A lojalitás csak addig tart a politikában, amíg értelme van

2020. január 4. 12:58

Török Gábor
Népszava
A Fidesz csúcsvezetői között is van olyan vélemény, miszerint ha nem változtatnak, akkor a 2022-es választást is bukják. Interjú.

„Orbán Viktor elvesztette a varázsát?

Többen gondolják úgy, hogy igen, mint korábban. Az önkormányzati választás a Fidesz helyzetének megítélésében hozta a legnagyobb változást, azt viszont túlzónak érzem, hogy az ellenzéki oldalon hurráoptimizmus uralkodik, a kormánypártban pedig válsághangulat jelent meg. Elképesztő látni, hogy a Fideszben sokan úgy vélik, már el is bukták a 2022-es választást. Szerintem nem veszítette el varázsát Orbán Viktor, nagy esélye van, hogy a helyzeten és a köpönyegén is fordítson egyet.

Lázár János korábbi miniszter és több fideszes polgármester is bírálta a kormánypárt vezetését, szerintük ugyanis a döntéshozók elszakadtak a valóságtól és nincsenek tisztában az ország valós állapotával. Ilyen nyílt kritikát régóta nem hallottunk a kormánypárton belülről.

Lázár János sokak véleményét fogalmazta meg. A párt csúcsvezetői között is van olyan vélemény – ezt személyesen is tapasztaltam – miszerint ha nem változtatnak, akkor a 2022-es választást is bukják. És van egy nagyon erős törés a Fideszt irányító fővárosi csoport és az alapvetően az eredményeket hozó, a párt derékhadát képező vidéki politikusok között, akik szerint a központ nem látja, milyen helyben a véleményklíma.

Tud változtatni Orbán Viktor?

Ha a Fideszben akarnak valamin változtatni, akkor az év elején kell lépni. Hogy tudnak-e? A tehetetlenségi erő a legnagyobb a politikában. Egy viszonylag jó helyzetből nehéz radikálisan változtatni. A Fidesz ma is a legnagyobb párt, most is megnyerné a választást, így nehéz más pályára állni, apró kis lépéseknek pedig – akár a kommunikációban, akár személyi téren – nem lenne sok értelme.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 197 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lengyel László II. :-)))))

A ballib médi aitta Török ( Lengyel II ) szavait, mind hivatkozik rá. Ugyanakkor nem tájékoztatják olvasóikat ( ha igen, csak elrejtve, rövid ideig láthatóan ) az olyan történésekről, amik a ballibet rossz színben tüntetik fel ( egy csomó önkormányzati adóemelés, Márky-Zay vérengzése, Niedermüller szökése az adósság elől, Lackner, Gajdos , Gréczy fotói, )

Egyrészt.

Másrészt pedig...

bakelitpolitológus..

Annyit tudunk TG-től, hogy 2018-ban a Mozgalom nyeri az OGY választást.

Aki 3 napra előre nem tud jósolni 3 évre jósol..

Azért a leggyorsabb elemző még mindíg Lengyel Laci. Nála már 2010-ben a két választási forduló közt megbukott Orbán.

Rogán hamarosan lapáton lesz

'addig szuszogott a jó öreg gyurcsány, h a legerősebb ellenezéki párt lettek'

Mert a Mozgalom és az mszp is kinyírta magát. Dobrevék másik meccset játszanak.

"A nemzeti konzultációkra az embereknek nyilván nincsen szükségük."

Ennek semmi jele nem volt, mind sikeres volt és nagyszámban adták fel a zemberek.
Annyira sikeres innováció hogy az akkor legsikeresebb ellenzéki párt is megpróbálta, "igazi nemzeti konzultáció" néven. Na AZ nem érdekelte a zembereket, el is halt az egész.

Két választás között is meglehet kérdezni a polgárokat, sorsdöntő kérésekben akár. Más ám úgy vitatkozni sorosékkal, ha a nemzet több választáson, konzultáción, népszavazáson NEM-et mondott az illegális invázióra és tömeges betelepítésre.

A politikában is annyi értelem van, mint a divatban.

Szted nem helyes a fogyasztást 'büntetni'?

Petting Zitánál többet erőlködik. Zita csak úgy belekiált hogy de 2 meg 3 év múlva. Most TG is hosszútávú prognózisba kezd. Nem úgy mint 2018-ban. Nem Excel táblákból de kb. 3 napra előre meg tom mondani kb. mi vàrható. 30 évre még pontosabban. Valszeg nem OV lesz a kormány feje.

Vagy Belgium. Éveket el vannak kormány nélkül. Nekünk itt a végeken helyettük is észnél kell lennúnk. Kb. 500 ezer fős hotspot lennénk kormány nélkúl. Vagy Renzi Csótány Baynau kormánnyal. IMF, elszálló költségvetés, adósság, meg közös európai megoldàs. Mi már láttunk 150 éves hódoltsàgot saria törvénykezést.

4-5 évvel ezelőtt Török mértékadó politikai elemző volt. Azóta lesüllyedt azok közé, akik a vágyaikkal szövik át az elemzéseiket. Ez is egy se füle, se farka, helyenként logikátlan, de főleg érveletlen szöveg. Úgy tesz, mintha a Fidesz-elit bennfentese lenne, pedig alighanem épp az a változás oka, hogy már nem az. Talán pár évvel ezelőtt megsérthették valamivel, talán megorroltak rá valamiért.

Azt, hogy Orbán Viktor varázsa meddig tart, nem tudhatjuk, Török Gábor varázsa nagyjából addig tartott, amíg fel nem fedezte, hogy Vona Gábor egy jelentős politikus. Török is inkább 'vlogolna'.

Az egyetlen meglepő ebben az interjúban, hogy milyen határozottan állítja, a Fidesz ki fog lépni a Néppártból, még mielőtt kizárnák. Hogy mik azok a jelek, amelyekből a kizárásra következtet …? Mindenesetre 50%-os valószínűségű jóslat. A választási kampány véget ért, úgy tűnik, lenyugodott a Néppárti hangyaboly. Nagy marhák lennének, ha éppen most akarnák kizárni a Fideszt. Előfordulhat, de ezt még alighanem Orbán sem tudja, Török Gábor honnan tudná? Nagyot kockáztat. Ha mégsem jön be a jóslata, az bizony komoly presztízsveszteség lesz számára.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés