Veszélybe kerültek a Phenjan és Washington közötti nukleáris tárgyalások

2019. július 16. 12:33
Az augusztusra tervezett dél-koreai-amerikai hadgyakorlatok rakétatesztjei újraindítására kényszeríthetik Észak-Koreát – jelentette ki egy phenjani külügyi szóvivő.

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a június végi, rögtönzött panmindzsoni találkozó során megegyezett arról, hogy a következő hetekben újrakezdik az alacsony szintű nukleáris tárgyalásokat. Azonban a phenjani külügyminisztérium egyik szóvivője kétségbe vonta, hogy sor kerül a megbeszélésre, ha megtartják a 19-2 Dong Maeng nevű dél-koreai-amerikai hadgyakorlatot. Észak-Korea következetesen elutasítja a hadgyakorlatokat, amelyekben háborús előkészületeket lát.

Egyértelmű, hogy ezek a műveletek valós idejű gyakorlatok, a háború főpróbái, amelyek célja köztársaságunk katonai megsemmisítése” – írta közleményében a szóvivő. Egyúttal emlékeztetett: Trump a panmindzsoni találkozón megerősítette, hogy felfüggesztik a hadgyakorlatokat. 

Az amerikai elnök az észak-koreai vezetővel közös első, szingapúri csúcstalálkozóján ígérte meg, hogy felfüggeszti az amerikai-dél-koreai műveleteket. A legfőbb éves hadgyakorlatot nem is tartották meg azóta, de kisebb közös manőverekre sor került. Cserébe Észak-Korea sem tesztelt nukleáris fegyvert vagy interkontinentális ballisztikus rakétát, csak kisebb, rövid hatótávolságú rakétákat.

Ha Washington nem tartja magát ígéretéhez, Észak-Koreának sem kötelessége teljesítenie az alku ráeső felét” – hangsúlyozta a phenjani szóvivő. 

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés