Igen, a papok politizáljanak!

2019. június 6. 9:41

Szilvay Gergely
Mandiner
A balos lapoknak az fáj, hogy egy pap azt mondja: arra a pártra kell szavaznia a keresztény embernek, ami a legközelebb áll a keresztény elvekhez.

„A Pasaréti templomban megmondták a híveknek, hogy kit ne támogassanak a szavazáskor” csap hisztit a hvg és az Index. 

Mi is történt? Kálmán Peregrin ferences szerzetes „a Hittani Kongregáció dokumentumát ajánlotta az emberek figyelmébe, »amely szerint, mivel szavazatunkkal is az evangéliumot hirdetjük, politikai szimpátiánkat meg kell előznie katolikus elköteleződésünknek«. A vasárnapi misén Kálmán Peregrin azt is hozzátette, hogy a hívek semmiképpen sem támogathatnak olyan csoportosulást, amely népszerűsíti az abortuszt és az eutanáziát; egyenlő rangra akarja emelni a különböző együttélési formákat, és nem támogatja a család klasszikus intézményének megőrzését, valamint a gyermeknevelés szabadságát; illetve elősegíti a modern rabszolgaság, drogfüggőség kialakulását, és nem biztosítja a vallásszabadságot, valamint a gazdasági fejlődés jogát”.

A balos lapoknak fáj, hogy a papok politizálnak, hogy a pap azt mondja a prédikációban:

arra a pártra kell szavaznia a keresztény embernek, ami a legközelebb áll a keresztény elvekhez.

Tényleg döbbenetes. Mintha a szocialistákat felszólítanák, hogy a szocializmussal összhangban álló pártra szavazzanak; a feministákat, hogy támogassák a feminista pártot; a zöldeket meg a zöldekhez terelnék! Ki látott már ilyet?

Gondolom, ha a legújabb balos-progresszív törekvések melletti kiállásról beszélne egy pap, ugyanezek a médiumok a vállukon vinnék körbe őt hónapokig. Úgy tűnik, a baloldal elképzelései szerint az egyháznak csak akkor nem szabad politizálnia, ha az a politizálás szembe megy velük, de ha épp őket erősítené, akkor persze igenis politizáljon!

Amikor New Yorkban éltem, a Donald Trump megválasztása előtti hetekben több templomban is előfordult: a pap akkurátusan levezette, hogy kire kell szavazni. Az egyik például elmondta, hogy a Demokrata Párt és Hillary Clinton esélytelen a keresztény elvek szempontjából, és ugyan Donald Trump személye felvet kételyeket, de a Republikánus Párt intézményrendszere és leendő tanácsadói a biztosítékok rá, hogy Hillarynál azért közelebb fog állni a kereszténység elképzeléseihez.

A pap még saját politikai elveinek alakulását is elmesélte – mindezt Manhattan szívében.

És igen, a Vatikánnak van útmutatója azzal kapcsolatban, a híveknek hogyan is kell viselkednie a közéletben. A püspöki kar pedig szintén szokott kiadni szavazási útmutatót.

Ha már az is politizálás, hogy a pap elmondja, szerinte milyen elvek mentén kellene szavazni, akkor igenis, a papok politizálnak, és nagyon is jól teszik, hogy politizálnak. 

Összesen 128 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mint minden téma kapcsán is, a pap elmagyarázza a hittani cselekvési elveket, s a konkrét hívők pedig politikailag megfontolják azokat. Mi lenne ebben a bűnös?

Nem értem, miért ne szólhatnának bele a papok a politikába, ha a balos politikusok folyamatosan beleszólnak az egyházi dolgokba.

Az a baj, Gergely, hogy te is kiakadnál, ha egy pap azt találná mondani, hogy ez a párt nem a FIDESZ. Éppen ezért jobba a békesség.

Mint vallásgyakorló, elvárom az egyházamtól, h. irányt mutatást adjon a lelkészek szolgálatán keresztül fontos, gyakorlati döntésekben, az istentisztelet keretei között.

Teljesen legitimnek, sőt, helyesnek tartom, h. lelkészeink fölhívják a figyelmet arra, h. olyan politikai pártra szavazzunk, amelyik a keresztyén értékeket támogatja, kiáll a családokért, a
gyermekvállalásért, épít és vásárol, NEM rombol és elad.

Nagyon fáj? Tetszett volna úgy kormányozni, h. NE merülhessen fel kétség kedvenceitek tevékenységének sikerét illetőleg hosszú kormányzati tevékenységük alatt.

Ki emlékszik még pl. a Hospinvestre? Ki tehet arról, h. MINDEN, amihez kormányon nyúltak ellenük fordul?

Hát, ez így van. Egy pap az - jó esetben - újságolvasó magyar álompógár. Kialakul egy politikai véleménye, megkockáztatom, az esetek többségében valóban az, hogy a FIDESZ-re kék szavazni, de simán alakulhat ez másképp is.

Ha mindenki szabadon elmondhatja a magáét, és a szószékek átlagából kijön a FIDESZ-propi, az valahol rendben van.

Ha viszont csak a FIDESZ-esek mondhatják el a magukét, és ők ettől a szólásszabadság bajnokai, míg a többi párt szimpatizánsai mocskos Júdások, akiknek a miséjét nagyívben kerülni kell, akkor az a korrekt, ami amúgy ténylegesen történik, hogy nagyjából mindenki hallgat.

Ön mit szólna egy olyan papi iránymutatáshoz, amivel nem ért eleve egyet? Ne menjünk messzire, mit szólna ahhoz, ha a papja arra biztatná, hogy szavazzon a Jobbikra?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés