Ez az!

2019. december 15. 15:14

Bogárdi Szabó István
Reposzt.hu
Püspök úr! Kormányzati kommunikációt dicsérni merő stréberkedés! – hallom a függetlenségnek titulált lelkiismereti regiszter indignált zúgását.

„Valami ilyen mozdulat, gesztus a kormány jókívánsága számomra, egy alig egy perces spot: »Békés, áldott karácsonyt, Magyarország!«   Ez az!  »Mennyből az angyal...!« – ez a dallam, amely végül kánonszerűen hangzik, mint a karácsonyi készülődők közös szép éneke, mindenki ezt énekli, dúdolja, zengi itt. Tizenegynéhány történetből negyvenvalahány kép villan elő (karácsonyfavágás, karácsonyfaállítás, bethlehemes és bethlehemes játék, házdíszítés, templomi kórus, sütés-főzés, utcai hangulat és téli tájak, és mindenféle kedves emberek). Még egy kicsit giccses is, mondhatnám, ám hol itt a határ a megszokott karácsonyi hangulatok fölidézése és a klisészerűség között? De hát mi tegyek, ez szép! Ilyen egyszerű. S aztán gondolkodom. Eszembe jut számos jólelkű, karácsonytáji keresztyén kísérlet az utóbbi időkből, a nagy igyekezetek, hogy valami érvényeset üzenjünk a közösségi médián, valami elgondolkodtatót, ami nem unalmas, nem klisészerű, nem giccses, nem moralizál. Aztán a legtöbbje nem lett elgondolkodtató, unalmasra kerekedett, klisészerű és giccses volt, és  laposan moralizált (hogy hát karácsony tájt, mégis, a jóság, ugye... meg a többi). Fiúzgattunk mi is egyet pár éve, és azóta is hallom rendre, hogy itt-ott egy-egy gyülekezetben modernkedőre glancolt karácsonyi tanmesékkel kísérleteznek, mert úgymond a pásztorok, meg az angyalok, meg Mária és József, és a háromkirályok, ők már a „mai” embernek nem mondanak sokat. Aztán hazakullognak a gyermekek a templomi, gyülekezeti karácsonyról, mert nem látták a várt és remélt szereplőket, hanem helyettük kaptak valami nagyon-nagyon elgondolkodtatót, amin egyáltalán nincs kedvük elgondolkodni. (Hogy miért nem valami morális kódban öltött testet az Ige?!)

De ez a spot, ez valami! Érti, hogy nem kell az ünnepet túlmagyarázni, elmagyarázza magát, ha megtartjuk. Nem kell a titkot sem folyton mitológiátlanítani, elég csodálni, az áhítat ugyanis nem körülmény, hanem lelki szemlélet. És nem kell az ünnepben roppant elvárásoknak megfelelni, ünnepelni kell, amíg lehet.

Püspök úr! Kormányzati kommunikációt dicsérni merő stréberkedés! – hallom a függetlenségnek titulált lelkiismereti regiszter indignált zúgását. De hát mit tegyek, ha ez jó és szép, és tetszik. Csak úgy, érdek nélkül. Valaki ernyőt tartott fölém a szakadó esőben.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ne baromkodj te "üdvösségetnyert" furafigura Annuska! :-)
Első elemzésre Ohio fórumtárs inkább talán vallás ill. keresztényi hitvallás ellenes, ateista figura, te ugyan mi az Isten csodáját akarnál ővele diskurálni? (guglinak kézírásos levél filmötlet kapcsán?)

Film forgatókönyvi (és leforgatott/leforgatható)
filmképzelgésen kívül semmiféle kéziratos levél nincsen amit a Google-nek küldött volna valaki.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés