Így küzdenek az európai országok a koronavírussal

2020. március 27. 8:38
Lakosságarányosan ma már Luxemburgra jut a legtöbb regisztrált eset, de Olaszország, Spanyolország és Ausztria is a főbb gócpontok közé tartozik. Fontos viszont, hogy az EU-ban sok beteg nem is uniós állampolgár. Nemzetközi kitekintésünk.

Luxemburg, Olaszország, Spanyolország és Ausztria. Erre a négy országra lakosságarányosan több regisztrált eset jut, mint ami az uniós átlag. A regisztrált eseteken belüli halálozási arány az olaszoknál és spanyoloknál kiugróan magas, míg a gyógyultak aránya ugyancsak itt, valamint a belgáknál és a franciáknál átlag feletti uniós összehasonlításban. De tekintsük át országokra bontva is a koronavírus-helyzetet.

Ausztria 

Az osztrák Kurier szerint világszinten 2,6 milliárd emberre vonatkoznak kijárási korlátozások, míg az igazolt fertőzöttek száma már megközelíti az 5 ezret. A Vorarlberg tartományi Munkaügyi Kamara ötmillió eurós alapot indít a dolgozók családjai számára, mivel egyre több család nem tudja, hogyan fogja kezelni bérleti díjait, visszafizetéseit és egyéb megélhetési költségeit az elkövetkező hónapokban. Pedig egy online felmérés eredménye szerint az emberek 77 százaléka jólinformáltnak érzi magát a járványügyi kérdésekkel kapcsolatban. Egyúttal a megkérdezettek több mint fele nyilatkozott úgy, hogy találkozott már álhírrel a járvány kapcsán. A szakszervezet tesztelést követel az ápolók számára a növekvő koronavírusszám miatt. „A vírus terjedése ezen a különösen kritikus területen katasztrofális következményekkel jár” – indokolták.

Németország 

A német gazdasági miniszter, Peter Altmaier (CDU) a vállalatok államosítását csak „a legvégső lehetőségként” kezeli, például akkor, ha a járvány a német érdekeket már „kritikusan veszélyezteti” – mondta a miniszter kedden a ZDF reggeli magazinjában. Az országban a Szövetségi Statisztikai Hivatal a korona-krízis során jelentősen megnövekedett keresletet mutatott bizonyos élelmiszerek és higiéniai termékekkel kapcsolatban. A múlt héten a szappan kiskereskedelmi forgalma például 337% -kal nőtt. Ehhez hasonlóan a WC-papír (211 százalékkal), a rizs (208 százalékkal) és a paradicsomszósz (171 százalékkal) volt nagyobb a keresletben, mint a szokásos.

Franciaország

Az országban kedden 240-en haltak meg, ez eddig a legmagasabb halálozási adat. Átlépték az 1000 halottat, így Franciaország az ötödik ország, ahol már ennyien áldozatul estek a vírusnak. A munkába járáshoz a munkáltatónak kell kiállítania igazolást a munkavállaló számára, amit be kell mutatni igazoltatásnál. Itt is létrehoztak ideiglenes, valamint katonai kórházat. Szakértők szerint a kijárási tilalom 6 hétig is eltarthat. 

Spanyolország

Az ország a NATO segítségét kéri a vírus terjedésének megállításához, valamint orvosi eszközöket a védekezéshez. Csütörtökre az elhunytak száma 3434-re, egyetlen nap leforgása alatt 738-cal nőtt. A fertőzöttek száma eközben közel nyolcezerrel (7937) emelkedett. Spanyolországban eddig 926 embert tartóztattak le a kijárási tilalom megszegése miatt, míg az otthon lévő gyerekeket a rendőrök szórakoztatják tánccal és zenével az utcáról. Figyelemreméltó, hogy a spanyol ellenzék minden kritikája ellenére támogatta a kormányt, és megszavazta a veszélyhelyzet meghosszabbítását. Döntő hét jön, most dől el, hogy működik-e a lassan két hete élő részleges kijárási tilalom.

Olaszország

Az országban zajló rendkívüli intézkedések jelenleg április 3-ig tartanak, de kedden késő délután volt a legutóbbi kormányülés, így holnap hamarosan új rendelkezésekre számíthatunk. Feltehetőleg meghosszabbítják a kijárási tilalmat és a karantént elhagyó emberekre kiszabható bírság maximumát 206-ról 4000 euróra emelik. A két napig tartó csökkenés után ismét emelkedett Olaszországban az új típusú koronavírus-járványban elhunytak száma az elmúlt 24 órában, a 743 halottal 6820-ra emelkedett a betegség eddigi áldozatainak a száma. A diagnosztizált fertőzöttek száma tovább csökkent, de így is 3612 új beteget regisztráltak.

Egyesült Királyság

250 000 önkéntest toboroz a brit kormány a koronavírus járvány megfékezését célzó munka segítésére, feladataik közé tartozik bevásárlások intézése, a gyógyszerek szállítása és a 70 éven felüli kiemelten védett emberek segítése is, akiknek a kormány előírása alapján a következő 12 hétben nem szabad elhagyniuk otthonaikat. Matt Hancock egészségügyi miniszter bejelentette azt is, hogy a kelet-londoni ExCel rendezvénycsarnokban négyezer személyes járványkórházat rendeznek be a koronavírus-fertőzöttek kezelésére.

A szakszervezetek és az építőipari munkások felemelték hangjukat, mivel ahogy mondják „munkájuk nem elengedhetetlen”, viszont egészségük veszélybe kerülhet, ha továbbra is kimaradnak a rendkívüli intézkedések köréből és dolgozniuk kell. A témába vágó újságírói kérdésre az egészségügyért felelős miniszter azt nyilatkozta, hogy „azok az ágazatok melyeket nem érint a rendkívüli intézkedések miatti leállás továbbra is folytatniuk kell a munkát” és „a kabinet értékelése szerint, munkában sok esetben tartható a 2 méteres szabály”.

Úgy tűnik tovább, hogy nem csak nálunk divat a hisztériakeltés, a Financial Times ugyanis cikket jelentetett meg „Az Egyesült Királyság felét megfertőzhette a koronavírus” címmel. Az írás az Oxford Egyetem egy kutatását idézi, melyből kiderül, hogy a kutatók által készített számtalan járványmodell egyikének pesszimista verziója szerint, akár már a szigetország lakosságának fele is érintkezhetett a vírussal. A cikk döntő többsége feltételezésekre, lehetséges forgatókönyvekre és olyan kérdésekre épül, melyeket a szerző nem mert kijelentésként megfogalmazni.

Oroszország

Háromszor annyi új beteget találtak Oroszországban ma, mint kedden (163-at). Ezzel az összes ismert beteg száma: 658 fő. Holnaptól Moszkvában körülbelül 2 millió idős és krónikus beteg állampolgár számára kötelező otthoni karantént rendeltek április 14-ig. Valószínűleg rövid időn belül ezt országosan is elrendelik. Március 28-tól április 5-ig fizetett szabadságra megy az ország. Emellett bezárják az összes kulturális, szórakoztató és sport-létesítményt (pl.: könyvtárt), valamint az összes tömegközlekedésre vonatkozó kedvezményt felfüggesztik. A helyi kormányablak megfelelőjét pedig csak előzetes időponttal lehet igénybe venni. A felsőház jóváhagyta tovább azt a törvényjavaslatot is, ami lehetővé teszi járvány idején a gyógyszerárak befagyasztását.

Az intézkedések során ritkítják a belföldi vonatokat, és már a kisvárosokban is kötelező bezárni a mozikat és éjszakai szórakozóhelyeket is. Vízipipázni is tilos lett a kávézókban. Misusztyin kormányfő felhívta a helyi vezetők figyelmét arra, hogy szigorú felelősségre vonásra számíthatnak, ha rosszul kezelik a járványt. A Duma szigorítani fogja továbbá a karanténelhagyásért járó büntetést is, amelyért akár három év börtön is járhat, amennyiben elfogadják az erről szóló javaslatot. 

Ukrajna

Továbbra sincs elég papírdollár az országban, kb. egymilliárdnyira lenne szükség a kereslet kielégítéséhez. Az árfolyam ennek ellenére a kezdeti hirtelen gyengülés után stabilnak mutatkozik, továbbra is 28 hrivnyát kell adni a dollárért (már ha van). A járvány kezelése kapcsán Ukrajna is Kínához fordul segítségért – tőlük kérnek több tesztet és orvosi felszerelést.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés