Feloldotta a miselátogatási tilalmat négy amerikai püspök

2020. április 27. 11:43
Peter Baldacchino szerint az egyház „nélkülözhetetlen szolgálatot lát el” azzal, hogy reményt ad az embereknek.

Peter Baldacchino az új-mexikói Las Cruces egyházmegye püspöke szerint a katolikus egyház „a remény nélkülözhetetlen szolgáltatója” a koronavírus világjárvány idején, és az egyháznak „annyi embert kell befogadnia, amennyit csak tud”, összhangban természetesen a közegészségügyi rendelkezésekkel.

Baldacchiono püspök április 15-én jelentette be, hogy egyházmegyéjében újraindulnak a szentmisék és a szentségi liturgikus élet – az esküvőket és a temetéseket is beleértve – azzal együtt, hogy figyelembe veszik azt a közegészségügyi rendelkezést, amely megtiltja az öt főt meghaladó beltéri rendezvényeket. 

„Az egyház a remény igazán nélkülözhetetlen közvetítője most még inkább mint valaha” – nyilatkozta a püspök április 16-án a Catholic News Agencynek adott interjúban. 

Előző hét szerdán Baldacchino püspök az egyházmegyéjében szolgáló papoknak küldött körlevelében oldotta fel a szentmisék nyilvános megtartására vonatkozó tilalmat, és egyben bátorítja őket a szentségi szolgálatok újraindítására.

„Ha körbenézünk magunk körül ebben az országban, mit látunk? Emberek halnak bele ebbe a szörnyű betegségbe, de a reménytelenségbe is. A hírek növekvő számú öngyilkosságról, függőségi krízisről, négyfal közötti erőszakról szólnak. Sokak számára ez a teljes sötétség pillanata” – írta a főpásztor. 

„Krisztus világosságát kell elvinnünk ebbe a sötétségbe. Nem zárkózhatunk el; noha a közelség ebben a pillanatban az egyetlen, ami szigorúan tilos, papként mi mégis erre vagyunk hívva: közel lenni az emberekhez” – tette hozzá körlevelében a püspök, aki április 15-i levelében engedélyt adott a szentáldozásra az általa kidolgozott különleges előírások betartása mellett, továbbá esküvők és temetések egyházi ingatlanon történő megtartására is.

Április 23-án további három észak-amerikai püspök jelentette be, hogy feloldják a nyilvános szentmisék megtartására vonatkozó tilalmat. 

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Remélem, megkérdezett néhányat. Mondjuk ha tartja a max. 5 főt beltéren, akkor fogalmam sincs, hogy miséznek nyilvánosan (nyilván kültéren)

Hát így, ahogy te gondolkodsz, semmiképpen nem merünk. De igazábol neked sem javaslom...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés