Gangvégek: a legpestibb fotóblog

2018. április 29. 16:48

Rajcsányi Gellért
Mandiner
Sok dolog van, ami jellegzetesen pesti, de nincs pestibb a gangos házaknál.

E sorok írója jó pár százezer most élő és milliónyi elhunyt lakoshoz hasonlóan élt budapesti gangos házak lakásaiban, nem is egyben. Udvar végi, földszinti félhomályosban; tüchtig másfél szobásban; első emeleti gangvégi, saját teraszosban; köröndi beázósban; lépcsőház teteji, lift nélküli kifulladósban egyaránt. Nem ilyen lakásba született és már nem is ilyenben él, de másfél évtizedig élt bennük, épp eleget látva és megtapasztalva a pestiségből.

Ezer meg ezer gangos ház áll Budapest – főleg Pest – belvárosában, az előző századvég és századelő világának lenyomataként. Egy hihetetlen gyorsan fejlődő időszak emlékei ők. Egykor nagyüzemben épültek, majd értéktelennek tartották őket eklektikus és neoreneszánsz, neobarokk stílustobzódásaikkal, gipszkariatidáikkal és -stukkóikkal.

Történelmi szerencsénk, hogy a háborús pusztítások nyomán jórészt a felújításuk és nem az elbontásuk mellett döntöttek. Mert most, 100-150 évvel a gangos háztömeg felhúzása után immár ők határozzák meg Budapest városképét, ők váltak a várostörténetünk legemblematikusabb korszakává. 

Vannak koszvadt gangok és nagypolgáriak. Kopárak és bezöldültek. Kisuvickolt szagtalanok és színes-szagosak. Barátságos egyemeletesek és égig érő falanszterek. Évszázados nyomort kipárolgók és bohém hangulatúak. Párizst, Rómát, Berlint idézők – és magára Budapestre emlékeztetők egyaránt.

A Gangvégek, avagy egyszer a körfolyosó is véget ér nevű facebookos fotóblog ezeket a gangos házakat örökíti meg. A téma az utcán – és az utcáról nyíló kapualjak mögött – hever. Kimeríthetetlen a tematika, hiszen minden egyes házban rejtőzhet egy-egy olyan sarok, ami érdemes a megörökítésre. Már csak a hozzájuk tartozó sztorikat lenne érdemes megírni.

Böngésszük kedvünkre a feltöltött fotókat, hátha olyan is szembe jön, ahol már jártunk

Kedves olvasónk, ön járt vagy élt már budapesti gangos házakban?

Van érdekes sztorija erről, ismer izgalmas, különleges gangos házakat Budapesten?

Írja meg kommentben!

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Legtöbb airbnb ma már.

A túlárazott hotelek elleni lakás hotel bérlet, pontosan.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés