Az orbáni politikáról vitatkoztak Franciaországban

2018. szeptember 12. 16:00
A Figaro internetes vitaműsorában Olivier Duhamel politológus arról beszélt: szankciókkal kell fenyegetni Magyarországot; Alexis Brézet, a Figaro újságírója szerint viszont Magyarországot valójában azért állítják pellengérre, mert nem fogad be bevándorlókat.

A Sargentini-jelentés európai parlamenti vitájáról beszélgettek kedden a Figaro internetes vitaműsora, a Points de vue résztvevői. „Az uniónak meg kell-e büntetnie Orbán Viktort?” – tette fel a kérdést a műsorvezető.

Olivier Duhamel politológus szerint az unió hagyja, hogy egyes országokban megsértsék az európai együttműködés alapelveit, a jogállamiságot, ezért szükséges szankciókkal fenyegetni Magyarországot.

Alexis Brézet, a Figaro újságírója szerint két dogmatizmus érvényesül napjaink politikájában, az egyik az Orbán-féle illiberális demokrácia, amiben a népakaratra hivatkozva kiiktatják az ellensúlyokat, a másik pedig az ademokratikus liberalizmus, amely a kisebbségeket, az emberi jogokat helyezi előtérbe akár a népakarat rovására is. 

Brézet szerint Orbánt sok mindenért lehet kritizálni, de azt állítani, hogy a magyar kormányfőhöz hasonlóan kérdéseket megfogalmazni az identitás és a migráció témájában gyűlöletteljes dolog lenne, képtelenség. „Milyen jogi alapra hivatkozva mondanánk, hogy Orbánnak be kell engednie a migránsokat?” – tette fel a kérdést Brézet.

Brézet szerint Magyarországot valójában azért állítják pellengérre, mert nem fogad be bevándorlókat, ez „a környezetvédő hölgy” jelentésében is benne van. Duhamel erre úgy reagált, Brézet összemossa a dolgokat.

Christophe de Voogd történész szerint az európai választások most először fognak valóban európai témákról szólni. Az egymásnak feszülő táborok politikusai két élesen eltérő Európa-koncepciót kínálnak a választóknak. Franciaországban mindenki azt mondja, hogy Orbán Európa-ellenes, de ez nem igaz, nagyon is határozott képpel rendelkezik egy bizonyosfajta Európáról.

Brézet szerint ha Orbánt ki akarják tessékelni Európából, kirúghatnák a lengyeleket, a cseheket, a szlovákokat, az osztrákokat, a dánokat és az olaszokat is. „Ha minden országot kitesznek, ami nem ért egyet a Bizottsággal, a végén senki nem marad Európában” – érvelt Brézet.

Duhamel erre úgy reagált: Magyarországon „demokratúra” van, Európának egyértelműen meg kell határoznia, mennyi tekintélyelvűség fér meg az uniós tagsággal, Magyarországnak pedig ma nincs helye az Unióban.

A műsor végén közölték a Twitteren tartott közönségszavazás eredményét, ami szerint a válaszolók 60 százaléka szerint nem szükséges eljárást indítani Magyarország ellen.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés