Orbán Viktor: Újabb nemzeti konzultáció indul

2020. május 29. 9:06
Az elmúlt tíz év kormányzásáról, a 2021-es költségvetésről, a sikeres járványkezelésről és európai ügyekről is beszélt a kormányfő szokásos péntek reggeli rádióinterjújában.

2010-ben ezen a napon tette le Orbán Viktor a miniszterelnöki esküt a parlamentben. Ennek kapcsán a kormányfő kifejtette, hogy tudta, hogy másképp kell kormányozni, mint korábban. Ennek egyik oka, hogy 1990-ben nem sikerült megújítani Magyarországot, bár „a kommunistákat lenyomtuk” és a magyarok a saját kezükbe vették a jövőjüket. Azonban a régi és az új rendszer közötti harc továbbra is zajlott, a baloldal újraszervezte magát és nem tagadta meg múltját. 

A többi országban új alkotmányt hoztak létre és a jövő nyerte meg a csatát, nálunk ez nem így történt. A miniszterelnök szerint a 2010-es kétharmados győzelem után ezt a harcot kellett lezárni. Ezért született új alkotmány, melyben Schmitt Pál érdemei elévülhetetlenek. A másik ok, amiért másképp kellett nekilátni a kormányzásnak, az az volt, hogy válság tombolt Magyarországon. Ennek köszönhető a kétharmados győzelem is,

nem a két szép szemünkért” választottak meg bennünket

– hangsúlyozta a kormányfő. Akkoriban sok vita zajlott a válságkezelésről és a közgazdászvilág nem értett egyet a kormány terveivel, de Matolcsy György más utat mutatott és bebizonyosodott, hogy ez működik is. Nem a szocialisták válságkezelését hajtottuk végre, akik „lehúzzák az ötödik bőrt is a családokról”.

Orbán Viktor kifejtette továbbá, hogy volt egy magasabb rendű célja is 2010-ben. Bár ő „falusi gyerek”, de mindig tisztában volt azzal és úgy is gondolta, hogy ő egy nagy nemzet gyermeke, annak ellenére is, hogy akkoriban a kommunisták „szívták a vérünket”. A kormányfő hangsúlyozta: büszkék lehetünk arra, hogy magyarok vagyunk.

Magyarország ma Európa talán egyetlen munkaalapú társadalma,

ezért leszünk sikeresek a továbbiakban.

Az elmúlt tíz év egyik legjobb döntése volt a rendkívüli jogrend bevezetése

A rendkívüli jogrendről szólva a miniszterelnök úgy fogalmazott: az elmúlt tíz év egyik legjobb döntése volt ennek bevezetése, mivel egy világjárvány idején az idő a legfontosabb kérdés, emiatt pedig gyors döntésekre van szükség. Ezt tette lehetővé a rendkívüli jogrend bevezetését, ami alkotmányos szabályozás alá esik, tehát nem egy alkotmányon kívüli állapot volt – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A rendkívüli jogrend egy különleges lehetőség, amivel a kormány rendeletekkel módosíthat törvényt és alkothat új szabályokat, ezt normál esetben a parlament tehetné meg – magyarázta a kormányfő. Viszont egy ilyen helyzetben, amit a járvány jelentett, órák is számíthatnak egy-egy döntés meghozása kapcsán. Az első csatát megnyertük, de a veszélyhelyzet egészen addig fennáll, míg nincs vakcina, ráadásul nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy jönni fog egy második hullám.

A miniszterelnök meglátása szerint

Magyarország azért sikeresebb a járvány kezelésében, mint a nyugati államok, mert hamarabb hozta meg a szükséges döntéseket.

Példaként említette, hogy a veszélyhelyzetet a járvány kitörése utáni hetedik napon, az iskolalátogatás tilalmát a tizenkettedik napon, a határok lezárását pedig a tizenharmadik napon vezette be Magyarország. A védekezésben tapasztalható minőségi különbség a gyors döntéseknek köszönhető.

A járványügyi helyzet úgy áll jelenleg, hogy bár az élet lassan újraindul, de fel kell készülnünk, hogy egy-egy „lokalizált térben”, például idősotthonokban még így is megszaporodhat a fertőzések száma, ezért Orbán Viktor utasítására az operatív törzs egy bevetési egységet hozott létre, melynek feladata, az ilyen esetlegesen kialakuló helyzetek kezelése.

Három fontos jogosítványt ad a járványügyi készültség

Az ellenzék és a különböző Soros-szervezetek kritikáira reagálva a kormányfő azt mondta:

a baloldal szerint 2010 óta diktatúra van, a rendkívüli jogrenddel újra diktatúra lett és most hogy visszaadja a kormány a jogköröket, megint diktatúra lesz.

Erről szó sincs, a járványügyi készültség három fontos jogosítványt ad meg csupán. Az egyik, hogy az operatív törzs továbbra is működni fog, a másik, hogy a kórházak irányítási rendszere megmarad, a harmadik pedig, hogy a tisztifőorvos megerősített jogköröket kap.

Orbán Viktor kijelentette: három oka van annak, hogy sikerült elkerülni a tömeges fertőzéseket. Az első az időben meghozott döntések. A második az az összefogás, amit a magyar emberek tanúsítottak, a fegyelmezettség, amivel betartották az intézkedéseket. A harmadik ok pedig, hogy Magyarországnak kiváló egészségügyi szakemberei vannak.

A kormány újra kikéri az emberek véleményét

A miniszterelnök szerint az emberek akkor hajlandóak összefogni, és végrehajtani az utasításokat, ha látják azok értelmét. A nemzeti konzultáció is ezért egy jó dolog, mert az emberek elmondhatják a véleményüket és annál nagyobb támogatottsága lehet egy-egy döntésnek.

Orbán Viktor bejelentette, hogy

újabb nemzeti konzultációt indítanak, ezúttal a koronavírusról és a gazdaság újraindításáról.

Téma lesz továbbá, hogy milyen intézkedések maradjanak fent, milyen új intézkedések legyenek, valamint a Soros-féle adósrabszolgaságot eredményező örökjáradék-kötvényről is kikérik az emberek véleményét. Orbán Viktor kitért a Deák téri késelésre is és részvétét fejezte ki az áldozatok családja felé. A miniszterelnök megrázónak nevezte a bűncselekményt.

Abszurd és perverz az új uniós költségvetés

Az EU költségvetéséről a kormányfő azt mondta, „hozzábiggyesztettek” egy 750 milliárd eurónyi csomagot, ami részben hitel, részben támogatás a vírus miatti károk enyhítésére. Ennek fedezete azonban nem munkával történik, hanem arról szól, hogy vegyünk fel közösen egy hitelt. Az is szerepel a javaslatban, hogy közösen vállalunk garanciát a visszafizetésére, ami azt jelenti hogy a magyarok vállalnak felelősséget azért, hogy a görögök vagy olaszok visszafizessék a rájuk eső összeget.

Orbán Viktor szerint ez nem elfogadható, hiszen a harminc évre szóló szerződés eredménye lehet az is, hogy még

az unokáink feje fölött is ott fog lebegni az, hogy ha valaki nem tudja visszafizetni a hitelét, akkor nekik kell majd.

Az uniós költségvetés persze arról is szól, hogy pénzt osztanak szét, ennek pedig az lenne a célja, hogy a szegényebbek fejlődhessenek – mondta a kormányfő, majd hozzátette: a mostani rendszer viszont „egy abszurd és perverz” modell, mert a gazdagok több pénzt kapnak, míg a szegények kevesebbet. Magyarország ma még szegény ország, bár a görögöket elhagytuk, a portugálok pedig „itt vannak mellettünk” és hamarosan talán sikerül elhagynunk őket is. Ugyanakkor Trianon 100. évfordulójára kitérve Orbán Viktor kijelentette:

ezt a gazdasági teljesítményt a megcsonkított Magyarország nyújtotta.

A magyar költségvetésről szólva a miniszterelnök kifejtette: a költségvetés mindig az előrejelzésekre épül, ezért némi bizonytalanság mindig van, de úgy látja, hogy a mostani költségvetés megalapozott, és ha sikerül a tervek szerint újraindítani a gazdaságot, akkor egy fantasztikus 2021-es esztendő vár ránk.

Mandiner

Összesen 96 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezért kell a konzultáció. Amikor visszautasítjuk a tervet, kell pár millió ember a minelnok háta mögé.

Ezek mind realitások, de vannak már fontosabbak:
1. A Soros-szervezetek pénzfelhasználása, ennek nyilvánossá tétele, kiket uszítanak, lázítanak a magyar kormány ellen, ismeretlen eredetű pénzekkel. (Soros ugyanis csak ügynök, közvetítő, a pénzeinek eredete nem világos és nem törvényes.)
2. A mindennapi élet emberhez méltó feltételeinek biztosítása: helyszíni, minden pillanatban aktiválható utcai, közterületi, rendbiztosítási fegyveres erővel.
3. A fiatalok számára a szabad idő emberi méltóságának biztosítása: aljadék DJ hip-hop disco helyek egészségügyi megadóztatása, az élőzene adómentessé tétele ... és hasonlók.
4. A mozi-film szakma, vetítések magyar tulajdonba vétele, takarodjanak a sémi, iszlám és a qrvaanyjuk idegen "filmszínházak" Magyarországról.

Szegény DK-s harcosokra nehéz napok várnak, naponta ennyit soha sem dolgoztak még aktív korukban sem,meg a szövegíróikra is, de azért a kommentjeiket olvasva összeérnek a logikai szálak. Szerencsétlen vén , genetikusan alattvaló bolsi banda, akinek mindig idegen segget kell nyalni, előbb az oroszokét, most Sorosét, az általa irányított brüsszeli bürokratáékét. Akiknek mindig kellet az idegen érdekeket szolgáló hazaáruló vezér, lásd Ferit és a többi ballibsi pártvezért.

Szia! Egyetértünk.

Ez a nemzeti konzultáció, lehet, hogy vissza fog ütni...
Ma, 5. 29-én speciel nem ezek a fontos események Magyarországon.
Kár, hogy a tanácsadók ezt nem jelezték a kormányfőnek.

Te azt teljesen komolyan gondolod, hogy a nemzeti konzultáció tényleg az emberek véleményének a kikérése?????
Amikor előre megszerkesztett kérdésekre kell igen-nem választ adni, az minden csak nem "konzultáció".
Az lenne konzultáció, ha lenne olyan rész is, hogy "na ide írhatod a véleményedet a munkánkról".
Amíg ilyen nincs, ez csak üres duma és a lebonyolító haverok zsebének a megtömése.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés