Az Egyesült Államok kiállt a ciszjordániai zsidó telepek mellett

2019. november 19. 7:06
1978 óta hangoztatott álláspontot változtatott meg Washington. Netanjahu örülhet, míg a palesztinoknak nem tetszik az amerikai döntés.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn bejelentette, hogy Washington szerint nem ütközik a nemzetközi jogba a zsidó telepek létesítése az 1967-ben megszállt, palesztin többségű területen – adta hírül az Euronews.

„Az izraeli telepek ügyében a Trump-kormányzat szembemegy az Obama-adminisztráció megközelítésével. Az izraeli civil települések létrehozása Ciszjordániában nem ellentétes a nemzetközi joggal" - mondta Pompeo a páneurópai hírtelevízió szerint, aki hozzátette: Ciszjordánia leendő státuszával nem kíván foglalkozni, mert az az izraeli-palesztin béketárgyalások témája, és a kérdést a két tárgyaló félnek kell megoldania.

Négy évtizedes álláspont lett a múlté

Ez a mostani washingtoni döntés 41 év amerikai álláspontjának mond ellent, emlékeztet az Euronews: az Egyesült Államok Jimmy Carter elnöksége, 1978 óta törvényellenesnek minősítette a zsidó telepek létesítését a palesztin területeken, összhangban a témában kiadott ENSZ-határozatokkal. A szóban forgó területeket a palesztinok a béketárgyalásokon maguknak követelik a jövendő palesztin állam számára, s követelésüket a nemzetközi közösség is támogatja.

Az MTI szerint a tárcavezető ezen a sajtóértekezleten Hongkongról is szólt: megerősítette Washington korábbi álláspontját, miszerint az amerikai kormányzat aggódik az erőszak elszabadulása miatt. Pompeo hangsúlyozta, a Kínai Kommunista Pártnak tartania kell magát a Hongkongról született egyezményhez, és biztosítania kell az ott élők szabadságjogait. Egyúttal sürgette Pekinget, hogy tegyen egyértelmű lépéseket a tüntetők gondjainak orvoslása érdekében.

Iránnal kapcsolatban Mike Pompeo közölte: Washington megszünteti a fordói atomlétesítményre vonatkozó szankciók alóli felmentést. Hozzáfűzte: az amerikai kormányzat szorosan figyelemmel kíséri az Irán több nagyvárosában zajló tüntetéseket.

Nem tetszik a palesztinoknak ez a bejelentés sem

Palesztin részről felháborodás fogadta a bejelentést: Szaeb Erekat főtárgyaló lesújtóan beszélt az Egyesült Államokról, amely szerinte a nemzetközi jog rendszerét a dzsungel törvényeire szeretné cserélni. Jordánia külügyminisztere, Ajmán Szafadi elmondta, hogy a bejelentésnek veszélyes következményei lehetnek, és a nemzetközi jog egyértelmű megsértésének nevezte a ciszjordániai zsidó telepeket.

Az Egyesült Államok arra figyelmeztette a térségben lévő állampolgárait, hogy a döntéssel egyet nem értő csoportok esetleg támadásokat indíthatnak amerikai érdekeltségek ellen – ismerteti az Euronews.

Összesen 68 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mi változna, ha nem állna ki? Semmi.

Ez olyan nagy hír lenne?
Már 100 éve, Brandeis főbíró meg Rotschild főrabló megmondta világosan Wilson főelnöknek:
Ki kell állnotok mellettünk.
Különben megjárjátok, már a főbankotok is a kezünkben.

"az Egyesült Államok Jimmy Carter elnöksége, 1978 óta törvényellenesnek minősítette a zsidó telepek létesítését a palesztin területeken, "
Gondoskodtak is Carterről: ne válasszák újra, hisz ez az ember BECSÜLETES!!
Meg is szerveztek nyomban egy kudarcos helikopterakciót Iránban.

EZT MÁR RÉGEN MEGTETTÉK.
CSAK A KAPCSOLÁS iránya ellenkező:
nyújork maga a kapcsolótábla.
A man-ok hattan-ben...

Csak az maradt ki a cikkből, hogy a libsi Carter álláspontját opponálta a a jobboldali Reagan és Trump a reagani politikához tér vissza.
Érdekes szempont, hogy amikor az arabok legalább 3x megtámadták a zsidókat a fennállásuk 70 éve alatt, akkor a araboknak a nemzetközi jog nem volt fontos. Ennyire lehet őket komolyan venni.

Ez a sémiszkander annyira rosszabb, hogy európai fehér ésszel nemigen lehet követni sem.
Hallott már valaki olyanról, hogy egy európai ország bejelenti - persze, titkosan - amennyiben veszélybe kerül a léte: elpusztítja, mondjuk: Izraelt. És erre 200 atomrobbanófej van bekészítve, kilövésre kész állapotban.
Márpedig Izrael épp ezt tette, Európára vonatkoztatva. Persze, ezt nem hozta le sem a nem izraeli New York Times, sem az ugyancsak nem izraeli Washington Post.

Nagyjából logikus az eszmefuttatásod, két kivétellel, az egyik, bár te élsz a helyszínen, Bécs multi városában, az, hogy "iszlám fiatalok azok akik erösen tiltakoznak a nácik antiszemitizmusa ellen,"!!! (Hitler feltámadt?, szóval ez így bullshit), a másik: " Soros ellensége annak a zárt társadalomnak ami Izraelre jellemzö és ez az elutasítás kölcsönös."
1. Hitler nem támadt fel, ezért a muszlim fiatalokról írottak: nonszensz.
2. Az igazság, a valóság mégis csak az: Miközben Izrael egyetlen menekültet nem fogad be, addig Európa éppen ennek az ellenkezőjét teszi: befogad.
És mindez két zsidó pólus különműködése "elutasítása" nyomán. De ezt már nem mindenki eszi meg. Van olyan, hogy rossz rendőr, jó rendőr, van olyan, hogy összejátszás, ezt magyarázzam?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés