Az idősek védelmének értelmét vitatta a német zöld polgármester

2020. május 11. 8:51
„Olyan embereket mentünk meg, akik így is, úgy is meghalnának.” Boris Palmer, Tübingen zöld polgármesterének kijelentése óriási vitát váltott ki. A Zöldek tartományi elnöksége azt javasolta, hogy Palmer önként hagyja el a pártot, de a polgármester azt állítja: félreértelmezték az általa mondottakat.

Nagy hullámokat vertek Boris Palmer, Tübingen zöld polgármesterének a koronavírus megfékezése érdekében bevezetett intézkedésekkel kapcsolatos kijelentései a német sajtóban.

A polgármester a Sat1 nevű német televízió egyik reggeli műsorában azt mondta:

„Egészen brutálisan fogok fogalmazni, Németországban épp olyan embereket mentünk meg, akik fél éven belül így is, úgy is meghalnának – koruk vagy korábbi betegségeik miatt.”

Palmer szerint az a szegénység, amelyet a gazdaságok világszerte tapasztalható leállása okoz, az ENSZ becslései szerint gyermekek millióinak kerülhet majd az életébe.

„Ha ránéz a halálozások számára, akkor látja, hogy a legtöbben nyolcvan év felett halnak meg – azt pedig tudjuk, hogy nyolcvan felett a legtöbben bármikor meghalhatnak” – fogalmaz Palmer.

A polgármester mondataival Wolfgang Schäuble, a Bundestag elnökének azon gondolataira reflektált, miszerint a német alkotmány nem az emberi életet, hanem az ember méltóságát helyezi az első helyre, míg a német kormány intézkedéseinek középpontjában az életvédelem szorítja második helyre a méltóságot. Boris Palmer egyébként már korábban is kritizálta a szigorú korlátozó intézkedéseket, és a rizikócsoportba tartozók szigorú karanténozásával párhuzamos gyors gazdasági újrakezdés mellett érvelt.

Halálos fenyegetéseket kapott

Palmer botrányosra sikerült mondata egy nap alatt végigsöpört a teljes német nyilvánosságon, hatalmas indulatokat váltva ki. Palmer saját bevallása szerint néhány nap leforgása alatt több ezer emailt kapott.

„Remélhetőleg hamarosan ön is elkapja a koronát, és teljes tudatánál lekapcsolják a lélegeztetőgépről”

– ilyen és ehhez hasonló üzenetekben erőszakkal, halállal fenyegették kijelentései miatt a tübingeni polgármestert. Palmer egy Facebook-bejegyzésében azt írta: több mint száz eset miatt tett feljelentést.

Palmer: Kiragadták a mondatot a kontextusból

A botrány kirobbanása után Palmer szinte rögtön magyarázni kezdte kijelentéseit. „Természetesen egyáltalán nem azt akartam mondani, hogy ezeket az embereket nem kéne megmentenünk, vagy az ő életük kevésbé lenne értékes, mint másoké. Ez a kontextusból egyértelműen kivehető volt” – írta a kijelentés után két nappal egy véleménycikkben a Welt hasábjain.

Külön levélben fordult Tübingen polgáraihoz is, melyben az elhangzott kijelentés szövegkörnyezetét magyarázta. „A mondat háttere egy összehasonlítás volt: a leállás és egy koronavírus elleni gyógyszer hatásainak összehasonlítása. Egy gyógyszer hatékonyságát egyebek mellett abban mérik, hogy összehasonlítják a gyógyszer pozitív hatásait annak mellékhatásaival. Csaknem minden rák elleni gyógyszert aszerint minősítenek, hány hetet vagy hónapot nyer annak használata a páciensnek. A leállás pozitív hatásainak vizsgálatakor is lényeges, hogy ezeket a számításokat elvégezzük – és ehhez a tudomány már régen hozzá is látott. Tudnunk kell, hogy a jelenlegi intézkedésekkel valóban több életet mentünk-e meg, azért, hogy senkit ne veszítsünk el gondatlanságból.”

Úgy fogalmazott: „Azoknak, akikre nézve a koronavírus életveszélyes, továbbra is biztosítani kell a védelmet, de nem szabad akaratlanul ennél is több embert, az ő életéveiket egy gazdasági világválság oltárán feláldozni.” 

Vitakultúra-fertőzésben szenved Németország

„Igen, ebben megvan az én részem is” – vallja be írásában Palmer. „Nem szabadott volna ezt a mondatot így elmondanom, félreérthetetlenül kellett volna fogalmaznom. De egy demokrácia, amely megértés helyett azonnal ítélkezik, amely a kijelentésnek nem a jelentését és a szándékát kutatja, hanem amelyben a gyanúsítgatás és egyes mondatok rosszindulatú hibás értelmezése a mérce, egy demokrácia, amely nem veszi a fáradtságot, hogy érvekkel szálljon be a vitába, és amely energiáját valójában arra fordítja, hogy morálisan kárhoztassa a már csak valószínűleg is eltérő véleményeket, egy ilyen demokrácia súlyos vitakultúra-fertőzésben szenved.”

Kizárás a pártból

A tübingeni polgármester már a korábbi kijelentései miatt is az egyik leginkább megosztó személyiségnek számított a Zöldek berkeiben. Palmer néhány hónapja arról beszélt: „A politikai korrektség nem a szélsőségesek béklyója, hanem az elé gördít akadályt, hogy az emberek szabadon fogalmazhassák meg egyéni véleményüket”. 

A tübingeni zöld polgármester szerint Németországban „elnyomó véleményklíma” uralkodik,

és ez különösen igaz az egyetemekre.

Az újabb, ezúttal idősekkel kapcsolatos megjegyzései azonban még többeknél verték ki a biztosítékot, felerősödtek a Palmer-ellenes hangok. Száz párttag nyílt levélben követelte Palmer kizárását. Robert Habeck, a Zöldek társelnöke „hamisnak” és „szívtelennek” titulálta Palmer kijelentését, és kijelentette: elfogyott a türelme.

A Zöldek tartományi elnöksége május 8-án vitatta meg a Palmer-ügyet. A Baden-Württemberget vezető zöld miniszterelnök, Winfried Kretschmann korábban elítélte Palmer kijelentését, de amellett érvelt, hogy Tübingen polgármesterének a pártban a helye. Az elnökség online ülésén azonban a miniszterelnök csak megfigyelőként vehetett részt, szavazati jog nélkül. Bár a vitán Kretschmann már nem érvelt a kizárás ellen, feltehetőleg finomabb megoldást szeretett volna a kérdésben. A Zöldek tartományi elnöksége viszont kemény döntést hozott:

azt javasolták Boris Palmernek, hogy önként hagyja el a pártot.

Ennél szigorúbban gyakorlatilag nem járhattak volna el: egy valódi kizárási folyamat a német párt túldemokratizált működése miatt évekig is elhúzódhat. 

Palmer a döntés kapcsán úgy fogalmazott: „Teljesen meglepett, és még mindig meg vagyok döbbenve. Nehéz megbirkóznom azzal a ténnyel, hogy a párt elhagyását javasolják”. A polgármester azonban az elnökség tanácsa ellenére sem akarja elhagyni pártját. „Meggyőződéses környezetvédő vagyok!” – nyilatkozta a Welt am Sonntagnak. Úgy véli, az elnökség döntését hamis feltevések és félreértelmezések alapján hozta meg, ezért szükség van a vita folytatására.

 

Boris Palmerről szóló portrécikkünket itt olvashatják.
 

Összesen 191 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Várom, hogy Izland és Norvégia mikor kezd el aggódni a zöld eső miatt.

Én az LMP elhatárolódását várom, hiszen tegnap azt mondták magukról, hogy zöldek.

Szabadon megválasztották egy szép egyetemi városban. Ide vezet, ha az ifjúság neveléséből hiányoznak az erkölcsi elvek, mert a vallás retrográd és kuka, mert így kényelmesebb.

Az ellenzéki gyűlölködő, primitív, demagóg kommentelők ugyan taszítják az embert, de hát a normálisak nem ezeknek írnak, közlik a véleményüket, így én sem nekik írok.

Ami igaz, Németországban véleménydiktatúra van ,közelít a náci időkhöz. Miközben Lengyelországot és hazánkat állítják naponta pellengérre Soros hazai és nemzetközi balliberális és "konzervatív" zsoldosai.

Igaz az is, hogy a jövő generációja érdekében meg kell találni az egyensúlyt a gazdaság működőképessége, valamint az egészségvédelmi projektek között. Azért azt is látni kell, hogy a tudomány mai állítása szerint elsődlegesen az idősebb korosztály a legveszélyeztetettebb , a mortalitási mutatók ezt igazolják. De kizárhatjuk-e azt, hogy holnap ez változik, hogy holnap nem kell a fiatalabb generációk számára is működőképes egészségügyet biztosítani?

Magam az idősebb korosztályhoz tartozom, s személyes véleményem egyezik a tübingeni polgármesterével. Amennyiben mérlegelni kell, úgy a jövő nemzedékének érdekei mentén tartom szükségesnek dönteni.

Quintus Horatius Flaccus - aki egyébként ötvenhét évesen halt meg - az ötvenedik után egyre gyakrabban írta levélben, s mondta szóban a barátainak a következőt: " Tettem, ettem, ittam eleget, itt az ideje, hogy elmenjek." Számomra szimpatikus Horatius megközelítése, amellett, hogy Ő sem akart korán elmenni. Tehát én sem mondom azt, hogy az idősebb korosztály mondjon le mindenről, de ha áldozatokat kell hozni a társadalom egésze érdekében, akkor az időseknek tudniuk kell a jövő nemzedéke életére szavazni.

Sok itt kommentelőnek már a Benáresz partján kellene elmélkednie......

Általában érteni szokták amit írok.............fileo vagyok, rajongva szeretem az életet, de ennél is jobban a gyermekeimet, az unokáimat, az ifjúság jövőjét. S ez nem negációja annak, hogy az idős embereknek természetszerű joga van a tisztes alkonyathoz, a tisztes egészségügyi ellátáshoz.

Tévútra tévedtél velem kapcsolatosan......sajnálom.

Kedves Bangóné!

A helyesírásuk alapján sikerült az azonosítás.....Csak szólok, 22-ben a pártoktól független, normálisan gondolkodó nyugdíjasok családjuk, gyermekeik, unokáik, a nemzet, az ország biztonsága, jövője érdekében , nagyon racionális meggondolásból a Fideszre fognak szavazni. 22 után nem lesz MSZP-s képviselő a parlamentben....ideje érdemi munka után nézni.

Köszönöm. A saját életemből, családomból indultam ki, Őket már az én érdekeim fölé helyezem. Persze, jó lenne 22-ben is élni, s elmenni a szavazni. különösen, hogy ma délelőtt a Klubrádióban - aminek egyébként rendszeres hallgatója vagyok, a Libri hírek itt érnek el például elsőként - egy műsorban arról értekeztek, hogy Ausztráliából behoznak valami bogarat a parlagfű ellen, s e műsorban, a műsorvezető gyorsan eljutott a felcsúti stadionig.

Konzervatív barátaimnak szoktam mondani, hogy elég már a nyolc évezésből, nem ragadjanak le, erre a Klubrádió mai műsora ezt a szellemiséget, uszítást viszi tovább. Többek között ezért sem szabad őket visszaengedni a hatalomba.

Miért levelezgettek Bangónéval?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés