Kormánytámogatással újul meg a pasaréti ferences templom

2019. december 15. 14:47
Kormánytámogatással újul meg a Pasaréti Páduai Szent Antal Ferences Templom.

A Pénzügyminisztérium közleménye a pénzügyminisztert idézve úgy fogalmaz, a magyar kabinet egyik legfontosabb vállalása a helyi közösségek támogatása, „mert belőlük tevődik össze egy épülő, a céljaiért tenni képes nemzet”.

A tájékoztatás alapján Varga Mihály a plébánia felújítását és kibővítését bejelentve elmondta, a kormány mintegy 1,8 milliárd forinttal járul hozzá a templom felújításához és közösségi tereinek kibővítéséhez.

„Azok a közösségek érnek el eredményt, amelyeknek vannak együtt megfogalmazott céljai, és van bennük tenni akarás azok megvalósításhoz” – emelte ki Varga Mihály megemlítve, hogy a Pasaréti téri templom felújítását a helyi közösség kezdeményezte. Az átfogó felújítási terv kidolgozása a hívek és rendtagok bevonásával történt – mondta a miniszter.

A Pénzügyminisztérium közlése alapján a tervek szerint a templomot és a rendházat is felújítják, korszerűsítik, továbbá méltó környezetbe kerülhet a ferences rend történetét is magába foglaló könyvtár. A templomhoz tartozó közösségi házban egy olyan 180 főt befogadó nagytermet alakítanak ki, amely a környék nem katolikus lakosságát is szolgálhatja, hiszen a közelben nincs hasonló nagyságú közösségi tér – olvasható a közleményben.

Kiemelték, a fejlesztés segítségével a jelenlegi közösségi házban duplájára lehet bővíteni az óvodai férőhelyek számát, ugyanott a terület szociális ellátását végző Gondviselés Háza idősgondozásának lehetőségei is növekednek, és mindkét intézmény dolgozói méltóbb körülmények között dolgozhatnak.

A pasaréti templom a főváros egyik emblematikus épülete, a modern építészet egyik fontos alkotása, melyet Rimanóczy Gyula tervezett a mellette álló buszvégállomással együtt. „A felújítás így a hazai épített örökség védelmét és továbbörökítését is szolgálja” – idézi a minisztérium Varga Mihályt.

A pasaréti templom templomigazgatójával, Kármán Peregrinnel nemrég készült interjúnkat itt olvashatja.

(MTI)

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés