Nagyon elnézték: sokkal durvább tengerszint-emelkedés jöhet

2019. május 21. 9:26
Nem egy, hanem két méter fölé emelkedhet a világtengerek szintje, ez pedig jóval nagyobb terület elöntését fogja eredményezni 2100-ra egy új kutatás szerint.

Sokáig tartotta magát az az előrejelzés, miszerint pár tíz centimétert emelkedik csak a tengerek szintje a 21. század végére, azonban egy új kutatás szerint ez igen optimista becslés volt – olvasható a BBC keddi cikkében.

Az új kutatás ugyanis azt jósolja, hogy nemhogy egy méter alatt nem áll meg a vízszint emelkedése, de az már a jobbik eset lesz, ha két méternél megáll. Ez pedig kutatók szerint akár százmilliókat fog érinteni 80 év múlva.

A mostani kutatásban – amit új alapokra helyeztek az elvégzői – azt vizsgálták, hogy a jelenlegi folymatok hogyan hatnak nemcsak a sarki jegekre, hanem gleccserekre is. Ennek nyomán a legpesszimistább előrejelzés szerint közel két és fél méterrel emelkedne a világtengerek szintje, de legoptimálisabb esetben is mindenképpen hatvan centiméterrel nőne meg a vízszint nagysága világszerte. Jonathan Bamber bristoli professzor, a kutatás vezetője a BBC-nek elmondta, csak a jégtakaró olvadása egymagában akár 178 centis emelkedést okozhat. 

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Olyan nincs, hogy "legpesszimistább" meg "legoptimistább": a "pesszimista" eleve azt jelenti, hogy "legrosszabb", az "optimista" pedig, hogy "legjobb", ezeket már nem lehet tovább fokozni. Legföljebb az újságírók színvonaltalanságát, ami sajnos a mandinert is utolérte.

Ez counter-féle, jobboldali szalmabáb vélemény már Countertől is fárasztó volt. Érvelni nem tudtok?

A trigger warningot követelő, safe space-be bújó baloldali fiataloknak azzal van bajuk, hogy létezik más vélemény, mint az övék.
Veled viszont az a baj, hogy egy minimálisan elvárt társalgási szintet sem tudsz tartani. Trollokat meg nem etetünk.

Viszont a Kékes alacsonybb lesz, hacsak nem szedi össze magát
addig. És a Csomolunma is..

1. A légkörbe kerülő CO2 viszont tápanyag a növényeknek, így a vegetáció le tudja kötni. (Az őserdők pusztulása mindenképp sajnálatos, hiszen csökkenti a biodiverzitást, ugyanakkor a légköri CO2 túlnyomó részét az algák kötik meg.)
2. A fosszilis anyagok elégetésével ugyanaz a CO2 kerül vissza a légkörbe, mely egykor már jelen volt, csak a növények (vagy rajtuk keresztül az állatok) kivonták a körforgásból.
A helyzet nem egyszerű, de egy magára valamit is adó kutató nem beszél sem felmelegedésről, sem arról, hogy az emberi tényező a fő ok, egyszerűen klímaváltozásról beszélnek.
Tény továbbá, hogy a Föld történetének 95%-ában nem volt a sarkokon jég, valamint a növények maximális burjánzása kb. 16-20%-os CO2 koncentráció mellett következik be. Jelenleg 0,04%.

Na pontosan erről beszéltem.
Egyébként mint egy falat kenyér, úgy kellene a Mandinerre olyan hozzászóló, aki őszintén hisz a baloldali ideológiákban, és meg is tudja indokolni a véleményét, mert anélkül nagyon belterjessé tudna válni kommentrész (mindenki egyetért mindenkivel, csak a hátcsapkodás megy, abból nincs konklúzió vagy bármilyen fejlődés), ezért is örülök, amikor Duzur, Gombóc Artúr vagy Krakken mond az én álláspontomnak valami totál ellentéteset. Viszont ők elég távol vannak a baloldali állásponttól, és akik tőlük balra vannak, maximum eljátsszák, hogy van valami álláspontjuk (mint Nyuggerisztán), de nagyon hamar kiderül, hogy az csak szerep, és igazából orbánfikázni jár ide. Aztán vannak még a nyílt fikázók, és az egyszerű trollok, és kész, itt a vége.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés