Nem tudunk viszonyulni Trianonhoz

2019. december 16. 7:33

Jeszenszky Géza
Népszava
Az évforduló kapcsán Magyarországnak az lenne a fő feladata, hogy a téveszmékkel szálljon szembe.

Trianon 100. évfordulója következik. Véleménye szerint mennyire kell és mennyire szabad elengedni a múltat? Mert örök dilemma, hogy mi az, amit el kell engedni és mi az, amit meg kell tartani a közösségi emlékezetben, hol az a határ, amit átlépni már árulás. Van nekünk is Trianon napunk 2010 óta, amit a nemzeti összetartozás napjának kereszteltek, most a román parlament is készül elfogadni egy Trianon emléknapot, amire máris felhördült a magyar politikum.

Nos, ez olyan provokáció, amire nincs szükség, ez eszkalációt szülhet. Ez az, amit Antall József kocsmapolitikának nevezett. Az évforduló kapcsán Magyarországnak az lenne a fő feladata, hogy a téveszmékkel szálljon szembe.

Milyen téveszmékre gondol?

Arra például, hogy az elvesztett területeken hatalmas többségben élnének magyarok, ami sajnos nem így van. Még veszélyesebb téveszme, hogy a világ a magyarokkal szemben mindig ellenséges volt. Tény, hogy 1920-ban igazságtalan békeszerződés született. De ez nem azt jelenti, hogy a világ mindig minket akart bántani, hanem azt, hogy – erről könyvet is írtam –, mi rontottuk el a viszonyt sok velünk rokonszenvező baráttal, országgal, ami aztán a békeszerződésben köszönt vissza. Az 1848-49-es rokonszenvet elveszítettük már 1914 előtt és nagy árat fizettünk ezért. Az volna a legfontosabb tanulság, hogy nekünk barátokra van szükségünk. Akkor remélhetjük, hogy a trianoni trauma nemzetközi segítséggel orvosolható, ha a világ nem úgy tekint Magyarországra, mint békétlenkedő, mindenkit sértegető országra, hanem mint olyanra, amelynek vannak jogos igényei a szomszédaival szemben, olyanok, amik összhangban vannak a demokrácia, az emberi jogok elveivel és aláírt konvencióival. Trianon 100. évfordulója nagyon jó alkalom lenne arra, hogy rámutassunk, hogyan lehetne meggyógyítani a száz évvel ezelőtt kapott sebet, hogyan lehetne megvalósítani Kossuth álmát, a »mosolygó jövőt« Közép-Európa népei számára.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 95 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jeszenszky kettős beszéd.
https://magyarnemzet.hu/archiv..

Az Antal kormányt pedig ebben a témában sem favorizálnám.

Osztozom.
Kerek és perfekt reflexió ez a kommented.

Pontos.

Sztrovacsek szerint utáltak minket 1920-ban "Trianon"-ban. Sztrovi egy ott érzelemvezéreltséget vizionáló felszínes látású tudatlan.

A döntnököknek viszont Trianonban majdnem kizárólag a rövidebb ( -hosszabb) távú nagy geopolitikai érdek tételek voltak fejükben.

A katasztrófa abban van, hogy a Népszavába ír.
Az sem igaz, hogy egy népszavazás nem hozhatna határ változtatást.
Ma is összefüggő területek vannak a szlovák, "ukrán", román határ mentén magyar többségű helyiségekkel, még akkor is, ha Nagyváradot meg Szatmárnémetit betelepítették románokkal.
Szákelyföldnél meg kisebb független államok is vannak Európában.
Trianon okaiban lehet valami igazság, de ez az ún. demokráciát és a népek önrendelkezését harsogó "győzteseket" nem jogosította fel a saját " demokratikus" elveik semmibe vételére.
"Győztesek", mert nem Franciaország és csatlósai (Benes, Románia) nyerték meg a háborút, hanem az USA, amely nélkül soha nem győztek volna. Az USA végül ki is vonult béke tárgyalásokról.
De az lenne a legjobb, ha Jeszenszky abbahagyná a szövegelést, csinált elég nagy hibát az ukrán alapszerződéssel, mint külügyér.

Ettől még lehetne normális, mint a fia.

Ezennel felhatalmazom Magyarország külügyminiszterét, hogy ezt a fickót haladéktalanul nevezze ki az ország nagykövetének az Antarktiszra.
Ellátmány évi kétszer légi úton ejtőernyővel.

Lehet. De a bejegyzést záró "Bizony" az nem forrásjelölés.

Fejtő Ferenc a manapság sokat hangoztatott "európai értékekről":

"De tudni kell, hogy Trianon, az egy szabadkőműves klikknek a műve volt, akiket a cseh és a román vezetők befolyásoltak. A szerbek nem, mert azt kiderítettem az okmányokból is, hogy a szerbek nem akartak ilyen nagy közös délszláv államot, a szerbek nagy Szerbiát akartak. Jugoszláviát, vagy ahogyan akkor nevezték, a Szerb-Horvát-Szlovén királyságot a franciák, a csehek és az angolok kényszerítették rájuk."

Forrás: Szidiropulosz: Trianon utóélete, Kairosz, é.n., interjú Fejtő Ferenc történésszel, 289.old.

Tehát Jugoszlávia 1941-45-ös, valamint az ötven évvel későbbi mészárlásos "polgárháborúi" is a franciák, csehek és angolok számlájára írható.

A zsidók kétezer év után "szereztek" hazát. Pusztán azért mert nem fájt nekik a hiánya. Hogy van ez?

1927-ből:
"Nagy-Britannia mint a trianoni béke egyik aláírója közvetlen felelősséggel tartozik azért, hogy igazságot szolgáltassanak ebben az ügyben. Ám semmi sem tehet többet Közép-Európa stabilizálódásáért és békéjéért, mint London és New York nagy pénzintézetei. Ők tartják a kezükben ezt az ügyet. Ha nem adnak hiteleket azoknak az államoknak, amelyek a jelenlegi bizonytalan helyzet fenntartásáért felelősek, az eredmény hamarosan mutatkozni fog olyan határkiigazítások és megállapodások elfogadásában, amelyek nagyban csökkentik majd a háborús veszélyt. A békeszerződés erőszakkal és fenyegetéssel való megváltoztatása nem vita tárgya. A szövetséges hatalmak saját érdekükben elleneznék, ha bármely korábbi szövetséges vagy ellenséges állam fegyveres erőszakkal próbálna változtatásokat eszközölni Európa térképén. A Közép-Európa újonnan alakult államainak megsegítésére hivatott pénzintézetek bölcs pénzügyi politikája azonban jótékony, nyugtató hatással lehetne a térségre. A befolyásuk alatt végrehajtott ésszerű határkiigazítások – ha alapos megfontolás után, nyugodtan kerül rájuk sor – inkább erősíteni fogják, semmint veszélyeztetnék a világbékét."

Forrás: https://korkep.sk/cikkek/szeml..
KÖRKÉP.SK

Teljesen mindegy, mennyire törekedtünk volna barátokra szert tenni.
Nem ők döntöttek, hanem a Goldbergek, Rotschildok, Warburgok.
Ők pedig annyit mondtak, jeleztek: "A magyarok rengeteg zsidót asszimiláltak, ezzel a zsidóság számára olyan alternatívát teremtettek, ami elfogadhatatlan."
Menniük - bűnhődniük - kell, akár Magyarország teljes szétrombolását is elképzelhetőnek tartották.
Hogy a többi országnak eszébe ne jusson a magyarokhoz hasonlóan zsidókat katolicizálni, protestánssá tenni...
És ennyi volt, lőn, Magyarország pár hónap alatt megsemmisült.
Ezek a spekulánsok elfeledkeztek Szent István felajánlásáról, és jött Horthy Miklós.

Hazaáruló rohadék.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés