Europa Nostra Díjjal ismerték el a Szépművészeti Múzeum rekonstrukcióját

2020. május 7. 12:14
Egy 20. század elején épült múzeum pompájának példaértékű helyreállítása történt meg a zsűri szerint.

Az egyik legrangosabb nemzetközi örökségvédelmi elismeréssel díjazták a Szépművészeti Múzeum átfogó rekonstrukcióját.  A felújítás után 2018-ban újranyílt múzeum épülete a Megőrzés kategóriában nyerte el az Europa Nostra, más néven az Európai Unió Kulturális Örökség Díjat. A Mányi István Ybl-díjas építész által tervezett, 3 évig tartó rekonstrukció a Liget Budapest projektnek köszönhetően valósult meg.

Az Európai Unió Kulturális Örökség/Europa Nostra Díjat első alkalommal 2002-ben hirdette meg az Európai Bizottság az Europa Nostra szervezettel partnerségben. A díj az örökségi értékek megőrzésével, helyreállításával, kezelésével, kutatásával és az azzal kapcsolatos oktatással, képzéssel foglalkozó legjobb gyakorlatokat, példákat ismeri el és mutatja fel.

Egész Európából érkeztek pályázatok

Az Európai Bizottság felhívására minden évben Európa egészéből érkeznek pályázatok, amelyeket független szakértőkből álló zsűri bírál el és választja ki a nyerteseket. Idén 15 országból összesen 21 pályázat részesült az Europa Nostra díjban, ezen belül a Megőrzés kategóriában 9 projektet díjaztak.

A Szépművészeti Múzeum mellett idén még két másik magyar projekt is elnyerte a magas rangú elismerést: a Gödöllői Királyi Kastély Egy Kastély titkos élete címet viselő kiállítása és az UCCU Roma Informális Alapítványa az Oktatás, képzés és figyelemfelkeltés kategóriában lett nyertes.

Szakszerű felújítás

A díjat odaítélő zsűri értékelése alapján a Szépművészeti szakszerű felújításának eredménye „egy 20. század elején épült múzeum pompájának példaértékű helyreállítása. A rekonstrukció hosszútávra előretekintő, átgondolt programot mutat fel a budapesti Szépművészeti Múzeumnak – mint Európa egyik meghatározó intézményének – a méltó rangjára való visszaemelése szándékával, megfontolt építészeti filozófiával alátámasztva. A kortárs megoldások egyfelől illeszkednek az eredetileg megtervezett építészeti környezethez, másfelől kiszolgálják a múzeumokkal szemben jelentkező új igényeket is”.

A zsűri megállapítása szerint a rekonstrukció során helyreállították a II. világháborút követő időszakot jellemző szakszerűtlen átalakítások által okozott károkat, és ezzel egy időben otthont kaptak az épületben azok a funkciók, amelyek nélkülözhetetlenek egy modern múzeumban. Az épület felújítása után a látogatók most ismét azt az arcát fedezhetik fel, amelyet a tervezők eredetileg elképzeltek – olvasható a zsűri értékelésében.

Rekonstrukció és modernizáció

A Szépművészeti Múzeum történetének legnagyobb és legátfogóbb rekonstrukciós és modernizációs munkálatai 2018-ban fejeződtek be. A Mányi István Ybl-díjas építész vezette Mányi Stúdió tervei alapján, a Liget Budapest projekt keretében megvalósult munkálatok során restaurálták a II. világháborúban jelentős károkat szenvedett, majd csak felületes felújításon átesett, raktárként használt impozáns Román Csarnokot, korszerűsítették a múzeum elavult fűtő-,  épület- és biztonságtechnikai rendszerét. Klimatizálták a kiállítótermeket, felújították a tetőszerkezet nagy részét, valamint új kiállító- és közönségforgalmi tereket és korszerű raktárhelyiségeket alakítottak ki az épületben.  

A Szépművészeti Múzeum átfogó felújítása és modernizációja közel 15 ezer négyzetmétert érintett, ami a múzeum alapterületének mintegy negyven százaléka. A Magyar Építők Zrt. által kivitelezett felújításnak köszönhetően csaknem 2000 négyzetméternyi korábbi kiállítótér nyerte vissza eredeti funkcióját és a műtárgyraktáraknak is mintegy félezer négyzetméterrel több hely jut majd a megújult épületben. A felújítás során egy új, térszint alatti, korszerű étterem és kávézó is kialakításra került.

A 21. századi látogatói- és szakmai igények alapján felújított múzeum megnyitása óta már több mint félmillió látogatót fogadott.

(Forrás: közlemény)

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A lopásos stadionok után - amelyek kategóriájukban toplistán vannak - most itt a múzeumi Orbán-lopás projekt.
Ebben is Magyarország az élen.
Ami cseppet nem számít bal-libeknél: Magyarország, Orbán a LOPÁSBAN LEGJOBBAN TELJESÍT - és kész.
A Nyugati pályaudvar rekonstrukciója is és a több száz országépítés: mind-mind EGY KIB.SZOTT NAGY ORBÁN-LOPÁS.
Ennyit tudnak primitívék, ATV-től HVG-k, 444-ekig...

1.)
A "szakszerű felújítás"-sal kapcsolatos hír:

"...a június 14-i nagy viharban BEÁZOTT a Szépművészeti Múzeum ROMÁN CSARNOKA. Az intézmény megerősítette, hogy az alig másfél évvel ezelőtt átadott, három évig tartó és
(eredetileg 8 milliárd, de végül) 15 milliárd forintba kerülő felújítás részeként
RESTAURÁLT TEREMBE TÉNYLEG BEFOLYT AZ ESŐVÍZ.
Mint elmondták, A CSARNOK A KÉT SARKÁN ÁZOTT BE,
de szerencsére a károk nem jelentősek, a falfelületek kisebb részeken sérültek. "A vízbetörés pontos okának feltárása meg zajlik, a Román Csarnok addig sajnos nem látogatható.
...
Az olvasónktól érkezett levél azt állította, hogy nemcsak az egyébként üres csarnokban, hanem a kiállításokban és a műtárgyraktárakban is "áll a víz". A múzeum kommunikációs osztálya kérdésünkre azt mondta, a kiállítóterekben nem, de
AZ EGYIK MŰTÁRGYRAKTÁRBAN VALÓBAN TÖRTÉNT BEÁZÁS, mégpedig abban, amely
a Román Csarnok alatt helyezkedik el. Ezt a földalatti raktárat a legutóbbi felújítás során építették.
"A beázás egy műtárgyraktárt is érintett, ott néhány műtárgy kis mértékben megsérült, ezek restaurálással helyreállíthatóak. A vasárnapi nagy felhőszakadást követő további esőzések során az intézmény már nem tapasztalt beázást" - tájékoztattak.

Kérdés, hogy mindez hogyan történhetett meg azután, hogy a 2018-ban véget ért rekonstrukciónak
része volt a Román Csarnok fölötti tetőszerkezeti rész felújítása is,
pont azért, hogy a freskókkal gazdagon díszített tér (és az alatta kialakított új műtárgyraktár) biztonsága garantált legyen."
https://index.hu/kultur/2020/0..

2.)
A "szakszerű felújítás" kivitelezője a Magyar Építő Zrt.

"A Szépművészeti Múzeum Román csarnokán és kapcsolódó terein kiemelkedő munkát végzett a Magyar Építő, Mányi István mesterépítész és szakmai körökben szintén magasan jegyzett társa, Kardos Gábor tervei alapján. A kivitelező projektvezetője, Papatyi Balázs, a példamutató együttműködésért díjat is kapott a Magyar Építész Kamarától"
https://www.magyarepito.hu/hu/..

3.)
Gratula.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés