Megszületett a zöld fake news műfaja is?

2019. szeptember 18. 14:25

Szilvay Gergely
Mandiner
Az Index elment Indiába klímakatasztrófát nézni – és valójában szervezési katasztrófát, emberi és bürokratikus nemtörődömséget talált. Amit aztán mégis könnyedén, továbbra is klímakatasztrófának neveznek.

„Így néz  ki a klímakatasztrófa közelről” – írja Földes András az Indexen. A videós cikk arról szól, hogy egy indiai városban, a közel tízmilliós Csennaiban (korábbai nevén: Madrász) elfogyott a víz; Földes szerint ez az első nagyváros a Földön, amiben beköszöntött ez a probléma. 

Az Index szerint „Csennai volt a Földön az első olyan nagyváros, ahol elfogyott a víz, és a lakók a saját bőrükön érezték meg a klímaváltozás hatását. Az ivóvizet ugyan eddig is vásárolniuk kellett, de az össze sem mérhető azzal, hogy mennyire vízre lenne szükségük fürdéshez, mosáshoz és a takarításhoz”.

Nos, hasonló probléma, ha nem is ekkora mértékben, de már beköszöntött többek között a dél-afrikai Fokvárosban, illetve Barcelonában is. 

Elhangzik, hogy most eltűnt a város vízvezetékeiből a víz, s hogy tíz éve egyre nagyobbak a szárazságok. 

Ugyanakkor – csak erre kevésbé hívja fel a figyelmet Földes – a víz nem fogyott el: a légi felvételeken jól látszik, hogy van ott víz, a víztározóban. Később el is hangzik, hogy

van víz, csak a helyiek teleszemetelik.

A nyomornegyed mellett is ott a folyó, de azzal is az a baj, hogy szemetes.

A folyó miatt már most aggódnak, hogy ki fog önteni, hiszen októberben jön a monszun. 

Csak hát nem használják az esővizet, nem tisztítják meg a folyó meg a víztározó vizét, és az is kiderül, hogy tíz éve még fele ennyien, azaz ötmillióan laktak a városban. Ha egy város lakossága pár év alatt milliókkal nő, akkor rossz infrastruktúra mellett, bizony, nehéz biztosítani az ellátásukat. 

A férfi, aki az Index-videó egyik részében még arról szövegel, hogy hetven éve nem látott ilyen aszályt, a videó végén azon kesereg, hogy a tavalyi monszun mekkora károkat okozott. 

Breaking news:

azért a világ ezen részén a száraz és az esős évszak elég régóta váltakozik,

és mindkettőnek szélsőséges az időjárása. Jut elég víz a régióban mindenre egy év során – csak meg kellene oldani szervezésileg, infrastrukturálisan a megőrzését, tárolását, adagolását.

*

Mit is szűrhetünk le a fentiekből?

Azt, hogy Csennai aktuális vízproblémái 1. a drasztikus gyorsaságú és léptékű túlnépesedésnek; 2. a rossz, fejletlen és egyébként is elhanyagolt infrastruktúrának; 3. az ott lakó embertömegek – mondjuk ki – alapvető igénytelenségének köszönhető.

Ez van, nem ugyanazt gondolja a környezet védelméről egy dán középpolgár és egy Csennai-külsőn tengődő bádogviskó-lakó – mert utóbbinak nincs rá se ideje, se energiája, se tudása, se tudata.

Mindezek: emberi tényezők. Ezek okozzák Csennai problémáit, nem a klímaváltozás.

Az is elhangzik, hogy a város terjeszkedése ellentétes a vízlelőhelyek megóvásával. Hát, ez sem épp a klímaváltozás problémája: „Azért nincs ivóvíz, mert lakónegyedeket építettek rájuk”. A válság fő oka az egyik megszólaló szerint is a túlnépesedés. Aztán: „Az a vízellátás, amit a mennyből kapunk. Eső formájában. Vannak vízgyűjtőink Csennai körül. Ott gyűjtöttük az esőt. De ezeket évek óta nem tisztították. A tavakat tönkretették, teleszemetelték. Ezeket a vízfelületeket kellene helyreállítani”. Mutatnak ugyan egy kiszáradt tavat, de a légifelvételeken látszik, hogy egyébként iszonyat sok nyílt víz van a város körül. Mások szerint a kormány teszi tönkre a vízlelőhelyeket, és még a korrupció is előkerül. 

Ja, és a legjobb Földes-megjegyzés: „Indiában a csapvíz sosem volt iható, tehát azt mindenkinek vásárolnia kell”. 

A szemét nem a klímaváltozás miatt került a folyóba és a víztározóba, az embertömegek nem a klímaváltozás miatt költöznek be és szaporodnak tovább a városban, ahogy a város szegényes vízellátását és a korrupciót sem a klímaváltozás okozta.

A klimatikus változások legfeljebb hozzátettek valamit ehhez a már rég létező, nem csekély problémahalmazhoz.

*

Az Index tehát elment Indiába, Csennaiba, hogy a klímaváltozás okozta vízkatasztrófáról forgasson, és ehelyett

az indiai tömegek és hatóságok nemtörődömségéről sikerült forgatniuk. 

És most eltűnődhetünk azon, hol van a fake news határa zöld és zöld témák között.

Összesen 128 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyértelműen a túlnépesedés az oka ezeknek a problémáknak, csak hát nehéz lesz leszállni a klímakommunizmus vonatról, mint ahogy nehéz volt a metoo vonatról is leszállni.

Földes András egy kibaszott propagandista. Egy szavát nem lehet elhinni. Szenzációhajhász kis köcsög.

Ez a cikk egy nemzetözileg pénzelt zöld-agymosás cikksorozat része. Nem dolga a valóság bemutatása. A dolga a klímakommunista ideológiát hirdető propaganda hidetése. Az "elárasztás", ahogyan ezek nevezik, arra jó, hogy annyi információt zúdítsanak az olvasóra, hogy esélye se legyen kiválogatni belőle a hazug dezinformációt, az ócska hangulatkeltő elemeket:

https://index.hu/szolgalati-ko..

"Itt a lényeg. Ilyen mértékű növekedést egyetleg, harmadik világbeli infrastruktúrával rendelkező terület sem tud elviselni.

Ami persze nem jelenti azt, hogy nincs klímaváltozás"

Ami azt jelenti, hogy az esetnek semmi köze a klímaváltozáshoz vagy klímaváltozatlansághoz.

Nekik szabad bejárni a világot. Neked nem.

Az oké, hogy személyesen nem érint, de azért a hipokrita álszentség itt is vaskosan visszaköszön.

Válaszok:
opht | 2019. szeptember 18. 16:51

Az index.hu valami ENSZ konferenciára hangolva szállt bele nemzetközi médiakampányba. Minden nap írnak valami hülyeséget. A kedvencem, hogy 5 'tévhitet' megcáfolnak, aztán semmivel nem cáfolnak. Hanem jósolnak.

https://kep.cdn.indexvas.hu/1/..

A tudósok ( sic!) már azt is kiszámolták, hogy 1 800 milliárd dollárt kéne eltapsolni és akkor voálá állandó lesz a Föld átlaghőmérséklete. Keresik kitől lehetne ennyi pénzt elvenni.

Ha belemész a Dunába, akkor nem kell napolaj sem. Ami rajtad marad, az véd a bőrrák ellen.

Vagy hipokrita = álszent. Álszent álszent nincs.

https://hu.m.wikipedia.org/wik..ág_v%C3%ADzrajza

Nézd meg a régi térképen a vízzel borított területeket.
Szeretnéd, hogy újra ilyen legyen?
Szinte az egész Alföld vagy víz alatt volt, vagy mocsár.
A mai Magyarországon a hal meg a békacomb lenne az ételválaszték.
A természet virulna, mi meg mehetnénk egy másik bolygóra.

Nézz neg egy történelmi térképet az Árpádházi időkből.
Rákásztak, pákáztak, a Tisza, a Szamos, a Kőrösök videke, a Duna völgye, a Szigetköz, a Sárrét mind ideiglenesen vagy állandóan víz alatt volt. A mai Magyarország 1/3-a.
Ezt akarjátok visszaadni?

Bőség volt, halban és vadban, rétekben, legelőkben, erdőkben.
Ma 93 ekm2-en él 10 millió ember, akkor hányan is voltunk, háromszor ekkora területen?
Ha bárki készíthet térképet, akkor bárki firkálhat a múltról bármit. A néprajzos bukott exminiszter úr is, joga van hozzá. Imádom amikor bölcsészek a folyamszabályozást tanítják.

A kétszáz egy szó.
A többiekben egyetértek veled.
A vizeket szabályozni kell, ez egy állandó, folytonos tevékenység kell legyen, különben a természet visszaveszi ami az övé néhány millióan fedél nélkül maradunk.

Esetleg neked Széchenyi, Vásárhelyi Pál neve mond valamit?
Ezt az Andráscsikot meg felejtsük már el.
Nem fogok olvasni tőle semmit, mivel megéltem politikusi karrierjét. Egy hitvány, karrierista, öntelt, beképzelt, semmihez nem értő, felszínes piperkőcnek ismertem meg, nagy dumával, sok mellébeszéddel.

A víz mindig alakította a tájat.
A hegyeket erodálja, a síkságokat feltölti.
A lerakott hordaléktól ha már nem fér el, kilép a mederből és új mederben fog folyni, arra, amerre akar, mert tudja a fizikát. Visz utat házat mindent, ami elé kerül, szabályozni kell.
Egyébként több árapasztó tározó épült a VTT keretében. Van igazság abban amit mondasz, költenek is a vizes élőhelyek visszaállítására.
Ez az árasztásos földművelés meg a Níluson dívott pár ezer éve, igen magas színvonalon, teljesen más klímán.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés