Standpoint: MeToo-kompatibilis nőügyei voltak Martin Luther Kingnek

2019. augusztus 26. 12:49
Egyszerre több nővel tartott fenn intim kapcsolatot az amerikai fekete polgárjogi mozgalom neves vezetője, az egyébként házas Martin Luther King – írja a Standpoint című brit jobbközép havilapban David Garrow baloldali meggyőződésű történész, hozzátéve: az FBI adatai szerint King még szexorgiákat is szervezett, amelyeken erőszak is előfordult.

Szexorgiákat rendezett és párhuzamosan egyszerre több nővel volt kapcsolata az egyébként házas Martin Luther Kingnek, az amerikai polgárjogi mozgalom baptista lelkipásztor vezetőjének – írja a Standpoint brit jobbközép havilap.

I have a dream, azaz van egy álmom – így kezdődik Martin Luther King leghíresebb beszéde, amelyben az amerikai feketék jogi és gazdasági emancipációját követelte 1963-ban, 250 ezer polgárjogi aktivista előtt. King a georgiai Atlantában született, s 1955-től 1968-as meggyilkolásáig volt a mozgalom egyik vezető személyisége. 1957-ben egyik alapítója és első elnöke volt a Southern Christian Leadership Conference-nek (Déli Keresztény Vezetői Konferencia). 1964-ben ő kapta a Nobel-békedíjat a Gandhi ihlette békés mozgalmáért. 

Az FBI 1963-ban kezdte el figyelni Kinget Robert F. Kennedy főügyész engedélyével, majd tájékoztatta erről a főügyész testvérét, John F. Kennedy elnököt is. A megfigyelésekre azért volt szükség az FBI szerint, mert King egyik közeli tanácsadója, Stanley D. Levison New York-i ügyvédről úgy sejtették, hogy a kommunista párt (CPUSA) titkos tagja, a így befolyással lehet Kingre is. A két Kennedy megpróbálta rávenni Kinget, hogy szakítsa meg a kapcsolatot Levisonnal, ám csak annyit értek el, hogy ettől kezdve közvetítőn, Clarence Jones ügyvéden keresztül kommunikáltak. 


Robert F. Kennedy főügyész és testvére, John F. Kennedy amerikai elnök

Ráadásul King, mint kiderült, azt mondta Levisonnak, hogy ő marxista – mindezt azokban az időkben, amikor különösen is kommunistaellenes hangulat uralkodott az Egyesült Államokban. Ezért aztán Robert Kennedy engedélyt adott a direkt megfigyelésre. 

Szexorgiák, erőszak

Az FBI számára azonban más is kiderült. Miközben ugyanis King Jones bronxi otthonában az I have a dream-beszéden dolgozott, számos nővel tartott fenn kapcsolatot. „King, aki házas, legalább három nővel tart fenn intim kapcsolatot, eggyel Atlantában, eggyel Mt. Vernonban, eggyel pedig Washingtonban. (…) King házasságon kívüli kapcsolatai, mivel egyébként az evangélium hirdetőjeként lép fel, felveti a zsarolás lehetőségét vele szemben” – írta egy FBI-jelentés. A zsarolás pedig érkezhetett akár a feltételezett kommunisták felől is.

Ezután az FBI megfigyelte King atlantai otthonát is, és az addigi adatok megerősítést nyertek. Martin Luther Kingnek volt egy Lizzie Bell nevű barátnője, vele párhuzamosan kapcsolatot tartott a Los Angeles-i Dolores Evansszel, illetve egy harmadik nővel is, Barbara Meredith-tel.
King és pár baptista lelkész barátja 1964 januárjában egy washingtoni hotelben töltött három éjszakát. Ennek során meghívott nőkkel együtt rendeztek orgiát. Amikor az egyik nő ellenkezett, az egyik lelkész megerőszakolta. Az FBI dokumentumai szerint eközben King „odanézett, nevetett egyet és tanácsokat osztogatott”. 

1977-ben egy bíróság elrendelte, hogy az FBI Kinggel kapcsolatos dokumentumai ötven évig, 2027-ig titokban maradjanak a National Archives-ban. Ugyanakkor az előző hónapokban Kinggel kapcsolatos dokumentumok százai jelentek meg a levéltár honlapján – írja a Standpoint. 

King nőcsábász mivolta eddig is ismert volt, a róla szóló Wikipédia-cikk is ír erről. Most azonban rengeteg új dokumentum került elő. A jobbközép Standpoint cikkének szerzője egy meglehetősen baloldali történész, David J. Garrow, aki egyben King egyik korábbi életrajzának (Bearing the Cross: Martin Luther King, Jr., and the Southern Christian Leadership Conference; 1986) szerzője, mellyel megnyerte az legjobb életrajzért szóló Pulitzer-díjat. Garrow írt egy Obama-életrajzot is (Rising Star: The Making of Barack Obama; 2017). Garrow emellett számos lap, a New York Times, a Finvancial Times, a Nation és a New Republic publicistája is; egyben az Amerika Demokratikus Szocialistái nevű szervezet tagja.

A baloldali lapokat nem érdekelte

A magát Bernie Sanders „demokratikus szocialista” demokrata párti szenátortól balra soroló Garrow cikkét sem a Guardian, sem az Atlantic magazin, sem a Washington Post – három prominens baloldali lap – nem közölte, ezért fordult a jobboldali Standpointhoz. Amikor a Standpoint írt egy brit konzervatív történésznek, hogy helyezze kontextusba a cikket a lap hasábjain, az azzal válaszolt, hogy  nem akarja kiinni a méregpoharat. 

 

David J. Garrow

„Amikor bíborosok, elnökök, írók, filmrendezők és producerek szexuális eltévelyedései kerülnek napvilágra, vajon miért ijedünk meg ennyire egy polgárjogi vezető viselkedésének megkérdőjelezésétől?” – teszi fel a lap a kérdést. 

A Standpoint 11 éves történetének leghosszabb, nyolc oldalas cikkében Garrow folyamatosan sorolja King afférjait és orgiáit. Mint írja, King nem csak hogy nem volt monogám, hanem az FBI adatai szerint tolerálta a nőkkel szembeni erőszakot, sőt maga is aktív részese volt ilyesminek, főleg ha ivott. Hozzáteszi: ha 2027-ben napvilágot látnak az eddig titkosított iratok, fájdalmas és az eddigi King-képünkbe nehezen beilleszthető információkat lesz kénytelen feldolgozni a történész szakma, egyben a társadalom is. Ugyanakkor mindez nem jelenti azt, hogy kevésbé kellene tisztelnünk Kinget a polgárjogi mozgalom élén tett szolgálataiért. 

 

Összesen 79 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez májusban volt hír...

Amúgy a Kingről kiderülő ügyek semmit sem számítanak. Abban az országban, ahol a gyilkossági ügyek zömét, nemi erőszakok majd felét a 6%-nyi fekete férfiak követik el, de ennek társadalmi konzekvenciája nulla, sőt, paradox módon ennek a csoportnak az áldozatkultusza dívik- nos ott nemi erőszak, plágium, kommunista kötődés csak erősíti a nimbuszt...

Ráadásul milyen könnyű dolga van valakinek egy bekamerázott, bemikrofonozott lakásban történtek egyszerű adatolásakor.

Az amerikában élő afroamerikai közösségről mindent elmond, hogy Martin Luther King lehetett az ikonjuk...

Nem mind, 43-ból 42 és a 8 jófiúból egy fehér volt...
A csúcs az volt, amikor egy brutális fehér férfi molesztálta a védtelen nőt, akinek egy fekete kan sietett a segítségére.
Hát nem csoda, hogy a leszbi-lipsi csaj reklámfilmje óta a Gillette 8(!!!) milliárd dollárt bukott.

Bebaszni se rossz- ezt is bizonyította a tiszteletes sőt neki még az elbaszni sem járt konzekvenciával...

A szeretetotthonban ő volt Donáth King...

Soros Gyuri bácsi BLM mozgalma nem csak hajazott terroristákra, Fergusonban bizonyítottak...

Bangónét, Kunhalmit eszi a sárga írigység...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés