Kirúgta és elhatárolódott a brit konzervatív kormány Roger Scrutontól

2019. április 10. 21:43
Miután Roger Scruton többek között Soros György magyarországi „birodalmáról” beszélt, valamint megvédte Orbán Viktort az antiszemitizmus vádjától, kirúgták a konzervatív filozófust a brit építésügyi minisztérium bizottságából, és a kormány el is határolódott kijelentéseitől.

Roger Scruton világhírű brit konzervatív filozófus évtizedek óta az angolszász jobboldal egyik meghatározó alakja, aki évtizedek óta szembeszáll a baloldali-liberális közmegegyezésekkel. Az élet minden területére, politikára, filozófiára, kultúrára, tájra és életmódra kiterjedő konzervatív nézetek képviselőjeként ismert szerte a világban.

Scruton egyúttal térségünk ismerője, a rendszerváltások előtti időszak óta gyakran jár régiónkban, így Magyarországon is. A Mandinernek is több alkalommal adott már interjút.

 

 

 

Roger Scruton 2018 novemberében lett a brit konzervatív kormányzat Building Better, Building Beautiful (Jobbat és szebbet építeni) nevű bizottságának vezetője – munkájáért nem jár javadalmazás. Az ellenzéki Munkáspárt részéről rögtön támadni kezdték és leváltását követelték, mert korábban Soros György „birodalmáról”, az iszlamofóbiáról mint propagandaszóról és a homoszexualitás „nem normális” voltáról beszélt.

Sorosozás Scruton módra

Scruton nem vonta vissza kijelentéseit. „Aki szerint nincs Soros-birodalom Magyarországon, az nem vette figyelembe tényeket” – közölte a New Statesmanben

A brit filozófus egyúttal „nonszensznek” nevezte az Orbán Viktorral szembeni antiszemitizmus-vádakat. Az iszlamofóbia vádját is elutasította: „A magyarok rendkívül megrettentek a közel-keleti hatalmas muszlim törzsek hirtelen inváziójától” – fogalmazott. Szerinte az iszlamofóbia szót csak a Muszlim Testvériség találta ki, hogy megakadályozzák egy fontos ügy megvitatását.

Roger Scruton arról is beszélt: szerinte Kínában „robotokat csinálnak a saját embereikből... minden kínai egy másolata egy másiknak, és ez nagyon ijesztő”.

 

 

 

Vezetés kell

Az egyébként Brexit-párti Scruton a Brexitről azt mondta: David Cameronnak nem kellett volna népszavazást kiírnia, ha nem akarta vállalni az eredmény megvalósítását. Ami történt, az szerinte egy súlyos alkotmányos árulás volt, és valószínűleg sokan mások is így éreznek. Scruton szerint Cameron lemondása halálos csapás volt a mai Konzervatív Pártra, mert olyat tett, amit egy rendes konzervatív politikus nem tehet: „távozott a vezetésből abban a pillanatban, amikor vezetésre lett volna szükség”.

Theresa Mayről jobb véleménye van: „Ő egyértelműen egy becsületes, tiszteletre méltó, régi vágású, száraz (wooden) személyiség... megpróbál minden tőle telhetőt. De az országnak nem erre van szüksége, az országnak erős vezetésre van szüksége”.

Roger Scruton szerint a megállapodás nélküli Brexit lenne a legjobb választás.

Nem megfelelő vélemény

Scruton új kijelentései nem rezonáltak jól a brit kormányzatban. A Guardian szerdán arról számolt be: a filozófust kirúgták az építésügyi bizottságból. 

Az Építésügyi Minisztérium szóvivője azt közölte: „Prof. Sir Ruger Scrutont elbocsátották a Building Better, Building Beautiful bizottságból azonnali hatállyal, elfogadhatatlan kijelentéseit követően”.

Theresa May szóvivőnője is megszólalt, szerinte „ezek a kommentárok súlyosan sértően és teljességgel elfogadhatatlanok, és helyes döntés az elbocsátás”. A kormány álláspontja szerint Scruton kijelentései elveszik a figyelmet a bizottság fontos munkájáról, és immár nem dolgozhat kormányzati tanácsadóként. Azt is kijelentették: „Teljesen világos, hogy Prof Sir Roger Scruton nem a kormány álláspontját közölte”.

Összesen 76 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Értelmes dolgokat mondott pl. Cameronnel és May-jel kapcsolatban. Egy tory kormány viszont nem helyezkedik Salvinihez ( vagy Scroutonhoz) közeli álláspontra, mert magát tartja igazi konzervatívnak, az olaszt, meg a hasonló nézeteket vallókat meg nem veszi igazán komolyan.

A Parlament nyolc különböző variánst egyszer vagy többször már leszavazott. Ezek egyike volt a hard brexit, egy másik a May féle megállapodás, de volt vámuniós etc. Egyszerűen fogalmam sincs arról, hogy mit szavaznának meg. Ne felejtsük el, hogy bár mindenki azt mondja, hogy a népakarat a döntő, a Parlament a legnagyobb hatalom, bármit el tud vetni. Igazából szerintem az Észak-Ír---Írország határral nem tudnak mit kezdeni.

Mondj igazat Sorosról, betörik a fejed.

" A brit kormányfő elfogadta a huszonhetek javaslatát a Brexit halasztásáról.

Theresa May brit kormányfő elfogadta az Európai Unióban bennmaradó tagországok vezetőinek javaslatát az Egyesült Királyság kilépési dátumának elhalasztásáról legfeljebb október 31-éig - jelentette be az Európai Tanács elnöke a szerdai, rendkívüli Brexit-ügyi EU-csúcs után."
https://infostart.hu/kulfold/2..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés