A keleti magyarok nyomaira bukkanhattak az MTA kutatói

2019. május 28. 11:01
A genetikai adatbázisok segítségével találtak olyan génnyomokat, amelyekkel Magna Hungaria lakói találkozhattak.

Julianus barát keleti magyarjainak genetikai nyomára bukkanhatott a legközelebbi nyelvrokonainkkal közös genetikai örökséget vizsgáló nemzetközi kutatócsoport, melyben magyar tudósok is részt vettek – olvasható a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) MTI-nek eljuttatott közleményében. Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont (MTA BTK) Magyar Őstörténeti Témacsoportja és észt kollégáik tanulmánya a Scientific Reports tudományos lap aktuális számában jelent meg.

Kiket is talált meg Julianus barát?

Julianus barát a 13. század elején elindult keletre, utazása végén magyarul beszélő emberekre akadt. A Magna Hungariának elnevezett területen azután átsöpört a tatárjárás. A közép-ázsiai terület népessége ezután a baskírokba és a volgai tatárokba olvadhatott be és a magyarul beszélő közösség is eltűnt, azonban úgy fest, nem teljesen nyomtalanul.

Németh Endre matematikus-informatikus, Fehér Tibor történész és kutatótársaik  arra a kérdésre keresték választ, hogy milyen közös genetikai örökségünk van legközelebbi nyelvrokonainkkal, az obi ugorokkal, vagyis a hantikkal és a manysikkal. Egy 2013-as publikációjukban ki is mutatták, hogy apai ágon, vagyis az Y kromoszóma örökítőanyagában van közös komponens, amely nem jelenik meg a környező közép-európai népek génjeiben. A kutatás következő lépése annak meghatározása volt, hogy hol bukkan még fel ez a közös komponens. Az így kapott adatokból ugyanis már arra is következtetni lehet, hogy mi történt az e géneket hordozó embercsoportokkal.

Észt segítség érkezett

A kutatáshoz megnyerték Richard Willemset, az Észt Akadémia volt elnökét és a vizsgált genetikai komponens vezető kutatóit, Siiri Rootsit, valamint Helen Postot. Az észt kutatók Eurázsia jelentős területeire kiterjedő saját adatbázissal és a legkorszerűbb laboratóriumi berendezésekkel rendelkeznek. A közös munkában 46 eurázsiai populációt vizsgáltak meg. Kiderült, hogy a korábban azonosított apai ágú közös genetikai komponens az obi-ugorok és a baskírok között fordul elő nagyobb arányban, és ezen kívül megtalálható még a volgai tatárok és a magyarok között.

Az eredmények pontos értelmezéséhez további kutatásokra van szükség, de úgy tűnik, nagy valószínűséggel a Julianus barát által Magna Hungariában, a Volga-Urál vidékén megtalált magyarok genetikai nyomaira bukkanhattak a kutatók. Úgy néz ki, hogy Magna Hungariában még sokkal magasabb lehetett a magyar génkészlet ugor eredetű elemeinek aránya, mint a Kárpát-medencébe betelepült magyarság körében és ez az elem az elmúlt viharos ezer évben - a népességek keveredésével - tovább csökkent.

A nyelvrokonság és a genetikai rokonság közötti kapcsolat egyáltalán nem egyszerű. Annyi bizonyos, hogy egyikből sem következtethetünk közvetlenül a másikra, ugyanakkor mindkét terület vizsgálata segíthet a magyarság őstörténetének jobb megismerésében. A részleteket háromrészes cikksorozatban bontja ki a tudomany.hu.

A Magyar Őstörténeti Témacsoportot 2012-ben hozták létre az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont belső munkatársai és az ország számos egyetemi és múzeumi kutatóhelyéről felkért külső szakértők. A témacsoport a közvélemény érdeklődésétől övezett területen a valódi tudományos eredményeket akar eljuttatni minél szélesebb rétegekhez. A kutatócsoport a magyarság Kárpát-medencei honfoglalását megelőző őseihez köthető sztyeppei lelőhelyekkel, a székely írás kérdéskörével, a bizánci-magyar kapcsolatok régészeti hagyatékával, valamint a legfrissebb embertani, etnosz- és államelméleti kutatások értelmezési lehetőségeivel foglalkozik.

(MTI)

Összesen 141 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A 90-s években Benkő Mihály többször is utazott az Altáj vidékére, Ő ott vélte megtalálni ( kipcsák-magyarok) Julianus elveszett magyarjainak leszármazottait. Kár, hogy a genetika nem volt annyira fejlett akkor, mint ma.

Azannya!!!!
A Habsburgok kommunisták voltak??????????????
Még, még, még!!!
Mesélj mester!!!!
Ne hagyj minket a sötétségben!!!!

Arról én is olvastam, hogy a Kazár Kánság harapófogóba került. Egyik oldalon a már muszlim Buhara (?), a másikon meg a keresztény Bizánc szorongatta. Ebben a helyzetben döntöttek arról, hogy a befolyást, térítést "csökkentve", felvesznek ők is egy egyistenhitet, és a készletből a zsidót választották.

Izlandon elemezték a lakosok géntérképét, és az jött ki, hogy női ágon a mai Skóciából, férfi ágon a mai Norvégiából származnak az ősök.
Ami egybevág a történelmi leírásokkal, hogy a vikingek rendszeresen lecsaptak a skót partvidéki falvakra, az ellenállókat megölték és elragadták a nőket, akik ott rabszolgaként élve nevelték a vikingektől fogant gyerekeket.
Félek, hogy a Magna Hungáriában élő magyarokkal is ugyanez történt, genetikailag nem tűntek el, viszont mint nép igen.
Viszont ha Juliánusz barát magyarul beszélt az ottaniakkal, akkor abból az következik, hogy vagy az avarok is a magyar nyelv egy változatát beszélték, vagy az avarok vették át a beérkező magyarok nyelvét. (elvileg több avar élt a Kárpát medencében, mint amennyi magyar érkezett)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés