Nagyon elnézték: sokkal durvább tengerszint-emelkedés jöhet

2019. május 21. 09:26

Nem egy, hanem két méter fölé emelkedhet a világtengerek szintje, ez pedig jóval nagyobb terület elöntését fogja eredményezni 2100-ra egy új kutatás szerint.

Sokáig tartotta magát az az előrejelzés, miszerint pár tíz centimétert emelkedik csak a tengerek szintje a 21. század végére, azonban egy új kutatás szerint ez igen optimista becslés volt – olvasható a BBC keddi cikkében.

Az új kutatás ugyanis azt jósolja, hogy nemhogy egy méter alatt nem áll meg a vízszint emelkedése, de az már a jobbik eset lesz, ha két méternél megáll. Ez pedig kutatók szerint akár százmilliókat fog érinteni 80 év múlva.

A mostani kutatásban – amit új alapokra helyeztek az elvégzői – azt vizsgálták, hogy a jelenlegi folymatok hogyan hatnak nemcsak a sarki jegekre, hanem gleccserekre is. Ennek nyomán a legpesszimistább előrejelzés szerint közel két és fél méterrel emelkedne a világtengerek szintje, de legoptimálisabb esetben is mindenképpen hatvan centiméterrel nőne meg a vízszint nagysága világszerte. Jonathan Bamber bristoli professzor, a kutatás vezetője a BBC-nek elmondta, csak a jégtakaró olvadása egymagában akár 178 centis emelkedést okozhat. 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/148746

Ajánljuk még a témában