Afrika

Magyar támogatásból épül szemklinika Kongóban – Hungary Helps a gyakorlatban

2019. március 26. 19:39
„Minden magyar ember büszke lehet arra, hogy nem csak beszélünk a segítségről, hanem valóban cselekszünk” – mondja Hölvényi György a Mandinernek. A Fidesz-KDNP politikusát azután kérdeztük, hogy egy magyar delegációval Afrikában járt. Riportunk.

„Látni és láttatni” – ezzel a két szóval lehetne összegezni azt a humanitárius célú afrikai utazást, amiről a minap tért haza a magyar delegáció. Hölvényi György európai parlamenti képviselő, Böjte Csaba ferences és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes már összeszokott csapatként vállalkoztak az útra. Korábban együtt járták be Irakot, Egyiptomot és Szíriát is. Most hozzájuk csatlakoztak Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár és munkatársai. Mindannyian személyes tapasztalatok által keresték a válaszokat a korántsem egyszerű kérdésre. Miképp lehetne valós segítséget nyújtani a tőlünk távol fekvő, mégis életünket közvetlenül befolyásoló kontinensnek?


Richárd testvér „csodaautója”

A tíznapos, kongói és kenyai utazás első állomása Mbuji Mayi volt. Itt végzi munkáját Hardi Richárd, az a magyar szerzetes-szemorvos, aki huszonkét évvel ezelőtt arra tette fel az életét, hogy többezer kilométerre Magyarországtól, Kongóban gyógyítsa a rászorulókat. Nyolcmillió ember egyetlen szemsebészeként hihetetlen körülmények között gyakorolja a hivatását. Az ő munkájának és életművének kiteljesedésében segít most a Hungary Helps. 

Magyarország támogatásával ugyanis szemklinika épül,

melynek alapkőletétele a delegáció részvételével zajlott.

„Minden magyar ember büszke lehet arra, hogy nem csak beszélünk a segítségről, hanem valóban cselekszünk” – mondja Hölvényi György, a Fidesz-KDNP politikusa az alapkőletétel után. A delegáció a kongói út során meglátogatta azt a Kinshasában található iskolát és árvaházat is, ami szintén hazai támogatásból épült.

Arra a kérdésre, sikeresnek értékeli-e az itteni tárgyalásokat, Hölvényi nevetve felel: „a tárgyalás nagyon európai megközelítés. Az úgynevezett Demokratikus Kongóban például egy hatalmas szemétdombon átkelve jutottunk el a kibővítésre váró, magyar adópénzből épült iskola árnyékába, ahol arról beszélgettünk, mit tudnánk közös erővel tenni.” A politikus válaszából kiderül: immár sokadszorra jár Afrikában, hogy elősegítse ezt a közös cselekvést. Tennivaló akad bőven: iskolák, tanodák, gyermekotthonok, kórházak százaira lenne szükség a térségben ahhoz, hogy megfelelő életszínvonalon boldogulhassanak az ottaniak.

„Korábban mi szorultunk segítségre, de immár mi is tudunk adni.

Ám Magyarország számára az ilyen típusú kezdeményezések még újak. Éppen ezért lényeges, hogy a magyar emberek lássák, mi zajlik itt, mire költik a pénzüket” – világít rá a képviselő utazásuk másik lényeges pontjára. Mint mondja, a kint töltött tíz nap, a számtalan találkozás „egyfajta előkészítő munka volt, amely sok feladatot ad az államtitkárságnak”. A hogyan továbbról ugyanis ők döntenek majd.

Hölvényiék az utazás során nem csak Mbuji-Mayit és Kinshasát járták be. Kongó és Kenya számos területére eljutottak. Kenyában meglátogattak egy jezsuita szerzetesek által működtetett szociális intézményt, részt vettek a magyar szerzetesek és afrikai papok által közösen bemutatott, hagyományos afrikai misén, jártak Nairobi nyomornegyedeiben, a víz és villany nélküli bádogrengetegekben. Láttak vidéket, falvakat, nyomort és gazdagságot a képviselő szerint. Tapasztalatai alapján

Afrika gyönyörű kontinens, amely különleges kultúrával és rengeteg erőforrással van megáldva.

Ezek azonban sokkal jobban is ki lehetne használni.

„Valós helyzetekkel találkoztunk, hiteles képet kaptunk Afrikáról” – meséli képviselő. Miután pedig látták, mi van kint, szeretnék láttatni mindezt, hogy azok, akik rászorulnak a segítségre, megkaphassák a boldogulásukhoz szükséges támogatást.

Összesen 87 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó olvasni a segítőkész, áldozatkész magyarokról.

Válaszok:
pollip | 2019. március 27. 7:18

Ön a Nagy Politikai Sasszem!...

Tájékozatlanok vagyunk. Az EU egyben mi magunk vagyunk.

"- 2017 végéig jó eséllyel lekötésre kerül Törökországban a menekülteket támogató eszköz 3 milliárd eurós előirányzata. Október óta a legveszélyeztetettebb szír menekültek közül egymillió kap havi elektronikus készpénzjuttatást.
- A létrehozását követő két év elteltével az Uniós Szükséghelyzeti Alap Afrikáért keretében az Unió már 2 milliárd euró támogatást hagyott jóvá abból a célból, hogy a gazdaság fejlesztése és a migráció jobb kezelése révén fokozza azon országok stabilitását és ellenálló képességét, amelyeket különböző jellegű válságok sújtanak vagy szükséghelyzetben vannak.
- Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatalával, az UNICEF-fel és a Nemzetközi Migrációs Szervezettel folytatott szoros együttműködésben előtérbe került a Líbiában tartózkodó menekültek ellátásában tapasztalható, gyakorta megdöbbentő állapotok javítása. Csaknem 4000 menekült és a lakóhelyét elhagyni kényszerült több mint 2000 líbiai család részesült egészségügyi ellátásban és alaptámogatásban, illetve számos – egyebek mellett menekülttáborokban élő – menekült kap orvosi segítséget.

Az EU fokozta az embercsempészet elleni küzdelmet, valamint a sivatagi és tengeri életmentést:

- Az Uniós Szükséghelyzeti Alap Afrikáért támogatja a Nemzetközi Migrációs Szervezet és a nigériai hatóságok sivatagi életmentő misszióit, amelyek keretében 2017-ben több mint 1100, az embercsempészek által cserbenhagyott migránst sikerült biztonságba helyezni.
- Több mint 15 000 migráns – köztük több mint 10 000 Líbiában tartózkodó személy – kapott támogatást az önkéntes visszatéréshez, és több olyan projekt is folyamatban van, amelynek célja, hogy Líbia szomszédaival együttműködve több migráns számára tegyük lehetővé a tLíbiából való hazatérést.
- A Triton és a Sophia műveletek keretében – melyeknek jelenleg 13 eszköz áll rendelkezésére –, az EU továbbra is támogatja a tagállamok azon műveleteit, amelyek a tengeri életmentésre és a feltételezett emberkereskedők és -csempészek kézre kerítésére irányulnak. A nigeri hatóságok számára nyújtott uniós támogatás több mint 100 embercsempészettel és emberkereskedelemmel gyanúsított személy letartóztatását tette lehetővé."

Válaszok:
hhonor | 2019. március 26. 20:50

"Az Európai Unió és az Egyesült Nemzetek Szervezete társelnökletével 2018. április 24–25-én második alkalommal került megrendezésre a „Szíria és a térség jövőjének támogatása” elnevezésű brüsszeli konferencia.

A konferencia keretében sikerült támogatást mozgósítani a Szíriában és a szomszédos országokban élő szír polgárok, továbbá a befogadó közösségek számára. 2018-ra összesen 4,4 milliárd USD (3,5 milliárd EUR) összegű, 2019–2020-ra pedig 3,4 milliárd USD (2,7 milliárd EUR) összegű felajánlás érkezett. A szíriai háború immár nyolcadik éve tart, és az országnak továbbra is rendkívül komoly humanitárius szükségletekkel kell szembenéznie. Mostanra több mint 13 millió szír polgár szorul humanitárius segítségnyújtásra, és több mint 5,6 millió szír menekült hagyta el az országot."

Válaszok:
hhonor | 2019. március 26. 20:51
pollip | 2019. március 27. 7:26

"Az EU és tagállamai a nemzetközi segélyek terén is az első helyen állnak: együtt több mint 9,2 milliárd eurót mozgósítottak a szír menekültek számára Szíriában és a legfontosabb befogadó országokban (Libanon, Jordánia,Törökország, Irak és Egyiptom), amelyet közvetlen humanitárius segítségnyújtásra, valamint fejlesztési és gazdasági támogatásokra használták fel.

A fenti összegből tiszta ivóvizet és higiéniai alapellátást biztosítottak az emberek számára. Az EU humanitárius segítségnyújtásának köszönhetően több mint 1,15 millió menekült kapott élelmet és orvosi ellátást, a gyermekek pedig védőoltásokat. Szálláslehetőséget alakítottak ki több mint egymillió ember számára. Az uniós támogatás révén többszázezer szír gyermek részesül oktatásban. Federica Mogherini, az Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője így nyilatkozott: „Senki más nem fordít olyat sokat a szír gyerekek oktatására, mint az EU – sem Szíriában, sem a szomszédos országokban.“

Az EU közvetítő szerepet játszik a szíriai béke helyreállítására irányuló erőfeszítésekben, és nemzeti konferenciákon kiáll a béke mellett."

Válaszok:
hhonor | 2019. március 26. 20:56

Jemen

2015 óta az Unió összesen 233,7 millió euró humanitárius segítséget biztosított Jemen számára. Ez az összeg a 2016–2020 közötti időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keretben a jemeni fejlesztési együttműködésre előirányzott 440 millió eurót egészíti ki. 2015 februárjától a Jemeni Köztársaságban működő uniós küldöttség brüsszeli székhellyel végzi tevékenységét.

Irak

Az Európai Unió 2018 januárjában új uniós Irak-stratégiát fogadott el. A stratégia középpontjában az iraki embereknek biztosított folyamatos humanitáriu segítségnyújtás, valamint az Iszlám Állam nevű csoport (Dáis) uralma alól felszabadított területek stabilizálásának elősegítése áll, mivel három millió, otthonát elhagyni kényszerülő iraki még mindig nem tudott hazatérni. A stratégia a reformokra, az újjáépítésre és a megbékélésre irányuló azon tevékenységekre is kiterjed, amelyeket Iraknak hosszú távon kell végeznie annak érdekében, hogy konszolidálja a békét, és egységes, demokratikus országot építsen, amelyben minden polgár teljes körűen gyakorolhatja a jogait, és nagyobb jólétben élhet. Irak romló biztonsági és humanitárius helyzetére való tekintettel az Európai Bizottság növelte az országnak nyújtott humanitárius segítségnyújtás mértékét. Ez 2016-ban 159 millió eurót, 2017-ben pedig 82,5 millió eurót tett ki. 2014 óta a Bizottság több mint 370 millió euró összegben biztosított humanitárius segítséget, és életmentő műveleteket tett lehetővé az ország egész területén.

Válaszok:
hhonor | 2019. március 26. 20:59

EU támogatások Afrikának, EU - Afrika kapcsolatok
https://www.consilium.europa.eu/hu/policies/eu-africa/

Európa fellép a migráció okainak megszüntetéséért

Háború, szegénység, politikai üldöztetés – a migránsok leginkább ezen okok miatt hagyják el otthonukat, és kelnek útra. Az EU új migrációs partnerségek révén kíván kedvezőbb kilátásokat kínálni az embereknek származási országaikban.

Szíriából a háború, Eritreából a szegénység és az elnyomás, Nigériából a Boko Haram terrorja miatt, vagy pusztán egy jobb élet reményében menekülnek az emberek. Az EU szoro-san együttműködik Afrika egyes országaival az életkörülmények javításáért. Ezzel azt kívánja elősegíteni, hogy a menekültek otthonuk közelében maradhassanak.

Az EU fel kívánja számolni a migráció mögöttes okait. Ezért hozta létre azt az Afrikát segítő szükséghelyzeti alapot, amelyen keresztül az EU-költségvetésből, az Európai Fejlesztési Alapból, a tagállamok hozzájárulásaiból és más adományozóktól több mint 2,4 milliárd euróval támogatja a különösen súlyosan érintett afrikai régiók fejlődését és biztonságát.

Az új migrációs partnerségek révén az EU hét afrikai országgal erősíti meg a helyi humanitárius helyzet javítására, a csempészet visszaszorítására és a migránsok visszatérésének megkönnyítésére irányuló együttműködést. Eddig Etiópiával, Malival, Nigerrel, Nigériával és Szenegállal írt alá az Unió ilyen megállapodást. A cél a származási és tranzitországok együttműködési készségének előmozdítása „pozitív és negatív ösztönzők keveréke” segítségével annak érdekében, hogy minél kevesebb ember hagyja el otthonát, a migránsok a tranzitországokban maradhassanak, és a menedékjogban nem részesülő migránsok vissza-térhessenek hazájukba. Ellentételezésként az EU az együttműködő országoknak kereskedelmi előnyöket és nagyobb fejlesztési segélyeket helyez kilátásba. Ennek köszönhetően például Nigerben a sivatagon át Líbiába igyekvő migránsok száma 2016 májusa és novembere között 70 000-ről 1 500-ra csökkent.

A migráció okainak felszámolása érdekében az Európai Bizottság egy több milliárd euró nagyságrendű beruházási alap segítségével kíván lendületet adni a magánszektor fejlődésének Afrikában. Ezért a testület 2016 szeptemberében az afrikai országokba és a szomszédsági országokba irányuló 44 milliárd eurós beruházási csomagról döntött. A kockázatok elleni védelem ösztönözheti a magánberuházásokat, például az afrikai energiaszektor vagy a feldolgozóipar területén. A migráció egyik legfőbb oka ugyanis az, hogy a fejlődő országokban a gazdasági növekedés 2003 óta nem volt olyan alacsony, mint jelenleg. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a kezdeményezés kapcsán így nyilatkozott: „Új tervünk alternatívát kínál majd azok számára, akiknek egyébként nem maradna más választásuk, minthogy a boldogulás reményében kockára tegyék életüket.”

Válaszok:
hhonor | 2019. március 26. 21:06

Megvezetik azok a magyar társadalmat, akik úgy mutatják be az eseményeket, mintha az EU nem dolgozna gőzerővel, egyben euró millárdok tömegeivel, humanitárius, gazdasági és egyéb támogatásokkal azon, hogy segítsen azoknak, akik nehéz körülmények között élnek a világ különböző válságövezeteiben. Minta értékű az, ahogyan tesznek azért, hogy mind többen otthonaikban vagy azok közelében maradhassanak. Európa országainak közössége példát ad a világnak szolidaritásból. Egyben minden tisztelet azon magyaroknak, akik minden számító szándék nélkül, önzetlenül segítenek másoknak.

Válaszok:
hhonor | 2019. március 27. 3:53

"Minden magyar ember büszke lehet arra, hogy nem csak beszélünk a segítségről, hanem valóban cselekszünk"

Ez viszont nem keresztényi megnyilvánulás, nem az alázatosság irányába mutat, hanem a magamutogatást célozza, politikai propagandát, mások manipulációját, részben mások leszólásán keresztül, konkrétumok nélkül, hogy szembesíteni azért ne lehessen a tartalmat az állítással, akár azzal, hogy az valótlanságot fogalmaz meg.

Csak remélni lehet, hogy a magyar politika hirtelen a jelen időszakban (és korábban nem, pedig rászorulók akkor is voltak, keresztények és más vallásúak is a világban) nem azért kezdett el humanitárius irányba tevékenykedni, hogy az részben politikai céljait szolgálja, hogy elmondhassa, lám segítünk, s úgy segítünk, hogy keresztényeket segítünk és úgy segítünk, hogy távol tőlünk nyújtunk adott irányokba segítő kezet.

Nagyon fontos a keresztények megsegítése, de Jézus nem volt magamutogató, nem volt személy válogató sem, minden irányba segített, azon irányokba is, amelyeket a farizeusok megszóltak, amelyeket mások bottal sem piszkáltak volna meg s a célja valóban nem eszköz volt, célja az volt, gyógyítani a betegeket, segíteni másokon.

Ugyanakkor tiszetelet a politika azon megnyilvánulásainak, amikor úgy segítünk másokon, távol tőlünk vagy akár itt hazánk határainál, országon belül, hogy valóban az vezet bennünket, hogy a rászorulókon segítsünk, s tesszük ezt úgy, hogy közben nem magukat istenítjük.

Válaszok:
hhonor | 2019. március 27. 3:56
Sulammit | 2019. március 27. 7:56

(jav.: s a célja valóban nem eszköz volt -> s megnyilvánulásai nem világi célok eszközei voltak)

Jó lenne összeszedni egy helyre, hol mit tettünk. Büszkék lehetünk és jó lenne, ha több követőnk lenne. Sokan ezt képtelenek elfogadni a zord és irigy lelkükkel.

Válaszok:
Sulammit | 2019. március 27. 7:43

Mi nem különböző szervezeteken keresztül segítünk, hanem közvetlenül. Megkérdezzük az ott lakókat, mire van a legnagyobb szükségük és ahhoz adunk segítséget. Az ott lakók részt vesznek a munkában, saját munkájukkal járulnak hozzá a tárgyi segítséghez. Ez több, mint a pénzosztás, ráadásul a hírek szerint a pénzt több lépcsőben csapolgatjak az osztók.

Indiától, Észak-Koreáig, a törökországi földrengésektől, ahol volt az a hatalmas cunami, - ott most is virágzik a magyar iskola, mindenhol ott vannak a segítőkész magyar emberek.
Civilek, egyházi személyek.

Jó ötletnek tartom a javaslatodat.

Válaszok:
pollip | 2019. március 27. 8:22

Veled ellentétben hiányolom, azt a rengeteg segítésnek a bemutatását, amit tesznek a különböző egyházak, a drogosokért, a cigányokért, az otthonukból elmenekülni kényszerülő édesanyákért, a fiatalokért a sportban, különböző közösségekben.
És persze amit a kormányunk tesz a rászorulókért, itthon és külföldön.

Ha Jézus mindent titokban tett volna, nem lettek volna követői, te sem olvashattad volna a gyógyításait.
Jézus megtérésre szólított fel, nem az ítélkezésre, amit most is teszel, rá hivatkozva.

Válaszok:
hhonor | 2019. március 27. 9:10

Azt hiszem, ezeket a cselekedeteket a történelem fogja megítélni, nem az itt lévő ballib hozzászólók. Remélem, fiatalok és húsz év múlva megtapasztalják, hogy mekkorát tévedtek.

Válaszok:
Sulammit | 2019. március 27. 9:25

Nyitott kapukat döngetsz, mert Balogh János professzor úr még anno Afrikába ment megtanítani, hogy ne vágják ki az eső erdőket az ültetvények kedvéért, mert ennek beláthatatlan következményei lesznek.

Nem ugyanazon dologról beszélünk s amit állít, nem is állja ki az igazság próbáját.

"Minden magyar ember büszke lehet arra, hogy nem csak beszélünk a segítségről, hanem valóban cselekszünk"

Jézus soha nem döngette a mellét, hogy bezzeg mi ..., de nézzétek a többieket. Ez így önfényezés és mivel az is látható, hogy Európában az egész közösség mit tesz, s ha a politikus ezen irányba igyekezett mutatni, akkor pluszban valótlanság irányába is vitt másokat, másokat megpróbálva egyben amortizálni. Isten látja mindenki lelkét.

Kit milyen szándékok vezetnek? Melyik szándék kire mutat?
Ki, mit, hogyan, miért tesz, milyen gyümölcsöt teremve?

Jézus soha nem azért nyilvánult meg, soha nem azért tanított, soha nem úgy kommunikált, hogy önmaga személyét fényezze, soha nem állt szándékában megvezetni másokat, másokat soha nem kívánt rágalmazni, amortizálni. Jézus mindig egyenesen, őszintén nyilvánult meg, alázatosan, a világosságban járva, másokon segítve, válogatás nélkül, soha nem állt szándékában valótlanságokat állítani, fals igazságokat bemutatni, érzelmekre alapozva manipulálni másokat.

Viszont az is élő példa a politikában, hogy úgy segítettünk másokon, hogy azt nem verjük nagy dobra. Magam nem azt mondom, hogy mindent titokban kell tenni, magam azt mondom, hogy ezen vonal már kevésbé mesterséges, mint az előző kommunikáció, mert már nem saját magunkat helyezzük fókuszba, hanem adott esetben Jézust és a felebarát szeretetét.

Válaszok:
hhonor | 2019. március 27. 9:12
Sulammit | 2019. március 27. 10:01

(jav.: mert már nem saját magunkat helyezzük fókuszba, számító módon, hanem adott esetben Jézust és a felebarát szeretetét.)

Válaszok:
hhonor | 2019. március 27. 9:22

"Minden magyar ember büszke lehet arra, hogy nem csak beszélünk a segítségről, hanem valóban cselekszünk"

Segítenek adottak másokon, adott személyek hiszem, hogy tényleg azért, mert segíteni akarnak másokon s ezt arra használjuk fel a politikában, hogy megszólítsuk a magyarságot, hogy mi mindannyian legyünk büszkék magunkra, mert különbek vagyunk mint mások s közben nézzük a többieket ...? Ezen megnyilvánulásban hol a Jézusi szándék, lelkület?

Nem gondolom, hogy fiatalok lennének. Ez a palika1955 biztos, hogy egy megkeseredett, rosszindulatú idős ember. Mindenféle szélsőséges nézeteket befogad és terjeszt.
Akitlosz sem fiatal már, és hhonor sem.
Ezek nem fognak már változni, csak egyre rosszabb lesz, mert belegyökereztek már a nézeteikbe.
Aki az egészségügyért "aggódik" nem lehet fiatal, inkább beteges öreg, mert van némi tapasztalata. Fél a kórháztól, fél a haláltól.

"És persze a názáreti sohasem mutatott személyes példát sem másoknak"

A személyes tanúságtételnek soha nem az a célja, hogy az ember saját tetteit, személyét fényezze, másokat pedig lehúzzon, amortizáljon. Jézus minden megnyilvánulásában Istenre mutatott, az ember saját megnyilvánulásaiban pedig Jézusra kell mutatni. A mások megsegítésében se az legyen a hangsúlyos, hogy mit tettem magam és mit nem tettek mások.

Másokon se azért segítsünk, részben sem, hogy elmondhassuk, hogy a saját nemzetünk, magyarságunk különb, mint mások. Azért segítsünk, mert ott van bennünk a szeretet, az indíttatás, akarat, döntés az indulásra, mert a másikban meglátjuk a szenvedőt, Jézust vagy akár magunkat, mert mi is lehetnénk a helyében.

Válaszok:
hhonor | 2019. március 27. 9:40
Sulammit | 2019. március 27. 10:03

Ne politikai eszközt lássunk és gyártsunk részben sem a kereszténységből, hanem amihez érdemes közeledni, amit érdemes követni, mert az saját magunk és mások javára válhat. Azon út, életút pedig maga fog tanúbizonyságot tenni Jézusról.

Ezek szerint nem tudod, hogy mi a kereszténység, mi a keresztény szeretet. Elárulom neked.

A keresztény szeretet a cselekvő szeretet.

Ezek az emberek szerinted "döngették a mellüket". Azért mentek Afrikába, azért segítenek, hogy aztán beálljanak egy közös kép erejéig, ugye?
Azért segítenek az indiai sziámi gyermekeken az agysebészeink, hogy aztán elmondhassák...

Ha Jézus elküldi a tanítványait, hogy menjenek a Föld minden pontjára és hirdessék az Evangéliumot minden népnek, minden nemzetnek, az nem az Evangélium hírverésére való buzdítás?

Jézus nem testi bajokat jött közénk gyógyítani, hanem a lelkeket, az egész embert. Jézus megváltani jött, nem orvos volt a hivatása.
Ellenben orvos, méghozzá szemészorvos hivatása volt Batthyány-Srattmann Lászlónak és özönlöttek is hozzá a betegek.

Ha az EU megvádol bennünket azzal, hogy érzéketlenek vagyunk mások problémái iránt, akkor igenis meg kell mutatnunk az ellenkezőjét, mégpedig azt, hogy nagyon is jól tudjuk, hogy mire van szüksége a szomjazónak. És mi meg is etetjük, meg is itatjuk, és fel is ruházzuk.

Válaszok:
hhonor | 2019. március 28. 6:55

Akkor te miért az EU-ra mutogatsz???
Hosszú sorokon keresztül NEM Jézusról beszéltél, hanem az EU nagyszerűségét fényezted!

Válaszok:
hhonor | 2019. március 27. 10:39

Ezt most nem tudom megnyitni. Mit, vagy miről ír? Röviden.

Azért mert az választ és egyben cáfolatot képzett valamire, ami nem állta meg a helyét. Mert az igazságot kell képviselnünk és nem a valótlanságokat.

Válaszok:
Sulammit | 2019. március 27. 10:48

Ha másokon segítünk, már az örömmel fog eltölteni bennünket, ott a jutalom magunk s a másik életében s listát sem kell készítenünk magunk számára, mert minden fel van jegyezve Jézusnál.

Válaszok:
Sulammit | 2019. március 27. 10:56
Sulammit | 2019. március 27. 12:35

Na és mi az igazság?

Először is mi, én is valamennyi magyar állampolgár, Fidesz szavazók szeretnénk értesülni erről, ezekről a fantasztikus emberekről, emberi cselekedetekről, hogy mikor, miben, hol segítettünk és kiken, kiknek.
Másodszor, ha támadnak bennünket, fel kell tudnunk mutatni a bizonyítékot, hogy hazudnak rólunk.

Mit mondott Jézus? Odatartotta a másik arcát is az őt pofonvágó szolgának? Hát nem!!!
Jézus csak ennyit mondott: „Ha rosszul szóltam, bizonyítsd be a rosszat. Ha meg jól, akkor miért ütsz? Jn 18,23

Köszi! Sok hülyeséget ír Akitlosz, akár történelmi témákban, akár, mint múltkor a medvékkel kapcsolatban. Ott annyit, hogy bár emlékszem, nincs időm leírni a töménytelen hülyeségeit.
Lekezeli a vitapartnereit, vagyis egy öntelt egoista.

Lehet, bár tapasztalataim szerint, az idősek szoktak okoskodni a történelemmel kapcsolatban.

Először nem volt hajlandó Jézus szóba állni csak a zsidókkal, de később változott a helyzet, például a szamariai asszonyt már kifejezetten tanítja a kútnál.

Kevered a dolgokat. Méghozzá álszent módon.
Ez akkor igaz, ha személyesen tesszük a jót. Bár akkor személyesen vagy ott.
Ha az adományainkból, akkor beszámolnak róla, hogy hova ment az adomány. Sőt a célt is megmondják előre. Elszámolnak az adományainkról.
Most például megint a szegényeket támogatjuk, azoknak rendez Magyarországon élelmiszer gyűjtést a katolikus Egyház.
Természetesen nem fogom ideírni, hogy milyen élelmiszerekkel támogatom, mert ez nem tartozik ide, de annak hírértéke van, hogy gyűjtést rendezünk. Sőt tanácsokat is kapunk, hogy milyen élelmiszert célszerű venni.

Tanítás közben mondta az asszonynak Jézus, hogy öt férje volt, de a mostani nem a férje.

Önmagában a cselekvő, önzetlen szeretet az élő hit irányába mutat és a politikai érdekből történő önfényezés, öndicsőítés, kivetítve mindenkire az országban, mások leszólása más-más megnyilvánulás. Az első támogatandó, az utóbbi megnyilvánulások nem képeznek Jézusi gyümölcsöt.

"Amikor tehát alamizsnát adsz, ne kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógában és az utcán, hogy dicsérjék őket az emberek! Bizony mondom nektek: megkapták jutalmukat"

Más bemutatni valamit, tanúbizonyságot tenni valamiről, ami Jézus dicsőségét hirdeti és más már azon szándék, amikor magunk érdekeit helyezve a középpontba kürtöljük végig, lássuk, nem csak a cselekvők, de az egész magyarság különb, bezzeg mások, saját politikai dicsőségünket, érdekeinket a középpontba helyezve. Ezen utóbbi megnyilvánulás, kommunikáció, szándék nem azonos Jézus szándékaival.

Lehet a politikát bálványozni és minden hibáját is elfedni és támogatni is a helyzetelen dolgokat is, de akkor már nem Jézus van életünk középpontjában, akkor ott már a politika bálványozása is beelőz Jézus elé. A kereszténység középpontjában viszont mindenkor Jézus van, emberi szándékoktól, döntésektől függetlenül is.

Tisztelet azoknak, akik akár felebaráti szeretetből segítenek másokon, tisztelet ezen cselekedetekért, de le kell választani az emberről azon megnyilvánulásokat, amikor a politika a kereszténységben politikai eszközt lát, mások megsegítésében eszközt lát, akár mások ellen hangol, vagy mindezen témakörtől függetllenül ellenségképet gyárt, valótlanságokat fogalmaz meg, rágalmaz, lelkeket mérgez és vezet rossz irányba. Ezen utóbbiak Jézustúl távolítanak, akár mit is mondunk, a szívekben indulatot, gyűlöletet szítanak, olyan értékek eldobását is elfogadottá tesznek, amelyeket Jézus véd és képvisel.

Válaszok:
hhonor | 2019. március 28. 6:58
Sulammit | 2019. március 28. 17:46

(jav.: függetlenül, Jézustól)

"a politikai érdekből történő önfényezés, öndicsőítés, kivetítve mindenkire az országban, mások leszólása más-más megnyilvánulás."

Ezt te hol látod ebben a történetben?


"amikor magunk érdekeit helyezve a középpontba kürtöljük végig, lássuk, nem csak a cselekvők, de az egész magyarság különb, bezzeg mások, saját politikai dicsőségünket, érdekeinket a középpontba helyezve. Ezen utóbbi megnyilvánulás, kommunikáció, szándék nem azonos Jézus szándékaival."

Ezzel azt akarod mondani, hogy maradjunk csendben, ne mutassuk be az ország polgárainak, hogy milyen a keresztényi segítség?
Amikor mindenhonnan támadnak bennünket, hogy nem engedjük be a migránsokat, ne legyünk büszkék se arra, hogy mennyit segítünk az otthon maradt embereknek? Azoknak, akik nem elmenekültek, hátrahagyva asszonyaikat, gyerekeiket, szüleiket. Nekik nem kell a segítség, csak a huszonéves lusta, még az adott országba beilleszkedni sem akaró embereknek?
Te el sem tudod képzelni, hogy a kormány önzetlenül segít a bajbajutottakon?
Szerinted ez Jézus követése? A folyamatos ítélkezésed? Persze a kormányt és nem az ellenzéket és nem az EU hamis érdekek menti cselekedeteit ítéled el.

Eddig nem értettem, hogy miért ikszelnek ki téged olyan sokan.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés