Egyetemi ostrom és patthelyzet – az éles lőszer bevetését is fontolgatták Hongkongban

2019. november 18. 10:54
Egy bírósági ítélet szerint a maszk viselése tüntetéseken nem alkotmányellenes.

Patthelyzet alakult ki a rendőrök és a velük szemben felsorakozott, több száz tüntető között a Hongkongi Műszaki Egyetemnél, ahol több mint egy napja tartanak a minden eddiginél súlyosabb összecsapások – olvasható a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes oldalán.

(MTI/AP Fotó)

A tiltakozók egy része a rendőrségi felszólítás ellenére az egyetem kampuszán maradt, és a hatóságok távoltartására tüzet gyújtottak a bejáratnál. A rendőrök hétfő hajnalban benyomultak az egyetem területére, és néhány demonstrálót őrizetbe vettek. Néhány órával később a tüntetők megkísérelték tömegesen elhagyni a kampuszt, mire a rendőrök könnygázzal szorították vissza őket, így végül csak néhány embernek sikerült elmenekülnie, míg a többség visszavonulásra kényszerült.

Nyilazásra jött az éles lőszer használata

Vasárnap este a rendőrség mindenkit arra szólított fel, hogy hagyják el az egyetem területét, ellenkező esetben ugyanis „zavargásban vesznek részt”. Bejelentették továbbá: éles lőszert fognak használni abban az esetben, ha a tiltakozók ismét a rendőrökre támadnak. Korábban egy rendőr lábát nyíllövés érte.

Azokat, akik a felszólítás követően elhagyták a kampuszt, a helyszínen őrizetbe vették. A kórházi hatóságok közleménye szerint vasárnap reggel és hétfő reggel között összesen 38 embert láttak el a megmozdulásokban szerzett sebesülések miatt, közülük öt ember állapota súlyos.

London újabb közleményt adott ki

Vu Csien, a kínai védelmi minisztérium szóvivője hétfőn Bangkokban úgy nyilatkozott: az erőszak megfékezése és a rend helyreállítása a legsürgetőbb feladatok Hongkong számára. A szóvivő elmondta: a kínai hadsereg hongkongi helyőrsége képes a nemzetbiztonság, a fejlődési érdekek, illetve Hongkong hosszú távú virágzásának és stabilitásának megóvására. Hozzátette: a város lakossága örömmel fogadta, hogy szombaton a kínai katonák segítettek eltakarítani a tüntetők által felállított úttorlaszokat és a törmelékeket.

A brit külügyminisztérium hétfőn az újból feltámadó erőszak miatt közleményt adott ki: a BBC szerint London ebben kifejezte, hogy az erőszaknak véget kell vetnie a feleknek, és egy mindenre és mindenkire kiterjedő politikai párbeszédnek kell elkezdődnie, különösen a helyhatósági választások közeledtével. Pekingben később arról beszélt a kínai diplomácia szóvivője, hogy senkinek sem szabad alábecsülnie Kínát abban, hogy mennyire kész megvédeni a szuverenitását és Hongkong stabilitását.

Alkotmányellenes a maszkok tiltása

Az oktatási hivatal keddre is tanítási szünetet hirdetett, de kilátásba helyezte, hogy az általános és középiskolák akár már szerdán újra kinyithatnak, az óvodák azonban a hétvégéig szüneteltetik a működésüket.

(MTI/AP Fotó)

A hongkongi legfelsőbb bíróság mindeközben hétfőn alkotmányellenesnek minősítette a demonstrációkon a maszkok viselését tiltó, október 5-én hatályba lépett törvényt. A törvény ellen 25 demokratapárti törvényhozó nyújtott be felülvizsgálati kérvényt. A bírák szerint a rendelkezés indokoltatlanul és túlzott mértékben korlátozza az alapjogokat, ezért nem egyeztethető össze a különleges közigazgatású terület alaptörvényével.

(MTI)

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az US nem fog titeket megmenteni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés