehek és az angolok kényszerítették rájuk."

Forrás: Szidiropulosz: Trianon utóélete, Kairosz, é.n., interjú Fejtő Ferenc történésszel, 289.old.

Tehát Jugoszlávia 1941-45-ös, valamint az ötven évvel későbbi mészárlásos "polgárháborúi" a franciák, csehek és angolok számlájára írható.

Konkrétan nem így van, tévedsz.
Amikor visszaadták Erdély egy részét, a gimnáziumokban kötelező maradt a román nyelv tanítása. A magyar iskolákban is. Voltak román tannyelvű iskolák is, ezekben kötelező lett a magyar nyelv tanítása. Az akkori magyar kormány azt mondta, hogy Erdélyben és a Partiumban mindenkinek beszélni kell a másik nyelvét, mert csak így lehet tartós a béke. Ma hol kell magyarul tanulni Erdélyben, a Partiumban egy román iskolában kötelezően egy román diáknak? Sehol. Ez a különbség a magyar és a román politikában. A különböző nyelveket beszélő nemzetiségek a magyar fennhatóság alatt mindig szabadon, maguk közül választott vezetőikkel élhettek, régebben pallosjogot is kaptak, szabad nyelvhasználat volt, elnyomattatásuk egy mese.

Ha teheted, majd igyál néhány korsó sört pár echte osztrákkal. Úgy a harmadik, negyedik táján olyan szépen káundkáznak, főleg ha ott egy magyar is, hogy sok na. A monarchia világbirodalom volt, ők tudják, amiben mindenki, osztrák, magyar, cseh, szász, román, meg még vagy egy tucatnyi népség békében, biztonságban és jól élt. Tudod te hány nyelven volt ráírva egy 100 koronás bankóra a névérték?

Nyugat nem bírta elviselni, hogy itt Európa közepén kialakult egy gazdasági nagyhatalom, ahol van minden, kaja, pia, ipar, kultúra, fejlődés. Ezért kellett a háború után szét darabolni, leölni, ettől félnek még most is. Fenntartják a magyar gyűlöletet, vigyáznak, nehogy megint Közép-Európa újra egységes legyen. Nyugat mindig a rablásból gazdagodott, akár az oroszok. Erre fele meg dolgoznak az emberek és le fogják körözni őket.

A kibaszott foxi-maxi marxista-leninista dialektikus materialista osztályharcos idióta történelem oktatás bűneit 2020-ban már el kellene felejteni.
Mélymagyarok meg nincsenek, csak magyarok meg idegenek.

Anyukám a bécsi döntés előtt is, meg után is a nagyváradi Orsolyáknál tanult. Örültek, hogy majd nem kell románt tanulni. Tévedtek, kellett.
A Horthy féle kultúrpolitika már akkor példamutató volt.
A vegyes lakosságú országrészek nem lehetnek ellentétek forrásai, ezt ők tudták.

Nem olvasott semmit, hiszen nem is nagyon tanították. Leginkább elhallgatták. Trianonról ugyanúgy, mint '56-ról egy fél oldal volt, az is hazug.

:-)) biztosan idősebb vagyok, mint te.

Nekem otthon beszéltek róla, de mindig azzal fejezték be, hogy erről nem szabad beszélni senkinek.

Ez a nő egy fogalmatlan, rosszindulatú hülye, akit nem lenne szabad iskolázott kultúremberek társaságába engedni.

A rég Magyarországon NEM volt Duna-deltai kényszermunka, nem tűntek el úgy szlovák, román papok, h. többé ne kerüljenek elő, nem volt napi, megfontolt megalázás, gyermekek továbbtanulásának meghiúsítása és így tovább. most van Úz-völgyi temetői aljasság, ünneplés Sepsiszentgyörgyön, többévi börtön tűzijáték birtoklásért, egyáltalában annak a kitartó sulykolása, h. a magyarral szinte mindent meg lehet csinálni, amit a perverz agyú román többség kitalál és amit a románnal soha. Ehhez képest az asszimiláció félsiker. Az emberek jelentős része NEM fog önszántából lefelé nivellálódni. Egy népet az építés terén mutatkozó teljesítménye jellemez, a kultúrában is.

Nekem, speciel, Trianon a román nyálban úszó magyar szurkolói busz ablaka, az Úz-völgyi temető elbirtoklás, kifejezetten magyar megalázási célzattal, a marosvásárhelyi iskola és egyetem lopás. Kéjjel állítanak elő és turkálnak turkálnak a magyar jogos fájdalmakban és sérelmekben.

Igen, kell egy nap, amikor emlékezünk és reményünket fejezzük ki az isteni igazság szolgáltatásban. Biztos lesz, csak győzzük kivárni.

A megoldás egy megváltoztatott nemzetiségi összetételű, de még mindig NAGYON jelentős magyar jelenléttel rendelkező tájon csakis a széles körű autonómiák rendszere lehetne. Ami most van, 100 éve, az botrány.

Gyulafehérvár?

Szerintem még csak nem is a nyelv, a feltétlen szolidaritás a lényeg.

Az, h. ha választani kell, véleményben, drukkban, a választott, ez esetben a magyar legyen az első.

Szóval, lehet, csak akkor NINCS kettős identitás ezen a téren.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés