Magas uniós támogatást kapnak izraeli fejlesztők

2019. június 7. 19:51
Politikailag sokszor feléled az ellentét az Európai Unió és az izraeli kormány között, de a kutatás és fejlesztés területén nagyon szorosan együttműködnek.

Körülbelüli számadatok szerint tavaly összesen több mint 400 izraeli cég részesült támogatásban. A jaffai Peres Kutató és Innovációs központban adták át a díjakat június 7-én. Az elmúlt években összesen 1062 izraeli projektnek szavaztak meg mintegy 742 millió eurós összeget. 

A Kutatási és Innovációs eseményen az Európai Unió delegációja és az Izrael-Európa Kutatási és Innovációs Igazgatóság az Izraeli Innovációs Hivatallal biztosították egymás álláspontját, hogy ha fejlesztésekről, kutatásról és tudományról van szó, akkor maximálisan együttműködnek. 

Izrael 1996 óta tagja – első Európán kívüli résztvevőként – a Horizon 2020 nevű tudományos-innovációs hálónak. A program a világ legnagyobb innovációt és kutatás-fejlesztést támogató programja. Európa hétéves ciklusonként ajánl fel összesen 80 milliárd euró támogatást, hogy azt az eredményes kutatók között osszák meg.

Az Izraeli Innovációs Hivatal az eseményen hangsúlyozta: „Ezalatt az idő alatt a befektetői bizalomnak is köszönhetően tovább erősödött Izrael ipari és akadémiai fejlettsége, ami a hosszútávú innovációs kutatási eredményekben is megmutatkozik”A Horizon 2020 program szakértőinek többsége tagja az Európai Kutatási Tanácsnak. A díjátadón kiemelték, hogy az izraeli kutatók nagyarányú és rendkívüli eredményeinek köszönhetően többen is a világ élvonalába tartoznak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés