Egy magyar lány harca Izraelért

Gulyás Virág: Az antiszemitizmus Közép-Európából Nyugatra költözött

2018. február 28. 11:54
A magyarok és a zsidók története nagyon hasonló, a határon túli magyarok sorsából okulva lettem cionista – mondja a Mandinernek Gulyás Virág, aki először balett-táncos volt, majd EU-s külügyi képviselő lett, ma pedig online márkaépítési szakember. Hogy lesz egy budapesti balerinából elkötelezett Izrael-párti aktivista? Gulyás Virággal budapesti látogatásakor beszélgetett Szalma György.

Gulyás Virág elmondása szerint ez az Izrael-párti mozgalom arról szól, hogy „Izrael mellett teszed le a voksod”, hogy támogatod az ország megmaradását, ez azonban nem azt jelenti, hogy automatikusan palesztin-ellenes lesz az, aki a mozgalommal szimpatizál. Tapasztalatait elmesélve azonban kiderül, hogy ezzel a váddal rendszeresen szembe kell néznie: „Mikor elmondod, hogy Izrael-párti vagy, azonnal támadnak, hogy egy szélsőjobboldali, Netanjahu-párti, palesztin gyűlölő vagy. Míg számomra azt jelenti az ügy melletti kiállásom, hogy én a mellett voksolok, hogy a zsidóknak igenis van joguk egy saját államhoz, önrendelkezéshez, mint ahogy minden más nemzetnek.”

Virág véleménye szerint Izraelt nem lehet eltüntetni a Föld színéről csak azért, mert a környékbeli országok úgy szeretnék.

A New York-i magyar hölgy kommunikációs, felvilágosító munkát végez, hogy minél szélesebb körben megismertesse az izraeli narratívát is, és így ellensúlyozza egyoldalú tájékoztatást. Előadásokat tart, publikál, többek között a The Jerusalem Postban vagy a The Time of Israelben. Az izraeli-párti mozgalomnak, a Stand With Usnak a fő célja, hogy azt az iszonyatos mennyiségű ferdítést, amit a mainstream média közread, sikerüljön hitelesen cáfolni. Izrael ugyanis úgy van beállítva, mintha a Közel-Keleten a legnagyobb problémaforrás lenne,

miközben az egész Izrael-hibáztatás arról szól, hogy a többi közel-keleti ország a saját problémáiról akarja elterelni a figyelmet

– meséli Virág.

Elmondása szerint az egyik legnépszerűbb sztereotípia, hogy Izrael hatalmas politikai lobbival rendelkezik Amerikában és a nyugati világban. Hiába vannak azonban zsidó hátterű politikusok, vagy olyanok, akik egyszerűen szimpatizálnak az országgal, gyakran nem lehet egy Izrael számára kedvező politikai döntést meghozni, mert az azonnal felerősítené azokat a hangokat, hogy az egész mögött nem a racionális politikai akarat, hanem a zsidó befolyás áll.

Az erős izraeli lobbi mítosza elleni legjobb bizonyíték – állítja Virág – az a több tucat szervezet, amelyek Izraelt támadják. Ha a zsidók olyan nagy befolyással lennének a világpolitikára, mint ahogy azt sokan hangoztatják, akkor az ENSZ nem fogadna el ellene határozatokat. Bár kétségtelenül mai napig Amerika Izrael legfőbb szövetségese, azonban ennek igen szűkre szabott határai vannak. Az egyes nyugati országok jóindulatú viszonyulását, amelyek gyakran csak szóvirágok maradnak, pedig rendre felnagyítják Virág  meglátása szerint. Hozzáteszi: „Bár természetesen vannak erős lobbicsoportok Izrael oldalán, azonban ezeknek az erejét messze túlbecsüli a közvélemény, amit nagyban segít az antiszemita közhelyek örökzöld mivolta.”

Léteznek azonban nagyon befolyásos és erős Izrael-ellenes lobbiszervezetek is, például a BDS (Boycott, Divestments, Sanctions), ami  egy 110 nonprofit, emberjogi szervezetet összefogó ernyőszervezet. A BDS célja, hogy bojkottálják az izraeli termékeket, visszavonják a befektetéseket és szankciókat eszközöljenek ki a kormányoktól Izrael ellen. E mellett támadják a művészeket, akadémikusokat és általában mindenkit, aki pozitív színben akarja feltüntetni Izraelt. – meséli Virág.

Hogy ki szponzorálja ezeket? Virág elmondása szerint a résztvevő szervezetek zömét a Ford Foundation, a Soros György által vezetett Open Society Foundation és a Rockefeller Foundation finanszírozza. S azok a civil szervezetek, amelyek hatékony munkát végeznek Izrael ellen, képesek nyomást gyakorolni az amerikai és a brit kormányra is. Ezek a nonprofit szervezetek részt vesznek az ENSZ ülésein, hangot adhatnak a véleményüknek, lehet javaslatuk, olyan befolyással rendelkeznek, amit sok szuverén ország is megirigyelne. A legtöbb ilyen jellegű szerveződés Virág szerint nem tudja megnyugtatóan tisztázni, hogy milyen forrásokból működik, hogy honnan jönnek a milliós támogatások. Hátterükben ugyanakkor többnyire az említett alapítványok állnak.  

A BDS a legnagyobb Izrael-ellenes mozgalom, ami a dél-afrikai apartheid elleni mozgalmat tekintik mintának. Az egyik célkitűzésük szerint az összes palesztint visszatelepítenék Izraelbe – ez ötmillió embert jelent. Egy olyan országba telepítenék vissza őket, ahol a zsidók létszáma éppen eléri a nyolcmillió főt. Ezzel lényegében felszámolnák a zsidó államot, ez a visszatelepítés ugyanis Izrael végét jelentené. Az Izrael-pártiak ezt nem tekintik békés célnak – ismerteti az Izrael párti mozgalom vélekedését Virág.

A BDS-aktivisták erőszakos megmozdulásokat szerveznek az amerikai egyetemek kampuszain és Londonban is. Megtámadják az izraeli előadókat, izraeli zászlókat égetnek. Nem számít, kiről van szó, aki Izraelből jött, legyen az akár egy tánc társulat, akkor is tüntetnek ellene, válogatott szidalmakkal támadják őket – meséli Virág.

A jóléti bűntudat nagyban segíti az Izrael-ellenes mozgalom munkáját. Amerikában igen erős a BDS-mozgalom, annak ellenére, hogy hivatalosan ma már a legtöbb államban nem lehet támogatni a BDS-t, az amerikaiak nem bojkottálhatnak izraeli cégeket, legalábbis pusztán azzal az indokkal nem, hogy azok izraeliek. Európán belül Angliában a legerősebb a BDS, ott van a legjelentősebb bázisuk, azonban a legtöbb európai nagyvárosban jelen vannak. Németország az egyik kivétel, ahol a második világháborús bűntudat miatt nem tud kialakulni erős Izrael-ellenes mozgalom.

A legbefolyásosabb és a legszorosabb szövetségese Izraelnek azonban továbbra is Amerika – szögezi le Virág. – Európában pedig Magyarország számít a legmegbízhatóbb szövetségesnek; Magyarország az az ország, amely a legbátrabban felvállalja, hogy Izraelt támogatja. Többek között hazánk akadályozta meg, hogy az Európai Unióban érvénybe lépjen az a szankciós határozat, ami megtiltaná, hogy a telepesek által elkészített termékek az európai piacon megjelenjenek. Az ilyen jellegű törvényeket a nyugati országok sorra megszavazzák saját nemzeti parlamentjükben.

Történelmi okokból kifolyólag mindenki azt hiszi, hogy Közép-Európára mai napig jellemző az antiszemitizmus, pedig ez napjainkra teljesen eltolódott nyugatra 

– állítja Virág. 

Belgiumban, Hollandiában, Franciaországban szó szerint a zsidók testi biztonsága van veszélyben. Napi rendszerességgel érkeznek arról hírek, hogy megtámadják a zsidókat az utcán, ma nyugatról indul a legtöbb „alija”, nem Kelet-Európából. Virág véleménye szerint nem kellene leragadni annál, hogy mi történt a második világháború alatt, a mostani helyzettel kellene valamit tenni. Ma ugyanis egy izraeli turista teljes biztonságban sétálhat végig Budapesten, szemben Párizzsal, ahol számos veszély leselkedik rá – állítja Virág.

Virág szerint az Izrael-ellenesség az új antiszemitizmus. A pontosítás kedvvért elmondja, hogy az Izrael-ellenes kritika nem antiszemitizmus, hiszen minden országot lehet kritizálni. Azonban ha csak egy országot kritizálsz, mindenért és minden fronton támadod, valamint kétségbe vonod a létezéshez való jogát is, akkor kilóg a lóláb. A zsidó állammal szomszédos országok egyikének sem kell annyi bírálattal szembenéznie, mint Izraelnek, miközben emberi jogok tekintetében messze elmaradnak Izraeltől.

Gyakran jelennek meg a hírekben olyan vallásos zsidó csoportok, amelyek éppolyan elánnal ellenzik Izrael létezését, mint a palesztinok vagy a BDS. Virág véleménye szerint ők a leginkább Izrael-ellenesek, aminek vallási okai vannak. Ennek az irányzatnak a judaizmus egy ultraortodox ágának a képviselői képezik a belső ellenzéket; ez a Neutrei Karta, ami gyakorlatilag mindenkivel hajlandó együttműködni, aki elleni Izrael létét, akár az irániakkal is. A Neutrei Karta tagjai úgy gondolják, hogy amíg nem jön el a Messiás, addig a zsidóknak nincs joguk saját államhoz. Ennek ellenére mégis ott vannak, nem kell adót fizetniük, nem kell katonának menniük, mégis bomlasztják a közösséget – mutat rá Virág. – De van egy masszív amerikai zsidóság réteg is, akik nagyon balra húznak, és úgy Izrael-ellenesek, úgy hogy sosem jártak Izraelben. Ennek a fő oka az, hogy az egyetemeken nagyon erős az Izrael ellenes kampány. Zsidóként támadásoknak vagy kitéve, ha nem viselkedsz úgy, ahogy a véleményterror megalkotói azt megkövetelik. Elvárás az Izrael ellenes viszonyulás – meséli Virág.

Virág véleménye szerint mindkét országnak nagyon rossz a külvilág felé való kommunikációja, ezért vagyunk támadhatóak. Megjegyzi: a BDS azért nyer, mert felismerték, hogy a közösségi médiának mekkora szerepe van a fiatalok meggyőződésében. Felhasználnak olyan embereket is, mint Roger Waterst és Richard Gere. Ha egy híresség egy ügy mellé áll, vagy elítél egy országot, akkor pedig a kevéssé informáltak tömegeit képesek meggyőzni. Akárcsak Magyarország esetében: ha egy neves elemzőt vagy nyugaton elismert közéleti szereplőt meggyőznek arról, hogy bírálnia kell Magyarországot, akkor az belföldön is és külföldön is sokat nyom a latba.   

Kérdésemre válaszolva, miszerint egy keresztény, magyar lány miért támogatja Izraelt, miért nem mondjuk Magyarország-párti aktivistaként fejti ki tevékenységét, Virág elmondja, hogy ez inkább a véletlennek köszönhető. Első izraeli útja előtt ugyanis szinte csak a zsidókról szóló, jól betanult sztereotípiákat ismerte. Azonban izraeli élményei, és a sok-sok zsidó ismerős, barát teljesen megváltoztatta az Izraelhez való viszonyát. Elmondása szerint a magyar ügyet is szívügyének tartja, hazafinak tartja magát, az Izrael-szerelem azonban egy másik szenvedélye.

„Az vagyok, aki szívből szurkol a határon túli magyaroknak, aki visszacsatolná Magyarországhoz Erdélyt.”

Állítása szerint mindig nagyon erős magyar érzelmekkel élt, mindig a magyarsága volt az első. Azonban egyszerűen nem arra vitte az élet, hogy ezen a területen tevékenykedjék. Mint megjegyzi: „Előadásaim alkalmával, ha lehet szóba hozom, vagy párhuzamba állítom az izraeli helyzettel, hogy ma is létező jelenség a magyarverés a Kárpát-medencében.”

Virág szerint nagyon sok mindenben hasonlít a mi történelmünk és jelenünk Izraeléhez. Mind a két nemzet intelligens, okos nép, mindkettőt nagyon-nagyon sokszor támadták, nem egyszer volt úgy, hogy sarokba szorították őket a környező országok. Mindkettő nagyon kicsi, és mindkét ország ma egy hipokrita támadásnak van kitéve.

„Ha én az erdélyi vagy a felvidéki magyarokra gondolok, akkor arra gondolok, hogy ebből a történetből okulva lettem én cionista. Persze ennek a szónak nagyon negatív kicsengése van otthon. Mindenki azt hiszi, hogy Izrael egy világbirodalmat akar kiépíteni, pedig ez csak arról szól, hogy a zsidóknak lehet egy államuk – jelenti ki Virág. – Aki patrióta magyar, az nem lehet más, csak cionista, a zsidó állam támogatója, ha hiszünk abban, hogy a magyaroknak joguk van az országukhoz, akkor el kell ismerjük a zsidók jogát is ehhez.”

 

Összesen 69 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés