Ösztöndíjprogramok

Le Monde: Afrikai diákokat oktat az Orbán-kormány minisztere

2018. október 11. 14:13

A francia lap arról ír: a bevándorlóellenesség ellenére Budapest megkétszerezte az ázsiai, dél-amerikai és Maghreb-országokból érkező hallgatók által megszerezhető ösztöndíjak számát, Magyarország idecsalogatja a külföldi hallgatókat. A Le Monde arról is beszámol: Trócsányi László igazságügyi miniszter afrikai diákoknak tart Szegeden jogi témájú órát.

A Le Monde beszámol arról, milyen támogatással érkeznek külföldi hallgatók Magyarországra. A lap riportjában arról ír: a Szegedi Tudományegyetemen Patrick Mardellat, a Lille-i Sciences-Po közgazdaságtan professzora éppen egy néhány nappal korábban a Le Monde-ban megjelent interjút olvastat a hallgatókkal: ebben egy holland filozófus „választási autokráciának" nevezte Magyarországot. „A francia oktatóval szemben egy magyar hallgató, két lány és három fiú, utóbbiak Marokkóból és Törökországból érkeztek a szuverenista Orbán Viktor – aki egyébként a kereszténység bevándorlással szembeni védelmezőjének állítja magát ‒ kormánya által adott nagylelkű ösztöndíjnak köszönhetően Magyarországra!”

Paradox a helyzet a lap szerint: Budapest 2013 óta finanszírozza külföldiek tanulmányait az országban, és megsokszorozta a kétoldalú felsőoktatási cserekapcsolatokat a harmadik államok vonatkozásában. Idén az ázsiaiaknak, dél-amerikaiaknak és Maghreb-országokból érkező hallgatóknak adott ösztöndíjak száma megkétszereződött, 2500-ról 5000-ra emelkedett, az egyetemi előadótermek külföldi hallgatókkal történő feltöltését célzó stratégiának megfelelően. Magyarország demográfiai értelemben fogyatkozik, a fiatalok pedig tömegesen mennek külföldre.

Egyre több francia diák jön Magyarországra

Mindeközben pedig, míg Franciaország felsőoktatási vonzereje csökkenni látszik napjainkban – a tanulni ide érkező magyarok száma legalábbis 2011 óta 10 %-kal csökkent – a Magyarországra érkező francia Erasmus-hallgatók létszáma rohamosan nő. Idén összesen 750-en érkeznek Győrbe, Debrecenbe és Pécsre, ez pedig a 2012-es adatokhoz képest 66 %-os növekedést jelent. Növekvő számú angol nyelvű képzési programok, az oktatás minőségének javulása, lüktető egyetemi élet (amely továbbra is olcsó), biztonság. Mindez hozzájárul a magyar felsőoktatás növekvő népszerűséghez – írja a Le Monde.

A francia lap szerint fontos szerepe van a fejleményekben Trócsányi László igazságügyi miniszternek, akit a Le Monde a frankofónia harcos képviselőjének ír le. Szegeden létrejött a Frankofón Egyetemi Központ (FEK), amely által megjelenített francia nyelvű képzések a világ valamennyi részéről fogadnak hallgatókat.

A Le Monde megszólaltat külföldi hallgatókat is: az alençoni Elodie Schutz jelenleg ötödéves hallgató, úgy gondolta, „érdekes lehet az Uniós válság idején egy félévet egy ilyen ellentmondásosan megítélt országban eltölteni”, azért, hogy a korábbi, németországi Erasmus-ösztöndíj során szerzett tapasztalatait hasznosan egészíthesse ki. A 23 éves Yassine Alilou elmondja: „A marokkói Fes-ből érkeztem, az alapszakom során egy évet Marseille-ben töltöttem. Mivel a marokkói diplomáciában szeretnék dolgozni, remélem, hogy az itt eltöltött négy félévnek köszönhetően kiemelkedem majd a többi jelentkező közül”.

Öt évvel ezelőtt a Szegedi Tudományegyetem együttműködési megállapodást kötött az alexandriai Senghor Egyetemmel (Egyiptom), amit az ENSZ korábbi főtitkára, Boutros Boutros-Ghali álmodott meg a jövő afrikai elitjének képzésére. „A jelentkezők száma évről-évre megkétszereződik, ennek egyik oka lehet, hogy az együttműködés lehetővé teszi, hogy a hallgatók kettős diplomát szerezzenek: egy európait és egy afrikait”, magyarázza a képzés népszerűségét Kruzslicz Péter, a FEK adminisztrációs igazgatója.

Afrikaiakat oktat az Orbán-kormány minisztere

Trócsányi miniszter hamarosan jogi témájú órát tart a 29 éves, burkina fasói Nina Pooda-nak és az ugyanolyan idős guineai Moussa N'Diaye-nak. „Számunkra ez egy egyedülálló lehetőség, hogy belülről ismerhessük meg az EU-t", mondja az utóbbi hallgató. „Ha a karrierünket a fejlődésnek szeretnénk szentelni, fontos, hogy szembenézzünk a különbözőségekkel annak érdekében, hogy minden lehetséges helyzethez alkalmazkodni tudjunk” ‒ teszi hozzá Nina Pooda.

Az afrikaiak nem titkolják: sokuk számára kihívás volt az a tény, hogy „Orbán Úrnál”, egy olyan vezető országában tanulnak, aki a Dél-Észak irányú migráció ismert ellenzője. Ugyanakkor úgy gondolják, hogy az itteni tapasztalataik például lehetővé teszik számukra, hogy tanulmányaikat az EU más országaiban akár doktori képzés szintjén folytassák. Bevallásuk szerint érkezésüket követően kellemesen csalódtak, hiszen a helyi lakosság jóindulatúan fogadta őket.

A jelenleg Szegeden tartózkodó 25 ezer hallgatóból mintegy 1300 újonnan beiratkozott külföldi állampolgár. Vannak köztük németek, irániak, kínaiak, ez utóbbi három nemzetiség talán a legnagyobb számban – emlékeztet riportjában a Le Monde.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/136950

Ajánljuk még a témában