Brain Bar: Budapestre érkezik Jordan Peterson!

2019. április 10. 9:59
Budapesten fog előadást tartani Jordan Peterson, az elmúlt évek egyik legnagyobb hatású nemzetközi közszereplője. A kanadai klinikai pszichológus a mindennapi életünkre vonatkozó józan tanácsok adója és a szólásszabadság bajnoka: milliók rajonganak érte és szintén tömegek bosszankodnak kijelentésein. Dr. Peterson most a Brain Bar vendégeként érkezik először Budapestre – és az egész közép-európai régióba.

Ismeretlen tanáremberből lett szempillantás alatt a nyugati világ talán leghangosabb, legvitatottabb véleményvezére. Megszólalásait emberek tízmilliói követik, legyen szó mindennapi pszichológiáról vagy a politikai korrektség ellen viselt személyes harcáról. Jordan Peterson a Brain Bar meghívására most először lép közép-európai közönség elé. 

A kisvárosi könyvtáros fiaként született, Kanadában felnőtt Jordan Peterson karrierje szokványosan indul: politikatudományt hallgat, később klinikai pszichológiából szerez doktorátust. A Harvardon már tanársegédként oktat. Az agresszió és a függőségek lélektanát kutatja, hallgatói lebilincselő előadóként emlékeznek rá. Hazájába visszatérve professzorrá nevezi ki a Torontói Egyetem, emellett pszichológusként magánpraxist is folytat. 

Jordan Peterson 12 szabály az élethez című kötete a bestsellerlisták élére repíti: egy év alatt világszerte több millió példány kelt el belőle. Nemzetközi turnéjára elkapkodták a jegyeket, a szerző eddig több százezer érdeklődővel osztotta meg személyesen gondolatait arról, hogyan védekezzenek az életükbe betörő káosz ellen. Praktikus szabályait bárki megfogadhatja, aki szeretne rendet csempészni az életébe, vagy egyszerűen csak szeretné megtudni, miért hagyjuk gördeszkázni a srácokat – vagy éppen miért simogassuk meg a macskákat az utcán.

Peterson a legmegosztóbb közéleti ügyekben sem rejti véka alá a véleményét: személyében napjaink egyik legsokoldalúbb konzervatív gondolkodóját tisztelhetjük. Páratlan vitázó, aki szenvedélyesen érvel a politikai korrektség ellen, miközben a szocializmus visszatérésének veszélyeire figyelmeztet, és élesen elutasítja az önmagáért való sokszínűséget.

Jordan Peterson még soha nem lépett közép-európai közönség elé – eddig.

Böszörményi Nagy Gergely, a Brain Bar alapítója lapunknak elmondta: „Közép-Európa ma az újszerű, provokatív ötletek piactere, a Brain Bar pedig ismét egy megkerülhetetlen embert hoz Budapestre. Peterson napjaink egyik legnagyobb hatású, de biztosan legvitatottabb gondolkodója. Éppen e kettősség okán a legizgalmasabb is”.

Mint Baranyi Mártontól, a Brain Bar szervező csapatának tagjától megtudtuk: a Brain Bar már egy éve szervezte Peterson útját. Rengeteg vendégük évekre előre be van táblázva, ezért mindig időben fel kell venni velük a kapcsolatot, hogy egyáltalán matematikai esély legyen őket elhozni. „Az ilyen kaliberű előadók úgy működnek, mint a rocksztárok: legalább annyi munka, egyeztetés van velük, hogy Budapesten láthassuk őket viszont, mint egy nagyszabású koncert esetében. Talán eggyel még nehezebb is a munkánk, hiszen Peterson csak a Brain Bar kedvéért érkezik ide.”

Peterson tavaly nyomott le egy óriási könyvturnét az angolszász világban, viszont a régiónk közelében sem járt: aki akarta, Londonban, Zürichban vagy Amszterdamban csíphette el. Mindenhol teltházas események fogadták. „Mi viszont úgy gondoltuk, innen sem hiányozhat, ezért Közép-Európában elsőként Budapestet veszi célba.”

Meg kellett dolgozni a leszervezésért: „Több szálon is megkerestük, minden héten beszéltünk velük telefonon: mivel nagyon sűrű a programja, ezért még februárban is függőben volt, időt tud-e szakítani a Brain Bar-előadásra. Tényleg mindent megpróbáltunk, hogy elhozzuk:Londonban személyesen is találkoztunk a menedzserével. Legalább 150 levelet váltottunk a meghívás ügyében. Már a kapcsolattartónk is lemondott az előadásról, amikor márciusban kaptuk meg a végleges igent: »Morning – great news. Dr. Peterson accepts!«”

Jordan Peterson Brain Baros előadásának Facebook-eseménye itt tekinthető meg.

A Brain Bar csapata reméli, Peterson jó élményekkel távozik: az Instagramja tanulsága szerint a lánya, Mikhaila nemrég látogatott hozzánk, ráadásul itt szülinapozott.

Összesen 70 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sok érdekes ember jön manapság hozzánk.

Az a durva, hogy Peterson sokkal inkább liberális, mint konzervatív (bár a progresszív liberalizmus (liberálfasizmus) is már több mint száz éves, most már akár konzervatívnak is lehet nevezeni a pragmatizmus okán klasszikus liberálist)

Egyik ismerősöm követi a munkásságát, támogatja Patreonon - ahogy elmondta, sokkal értékesebb az a munkássága, amit elhomályosít a PC hitvallókkal szembeni vitái.

Remek. A "Maps of meaning" remek könyv. Nagyon tömény, de kiváló. Állítása szerint 15 éven keresztül írta, szerkesztette.

Az online előadásai is nagyon-nagyon jók. Persze angol tudás nem árt hozzá.

"Peterson tavaly nyomott le egy óriási könyvturnét az angolszász világban, viszont a régiónk közelében sem járt: ..."

Járt Szlovéniában tavaly novemberben. A videofelvétel is elérhető.

Sneider Tamás kivel találkozik, neo-jobbikos?

:)

Meghallgattam jó pár előadását, meg elolvastam a 12 szabályos könyvét.
Azt hiszem, mi s3m mutatja jobban a Nyugat válságát, hogy ez az ember ideológiai viták középpontjába kerülhetett, és hogy dühödten szélsőjobboldalizzák...

Valójában csupa NORMÁLIS, elvileg magától értetődő dolgot mond... egy kifejezetten szelíd centrista alak, mondhatnám liberális - a szó eredeti, klasszikus értelmében. Egészen megdöbbentő, hogy az ideológiai baloldal mumust gyártott le belőle...

Micsoda egy szemét ez a videó. Maga egy idióta, magát letiltom.

Innen látszik, hogy a baloldal milyen gyökeres változásokon ment át az elmúlt éveken.
(itt elég sokat lehetne azon is lamentálni, hogy tényleg most változott-e meg, vagy már évtizedek óta ilyen volt-e, és most csak a kommunikáció változott meg (szerintem az utóbbi))

Abból, ahogyan a baloldal hozzááll az ilyesfajta figurákhoz, és a véleményükhöz, jól látszik, hogy mennyire beteg az egész ballib. Rohadt az egész. Csak a headline-okat megnézve -

Portfolio: "Budapestre jön a sztárprofesszor, aki megmentené gyerekeinket az egyetemektől"
Index: "Magyarországra jön Charlie Hunnam kedvenc férfijogi aktivistája"

- látszik, mennyire szánalmasak.

Mondjuk a 24.hu és a kreativ.hu korrekt módon adott hírt az esemény bejelenéséről, szóval talán nem teljesen reménytelen még a magyar baloldal sem. De még sok munka vár rájuk, hogy a választók többsége ne undorodva fordulna el ettől a társaságtól.

"...semmi reveletívat nem mond..."

A "maps of meaning" vagy a "personality and its transformation" előadásait egyáltalán nem nevezném "semmi revelatívnak". Én például sok új infót tanulnam Piagetről, Jungról, Nietzscheről, vagy pl. akár az agy neurológiájáról.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés