Igen, a papok politizáljanak!

2019. június 6. 9:41

Szilvay Gergely
Mandiner
A balos lapoknak az fáj, hogy egy pap azt mondja: arra a pártra kell szavaznia a keresztény embernek, ami a legközelebb áll a keresztény elvekhez.

„A Pasaréti templomban megmondták a híveknek, hogy kit ne támogassanak a szavazáskor” csap hisztit a hvg és az Index. 

Mi is történt? Kálmán Peregrin ferences szerzetes „a Hittani Kongregáció dokumentumát ajánlotta az emberek figyelmébe, »amely szerint, mivel szavazatunkkal is az evangéliumot hirdetjük, politikai szimpátiánkat meg kell előznie katolikus elköteleződésünknek«. A vasárnapi misén Kálmán Peregrin azt is hozzátette, hogy a hívek semmiképpen sem támogathatnak olyan csoportosulást, amely népszerűsíti az abortuszt és az eutanáziát; egyenlő rangra akarja emelni a különböző együttélési formákat, és nem támogatja a család klasszikus intézményének megőrzését, valamint a gyermeknevelés szabadságát; illetve elősegíti a modern rabszolgaság, drogfüggőség kialakulását, és nem biztosítja a vallásszabadságot, valamint a gazdasági fejlődés jogát”.

A balos lapoknak fáj, hogy a papok politizálnak, hogy a pap azt mondja a prédikációban:

arra a pártra kell szavaznia a keresztény embernek, ami a legközelebb áll a keresztény elvekhez.

Tényleg döbbenetes. Mintha a szocialistákat felszólítanák, hogy a szocializmussal összhangban álló pártra szavazzanak; a feministákat, hogy támogassák a feminista pártot; a zöldeket meg a zöldekhez terelnék! Ki látott már ilyet?

Gondolom, ha a legújabb balos-progresszív törekvések melletti kiállásról beszélne egy pap, ugyanezek a médiumok a vállukon vinnék körbe őt hónapokig. Úgy tűnik, a baloldal elképzelései szerint az egyháznak csak akkor nem szabad politizálnia, ha az a politizálás szembe megy velük, de ha épp őket erősítené, akkor persze igenis politizáljon!

Amikor New Yorkban éltem, a Donald Trump megválasztása előtti hetekben több templomban is előfordult: a pap akkurátusan levezette, hogy kire kell szavazni. Az egyik például elmondta, hogy a Demokrata Párt és Hillary Clinton esélytelen a keresztény elvek szempontjából, és ugyan Donald Trump személye felvet kételyeket, de a Republikánus Párt intézményrendszere és leendő tanácsadói a biztosítékok rá, hogy Hillarynál azért közelebb fog állni a kereszténység elképzeléseihez.

A pap még saját politikai elveinek alakulását is elmesélte – mindezt Manhattan szívében.

És igen, a Vatikánnak van útmutatója azzal kapcsolatban, a híveknek hogyan is kell viselkednie a közéletben. A püspöki kar pedig szintén szokott kiadni szavazási útmutatót.

Ha már az is politizálás, hogy a pap elmondja, szerinte milyen elvek mentén kellene szavazni, akkor igenis, a papok politizálnak, és nagyon is jól teszik, hogy politizálnak. 

Összesen 137 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés