Zöld mítoszok

Amazonas-szakértő: Nem a Föld tüdeje az égő esőerdő

2019. augusztus 26. 14:05
Nem Bolsonaro brazil elnök a felelős a mostani erdőtüzekért, Lula da Silva baloldali elnök alatt több tűz volt, nem kiugró a mostani erdőtüzek száma az Amazonas-medencében, és nem jó ötlet a farmereket meg a mezőgazdasági vállalatokat hibáztatni. Minderről két brazil környezetvédelmi szakember beszélt a Forbesnak, akik szerint a mostani erdőtűz nem nevezhető kiemelkedőnek a korábbiakhoz képest.

Az amazonasi esőerdő-tüzek kapcsán előkerült újra az az állítás, hogy az Amazonas vidéke a „föld tüdeje”, annyi oxigént termelődik ott.

„Ez hülyeség – vélekedik azonban Daniel C. Nepstad, a világ egyik vezető Amazonas-szakértője a Forbesnak adott nyilatkozatában. –

Az Amazonas rengeteg oxigént termel, de ugyanennyi oxigént lélegez be, szóval ez inkább oxigén-mosás.”

A növények a földből kinyert tápanyagok energiává alakításához használják az oxigént. A fotoszintézis során pedig a fényt alakítják kémiai energiává, amit később a légzésükhöz használnak. 

A New York Times nemrég arról értekezett, hogy ha az Amazonas-erdők vidéke szavannás tájjá válna, akkor nem tudna annyi szenet tárolni, és így csökkenne a világ tüdejének kapacitása. 

De Nepstad szerint, aki a klímaváltozással foglalkozó, híres IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) utolsó jelentésének egyik fő szerzője volt, ez is téves: „Az Amazonas sok oxigént termel, de ugyanennyit termelnek a szójafarmok és a marhalegelők is.”


Daniel C. Napsted

Nepstad azt is hozzátette: az erdőtüzek száma 80 százalékkal magasabb idén, mint 2018-ban, de csak 7 százalékkal több a tíz éves átlagnál. 

A szakértő kifejti: a hírességek által posztolt fotóknak semmi köze a mostani tüzekhez. A Cristiano Ronaldo által posztolt fotó Dél-Brazíliában készült, távol az Amazonas vidékétől. A Leonardo DiCaprio  és Emmanuel Macron által posztolt fotó húsz éves, a Madonna és Jaden Smith által megosztott kép pedig több mint harminc. Más hírességek svédországi, indianai és montanai képeket osztottak meg.

Leonardo Coutinho környezetvédelemmel foglalkozó brazil újságíró azt is elmondta a Forbesnak: hiába hibáztatják sokan Brazília jobboldali elnökét, Bolsonarót a tüzekért,

Lula da Silva baloldali kormánya és környezetvédelmi minisztere, Marina Silva idején, a kétezres években volt a legmagasabb az erdőtüzek száma.

Őket mégsem hibáztatta senki az Amazonas esőerdeinek veszélyeztetéséért. Coutinho hozzáteszi: a mostani helyzet egyáltalán nem kivételes Brazíliában és az Amazonas-esőerdőkben. 

Ráadásul az esőerdő-tüzek nem úgy működnek, hogy minden porig ég – mondja Nepstad, és az erdőtüzek egy része nem is erdős részen van. A porig égő erdőkről szóló képekkel ellentétben az égő részek 80 százaléka megmarad – teszi hozzá.

A 7 százalékos növekedést a tüzekben a száraz cserjések és a levágott fák okozzák, ugyanakkor az Amazonas erdejeinek felét törvények védik a kivágás ellen. 2004-2012 közt az erdőirtás 70 százalékkal csökkent arrafelé. 


Az Amazonas vidéke Napsted egy tanulmányából

A Forbesnak nyilatkozó két szakértő szerint fő veszélyt a kiszáradt részeken keletkező véletlen tüzek jelentik, amelyeknek a valószínűségét fokozza a klímaváltozás. 

Nepstad azt is kifejti: az Amazonasban terjeszkedő farmerek olyan emberek, akik szeretik a természetet, szeretnek horgászni és halászni. Meg lehetne nyerni őket az ügynek, de ehelyett elveszítik őket. Ki örülne ugyanis, ha földet venne, nehéz munkával művelésre alkalmassá tenné, majd közölnék vele, hogy csak a felét, majd hogy csak a 20 százalékát használhatják. Mindez összesen tízmilliárd dollárnyi veszteséget jelentett a kisfarmereknek. 2010-ben a német és a norvég kormány létrehozott egy Amazonas-alapot egymilliárd dollárral, de ebből a farmerek egy fityinget sem láttak – teszi hozzá. Napster megjegyzi: van, hogy legitim dolog kontrollált módon égetni az erdőt, hogy így is küzdjenek a rovarok és kártevők ellen. 

Nepstad és Coutinho szerint a világ médiájának és NGO-inak reakciója

valamiféle romantikus antikapitalizmusból fakad,

ezért utálják az agrobizniszt is. 

Leonardo Coutinho

Nepstad hozzáteszi: Macronék nem szeretnének több brazil mezőgazdasági terméket látni Franciaországban az ottani földművesek miatt. A szójaültetvények ugyanakkor szerinte nem hibáztathatóak a tüzekért, azok ugyanis rendszerint csökkentik a tüzek számát, ráadásul munkát visznek a közeli településekre és csökkentik az egyenlőtlenségeket. Nem a szójaipart kell tehát szidni, azzal ugyanis közös nevezőt lehet találni – teszi hozzá a szakember. A mezőgazdaság Brazília GDP-jének 25 százalékát adja, erről nem mondhat le az ország. 

Nepstad szerint évi kétmillió dollár bőven elég lenne a tüzek megfékezéséhez: az általa alapított Aliança da Terra hatszáz önkéntese kiváló kiképzést kapott az amerikaiaktól az erdőtüzek megállítására, most már csak a megfelelő járművek és felszerelés szükséges a munkához. 

A szakértők megjegyzik: a braziloknak elege van abból, hogy Kaliforniával mindenki szimpatizál, amikor ott erdőtűz van, Brazília viszont csak fintorgást kap. 

Összesen 110 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Köszönöm! Eljut_e ez olyan szagértőkig, mint fletó vagy Újhülye? Válaszolnak _e a fentiekre?
Igen.
Nem.

Le se tagadhatnám, mekkora "klímaszakértő vok":
13:15-kor ezt írtam az "Ég a világ" cikkhez:
"2050 után akar rákapcsolni, azért nem írta alá a CO2 "egyezményt". Akkor akarja felgyújtani az összes erdőt.
Fordítsuk komolytalanra a szót. az esőerdőben a fák által megkötött szén-dioxid el s bomlik a körforgásban. Ha ne így lenne, a termőréteg már több száz, vagy ezer méter vastag lenne.
Épp ezért gyújtanak újabb területeket, mert a vékony réteg miatt rohamosan csökken a termőtalaj.
Ha szervesanyag oxigénszegény, vagy alacsony hőmérsékletű helyre kerül, az csökkenti a levegő CO2 tartalmát. Pl. tengerek aljzatára lesüllyedt szerves anyag, vagy mocsarak,...stb."

Ez a szakértő nem olvassa Jakab Pétert, az LMP-seket, Gyurcsányt és főleg nem hallja, miket mond az óceánon hajókázó Greta.

amennyi eszük a felsoroltaknak van, még azt is csont nélkül elhiszem, hogy simán ennyire ostobák és megvezethetők...

Nem akarok senkit felizgatni, de a többszázéves őserdőnél a frissen erdősülő részek jobban kötik a széndioxidot. Sajnos ez van, az erdőtűz még jót is tesz hosszabb távon...
https://www.sciencedaily.com/r..

Huh bazdmeg, egy fotoszintézis negatív kemolitotróf lipsi!

Nekem nem kell magyaráznod, miért qrva jó mostanában a növényeknek. A fotoszintézis optimuma a mai széndioxid szint négyszeresén lenne kb...

Orbán egy dolgot tehet. Szervez egy önkéntes tűzoltó brigádot, kimegy velük Brazíliába és Bolsonaróvel készítenek pár fotót, amint együtt oltják a tüzet, amikor hazajön pedig bejelenti, hogy megmentette a bolygót, majd azonnal benyújtja igényét a Nobel békedíjra.

Na, ez akkor rendben is van. Ennyit a zöldmetoo klímahisztiről.

Gondoltam arra hogy a folyók visznek szerves anyagot az óceánba, de biztos nem az összeset, ami keletkezik. Biztos van adat arra is, hogy kb mennyit.

Az Alföldön sem vastag a szerves anyagban dús réteg. A sárga és fehér homok, az agyag sem sokat tartalmaz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés