Koronavírus: miért éppen Itália?

2020. március 7. 16:02
Miért Olaszországban van már közel 5000 fertőzöttje az európai országok közül a koronavírusnak? – ezt a kérdést tette fel a Corriere della Sera olasz napilap három szakértőnek. Válaszaikat alább olvashatják.

Az európai országok közül Olaszországban jelent meg először, és máig ott fertőz a legkiterjedtebben a koronavírus. Legújabban már Lazio régió tartományi kormányzója, a vezető kormánypárt, a baloldali PD vezetője, Nicola Zingaretti is a fertőzöttek táborát gyarapítja. Hogy miért éppen Itália, arra az elmúlt hetekben számos magyarázat született már, az ottani nagyszámú kínai kolóniától egészen az ország évszázados logisztikai központ szerepéig. A legnagyobb olasz napilap, a Corriere della Sera most három szakértőt kérdezett az ügyben.

A 0. páciens

Massimo Galli, a Milánói Tudományegyetem Fertőző Betegségekkel Foglalkozó Tanszékének professzora, egyben egy helyi kórház osztályvezető főorvosa szerint „a rendelkezésünkre álló járványügyi adatok szerint azt mondhatjuk, hogy a vírus január végén kezdett terjedni Olaszországban, és széleskörben elterjedt, miközben radar alatt maradt, különösen az úgynevezett >>vörös zónában<< (ez a karantén alá vont észak-olasz térség – a szerk.). A nulladik páciensnek, bárki is volt az, nem volt semmi oka arra, hogy betegnek gondolja magát”. Galli ezért azt gondolja, hogy a vírus a világ bármely részén ugyanígy elterjedhetett volna, alapvetően esetleges, hogy mindez éppen náluk történt meg.

„Szuperterjesztők”

Paolo Bonnani, a Firenzei Tudományegyetem higiénia professzora arról beszélt, hogy „jelen pillanatban nem tudjuk, miért éppen Olaszországban csúcsosodtak ki a fertőzések, és nem tudtuk rekonstruálni azt az útvonalat, amelyen a fertőzés megjelent, mert az első időben nem kezdődött el a légúti betegségek követése és dokumentálása. A kontrollokat csak a Kínából érkezőkre terjesztették ki, illetve azokra, akik velük kapcsolatba kerültek”. Bonnani szerint január közepétől tapasztalták meg az első olyan súlyos, legúti megbetegedéseket, amelyeket már az új vírus okozhatott. A firenzei professzor hozzátette, hogy „nem zárom ki egy vagy néhány >>szuperterjesztő<< jelenlétét: olyan alanyokét, akikben a mikroorganizmus olyan mértékben elszaporodik, hogy rövid idő alatt nagyon sok embert képesek megfertőzni”.

Jéghegy-hasonlat

Fabrizio Pregliasco, a Milánói Tudományegyetem virológusa, egészségügyi igazgató szerint „egy metaforával élve azt mondhatnánk, hogy csak akkor vettük észre a jéghegyet, amikor annak csúcsa kiemelkedett, azaz az első súlyos eset megjelent”. Pregliasco úgy látja, szerencsétlen egybeesés volt, hogy a H1N1 és az N3N2 is futott a jelzett időszakban, azaz más influenzavírus is a „piacon volt”. A virológus szerint Kínában is ezzel a nehézséggel küzdöttek kezdetben, hogy „szezonális áldozatoknak” tekintették az első pácienseket.

Paolo Bonnani szerint a járvány elterjedtsége tekintetében ők jelenleg más országok előtt járnak, illetve a többiek biztosan sokat tudnak tanulni abból, ahogy ők az elkülönítéseket végrehajtották. „Minden hatást egybevetve egyfajta laboratórium vagyunk az összes többi nemzet számára” – jegyezte meg végül a firenzei professzor. 


 

Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mesterházy professzor, a világhírű posztkommunista virológus már 2012-ben felismerte a közelgő járványt:

A fasizmus egy vírus és a Jobbik a vírusgazda"
http://www.atv.hu/egyeb/201212..

Ez még kicsivel azelőtt volt, hogy koalícióra léptek volna, de ezt a felismerést a Bitó-szalon is megerősítette: hol máshol törhetett volna ki a járvány, mint a fasizmus szülőföldjén?Válaszok:
Negue | 2020. március 7. 18:30

Persze. Mert a Budapestre érkező turisták, mind rossz egészségi állapotú, és fertőzött országok polgárai voltak mind, akik tavaly csúcsot döntöttek idegenforgalmi szempontból!
Látom folyamatosan tombol a rosszindulat, meg a négy elemi. Ennyi logikával.

természetesen, ha eddig csökkent volna az idegenforgalom, akkor nem azt mondanád, hogy milyen jó, nem jön annyi turista, aki behurcolja a betegségeket. Nem. Akkor az lenne a műsor: ki jön Orbán diktatúrájába, egy ilyen lepusztult országba.
Az a helyzet, hogy trollnak is rendkívül ügyetlenek, szánalmasak és igencsak átlátszóak vagytok!

A "négy elemis" megjegyzésemért elnézést kérek, mert nem szándékom sértegetni senkit, főképp, hogy magam sem tartom reálisnak a célzást, de nagyon felment a pumpa.

Azóta már kigyógyultak. Nem vírushordozók. "A baloldal" meg annyira megerősítette az immunrendszerét, hogy elmúlt a félelmük is. :))

Van benne valami. A délieknek, így az olaszoknak, araboknak is, sokkal szűkebb az az "intim zónája" amin belülre már nem engedik a másikat, mint nekünk vagy az északiaknak. Más szavakkal ők természetesnek veszik azt, ha beszélgetés közben a másik feje vagy 40 cm-re van tőle, amíg mi ilyenkor automatikusan hátrébb húzódunk. ( Ezt és az emelt hangerőt annak idején az arab hallgatóimnál figyeltem meg.)

Még az elején mondták, és most jutott eszembe, hogy Észak-Olaszországban elég sok a kínai érdekeltségű vállalat és nagy a kínai kolónia is. Elég természetes a két ország közötti röpködés. Az állítólagos első fertőzött is egy Kínából visszajött barátjától kapta el a kórt. ( Ami itt számomra nehezen magyarázható, hogy ez a srác egy sportember, amatőr futó és focista. Megbetegedéséig lefutott egy félmaratont, egy 10 km-t és játszott egy focimeccset...???, aztán tört ki rajta a kórság.)

Most néztem meg. Gyakorlatilag lezárták a határaikat. Már 13 országból nem engednek be embert. Ha a saját polgáruk megy haza, azt karanténba dugják.)

Ez talán arra volna magyarázat, ha innen hurcolták volna szerteszét a vírust. Ilyen is van.
De én sem érem, hogy miért. Abban lehet igazad, hogy a nagy forgalmú idegenforgalmi helyek érintettebbek lehetnek. De pl. Ausztria miért nem, síszezon van? Svájc?
Kína, Irán, Dél-Korea, Olaszország.
Szóval nekem nem áll össze.

Igen szerintem azt a cikket olvastam, de a végére belefogalmaztam némi kételyt is....

Ahogy szokták. Kiröhögtetik magokat.

Gondolod, hogy "utolérjük" az olaszokat?

És még mindig szabadlábon....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés