Akadémia

Újabb kritikát közölt a Guardian Magyarország kapcsán

2019. június 13. 14:32

„A magyar kormány támadást intéz a tudományos szabadság ellen” – állítja a brit lap.

A június 2-i MTA-reform elleni tüntetés kapcsán jelent meg cikk a The Guardian címlapján, melyben éles kritikával illetik a magyar kormányt.

Több korábbi témát is említenek Magyarországgal kapcsolatban, például a média helyzetét, a civil szervezetekhez és a migrációhoz való magyar viszonyulás. Említik emellett a Közép-Európai Egyetem körüli botrányt, ahogyan a kormány és Soros György kapcsolatáról is megemlékeznek.

A cikk szerzője ezek felsorolása után kritikával illeti a tervet, ami szerint az MTA alól kiszerveznék az intézeteket.

Az írásban idézik Szijjártó Pétert, aki az előző héten nyilatkozott a témában. „Egyértelmű, hogy szükséges és fontos kutatásokat végezni olyan irányokba, melyek az ország versenyképességét segíti elő” – jelentette ki a külgazdasági- és külügyminiszter Pozsonyban.

Az Akadémia képviseletében Szilágyi Emesét szólaltatják meg, aki elmondja: „sosem féltünk kritizálni a kormányt, ha a politikai irányvonalak problémásnak tűntek a kutatások szerint” (...) „Az illiberális kormány mostanra újraszervezett számos szektort és egyértelmű, hogy ez az Akadémia elleni támadás beleillik az események sorozatába”.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/150017

Ajánljuk még a témában