A Fideszt okolja a cenzúravád miatt Baranyi Krisztina – reagál az eddigi főszerkesztő

2019. november 3. 14:45

Írta: Kereki Gergő
Ferencváros új polgármestere szerint az előző fideszes vezetés a hibás azért, hogy nyomtatás előtt el kellett küldeni neki a ferencvárosi lap aktuális számát. A lapunknak most nyilatkozó volt főszerkesztő szerint viszont Baranyiék „egy évtizedek óta ott dolgozó hivatalnokkal akarják elvitetni a balhét”, aki már az SZDSZ-es Gegesy idején ott dolgozott. És ha már ferencvárosi sajtóügyek és „régi emberek”: információnk szerint Demszky Gábor egyik korábbi sajtósa is elkezdett Baranyinak dolgozni.

Ahogy arról beszámoltunk, nyomdába küldés előtt el kellett küldeni a kerületi újságot az új ferencvárosi polgármesternek – ez abból a levelezésből derült ki, amelyben arra kérték a lap egyik munkatársát, hogy „az újságot nyomdába történő továbbítás előtt a polgarmester@ferencvaros.hu e-mail címre küldd meg”.

A fenti mail valós, ahogy az is tény, hogy az ominózus levelet október 29-én, tehát tizenhat nappal az önkormányzati választásokat követően kapta a ferencvárosi lap több szerkesztője egy hivatalban dolgozó önkormányzati irodavezetőtől.

Az Indexnek pár nappal ezelőtt a szabad sajtó fontosságáról beszélő Baranyi Krisztina azzal magyarázza az eseményeket, hogy az önkormányzati irodavezető még Bácskai János volt fideszes polgármester embere, és bizonyára csak beindultak nála a „reflexek”.

Veres: „Egy évtizedek óta ott dolgozó hivatalnokkal akarják elvitetni a balhét”

Csakhogy információink szerint az irodavezető már jóval Bácskai János fideszes polgármester regnálása előtt,

már az SZDSZ-es Gegesy Ferenc polgármestersége idején is a hivatalban dolgozott, 

ráadásul évekig Gegesy személyes titkáraként, továbbá a mai napig a Baranyi Krisztina vezette önkormányzat alkalmazásában áll, nem nevezhető tehát „Bácskai emberének”, ráadásul nem is politikai munkát végzett. 

Nem véletlen, hogy a levelet már bőven az önkormányzati választásokat követően küldte ki, ráadásul mindezt a hivatalos önkormányzati e-mail címéről tette.

Az említett irodavezető egyébként eddig nem is foglalkozott a lap tartalmának ellenőrzésével,

csupán az újsággal kapcsolatos adminisztratív teendőket (nyomdai közbeszerzés, munkatársak szerződései, bérek, számlák kifizetése) látta el, így alappal merül fel a kérdés, miért pont most jutott eszébe ilyen ügyekben eljárni.

Nyilatkozott lapunknak Veres László, a lap Baranyiék által kirúgott főszerkesztője, aki szerint az egész ügy azzal kezdődött, hogy ő maga „forszírozta”: legyen egy megbeszélés a lappal és az ő jövőjével kapcsolatban, hiszen a kéthetente megjelenő lapot össze kellett volna rakni.

„Ezek után október 28-án, hétfőn behívtak egy megbeszélésre, ahol Baranyi Krisztina sajtófőnöke, Czuk Dorottya és az irodavezető volt jelen. Czuk Dorottya, miután kiderült számára, hogy a következő lapszámot október 31-én nyomdába kell küldeni, arról tájékoztatott, hogy azt még én csinálom, és érdeklődött, milyen tartalmak lesznek az újságban. Elmondtam, hogy a 13-ai választást megelőző héten az előző polgármester még rengeteg kerületi fejlesztést átadott, amiről az újságban is be fogunk majd számolni. Hozzátettem, hogy természetesen a választás eredményéről is tárgyilagosan és objektív módon fogunk beszámolni, minden kommentár nélkül megírjuk, melyik körzetben ki nyert, mennyivel nyert, ki lett a polgármester. Közöltem, hogy a címlapon pedig az október 23-i megemlékezés lesz, amelyen már az új polgármester, Baranyi Krisztina mondott beszédet, tehát már az első lapszámban ő lehet címlapon. Ezt vázoltam neki. Nyilván, amikor szembesült azzal, hogy Baranyi Krisztinát akarjuk címlapra rakni, ráadásul még a Bácskai alatti utolsó fejlesztésekről is be szeretnénk számolni, akkor rájöhetett: mindenféleképpen látniuk kell az újságot megjelenés előtt. Ezért akarták, hogy elküldjük nekik az újságot. Most viszont egy évtizedek óta ott dolgozó hivatalnokkal akarják elvitetni a balhét, aki sajnos így áldozata lesz ennek a történetnek, amit én nem szeretnék. Nem szeretném, ha hétfőn kirúgnák az ügy miatt” – nyilatkozta a volt főszerkesztő.

Veres arra is kitért, hogy

végül meg sem fog jelenni az ominózus lapszám, hiszen Baranyi kabinetfőnöke szerdán bejelentette: inkább eltolják egy héttel a megjelenést. 

Elmondása szerint, amikor szerdán újra behívták egy „elbeszélgetésre”, akkor már Baranyi új kabinetfőnöke és Czuk fogadta. „Elmondtam a kabinetfőnöknek is, hogy mik lesznek a lapszámban: október 13-a előtti fejlesztések, választási eredmények, október 23-i megemlékezés. Ekkor szembesült a kabinetfőnök is azzal, hogy nem csak Baranyi győzelmével és ünnepi beszédével fog foglalkozni a lap, hanem a Bácskai alatti fejlesztésekkel is. Egyszer csak mondat közben félbeszakított és közölte: utánanéztek ám, hogy én korábban fideszes önkormányzati képviselő voltam, úgyhogy innentől kezdve nem velem képzelik el az együttműködést. Így zajlott a történet. Teljesen szürreális volt.”

A volt főszerkesztő szerint azért állhatott érdekükben a megjelenés elhalasztása, hogy „addigra már ezeket az október 13-a előtti anyagokat ne kelljen beszerkeszteni az újságba. Ne láthassák az olvasók, hogy a Fidesz vezetése alatt bölcsődeudvar újult meg, okostantermet kapott Leövey Klára Gimnázium, kutyajátszótér és gyerekjátszótér épült”.

Demszky Gábor korábbi sajtósa bukkant fel Baranyi mellett

A ferencvárosi polgármester új munkatársa az a fent már említett Czuk Dorottya lett,

aki Demszky Gábor főpolgármestersége alatt a Városháza sajtófőnöke volt.

Czuk neve a négyes metró kommunikációs pályázata körül kirobbant politikai botrány kapcsán lehet ismerős, Czuk ugyanis a főpolgármesteri hivatal sajtófőnökeként – szakértőként – tagja volt a tender bírálóbizottságának, a kiírást pedig egy olyan cég nyerte meg, amelynek korábbi vezetője Nyáry Krisztián, a Demszky-éra főpolgármesteri hivatalának kommunikációs igazgatója, azaz a sajtófőnök Czuk Dorottya akkori városházi felettese volt.

A Fidesz annak idején erősen támadta a balliberális városvezetést a botrány kapcsán, Aba Botond, a BKV Rt. akkori vezérigazgatója pedig még belső vizsgálatot is elrendelt az ügyben, Demszky és Czuk viszont végig azzal védekezett, hogy minden a törvényeknek megfelelően történt.

Összesen 251 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Baranyi is egy ócska-piti senkiházi: nincs bátorsága a saját balhéját vállalni. Előrelátható volt - s most látjuk is -, hogy az új-ellenzéki polgármesterek mindig visszafelé mutogatnak, miközben restaurálják a Demszky-SZDSZ érát.

"Darabra tudom kivel nem fogok együtt dolgozni" - mondta Baranyi Krisztina és kirúgta az
önkormányzati lap főszerkesztőjét arra való hivatkozással, hogy boszorkányüldözés márpedig
nem lesz.

"Nonszensz, hogy egy volt fideszes képviselő szerkeszti a helyi lapot."
Ezt a mondatot most szépen megjegyezzük, jól fog még jönni.

Ezert erdemes volt uj polgarmestert valasztaniuk. Hasznos ugyekkel uti agyon a zidejet.
Es ez meg csak a kezdet.
De majd a drukkerei kimentik, ahanyszor csak szuksege lesz ra.

Na es?
Most majd MSZP-s, DK-s, Jobbik, Momentum stb. kepviselo lesz. Termeszetesen a fuggetlen fajtabol!

Nem lehet, hogy a ballib oldalnak vannak szarsagai?
Es nem lehet, hogy leginkabb a fideszes szarsagok olvashatoak a ballib fuggetlen sajtoban? Ugy leirva, hogy a valasztok azt hihettek, a ballib jobb.
Na, most majd megint meggyozodhetnek rola, milyenek az Apro-demokratak!

Különbek mi? Ellenzéki Fároszok világítják meg nekünk az erkölcsi megtisztulás és az
árokbetemetés útját.

Ismerve ezeknek a helyi újságoknak a tartalmát a Fidesz-érában, ezeket be sem kellett kérni. Ők maguk derékig voltak a F. fenekében. Most meg visítoznak... Ócska propagandisták.

Talán nem tetszik a tényfeltáró újságírás?

Baranyi elvtáesnő azt ígérted, hogy rendet raksz az Ecseri úti metró megállónál, tudod, ahol nemrég takarítottál.
Erre föl a buszmegállóba már be sem lehetett menni a nagy mocsoktól, ruhadaraboktól. A hajléktalanjaid szintén a gondoskodásodra várnak. Addig is amíg ilyen "fontos" dolgokkal töltöd az idődet még nagyobb disznóolat csinálnak a Spár és környéke előtt.
Ezzel kellene foglalkoznod, ezt ígérted!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés