Orbán: Aki más pénzéből él, az végső soron szolga

2017. október 26. 8:33
A bevándorlóországok nem kényszeríthetik rá az akaratukat a nem bevándorlóországokra, máskülönben kérdéses, „hogyan fogunk így a jövőben együtt élni” – mondta Orbán Viktor egy, a német-magyar kapcsolatok alakulásáról rendezett beszélgetésen.

Európa új törésvonaláról, a német-magyar kapcsolatokról, a cseh választásokról valamint a magyar gazdasági sikerekről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Passauer Neue Presse című német lapnak adott, csütörtökön megjelent interjújában.

Hogyan fogunk így együtt élni?

Az Európai Unióban elveszítették jelentőségüket a régi különbségek – régi vagy új tagok, nyugatiak vagy keletiek vagyunk -, az új törésvonal a bevándorlóországok és a nem bevándorlóországok között húzódik – fejtette ki a kormányfő. „Néhány ország úgy döntött, hogy vegyes lakosságot akar, más országok pedig úgy akarnak fennmaradni, ahogy most vannak. Számunkra ez belbiztonsági kérdés is, és senki sem kényszerítheti rá az akaratát a másikra.

A nagy európai kérdés az, hogyan fogunk így a jövőben együtt élni” – mondta Orbán Viktor.

Rámutatott: ebben a kérdésben pillanatnyilag még több az érzelem, mint a józanság, több szó esik a különbözőségről, mint arról, hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani, pedig „Európa jövője e kérdés megválaszolásától függ” – fejtette ki, hozzátéve: ő maga szeretne a politikai ringben maradni, és azt szeretné, hogy a Fidesz meghatározó erő és szilárd pillér maradjon a nem bevándorlóországok szövetségének csoportjában.

Az Európai Bíróság kvótaítéletével kapcsolatban Orbán Viktor úgy vélekedett: ez az ítélet nem mond semmit arról, hogy az Európai Bizottságnak egyáltalán joga van-e a magyar kormány akarata ellenére valakit Magyarországra hozni, ugyanakkor a döntő kérdés éppen ez. „A mi véleményünk az, hogy egy ország területe és lakossága az adott ország alkotmányos identitásának része, és erre vonatkozóan egyetlen európai szerv sem állapíthat meg semmilyen kötelezettséget” – mondta a miniszterelnök.

Emlékeztetett: a migránsok elosztásáról szóló uniós döntést – talán egy kivételtől eltekintve – senki sem hajtotta végre. Ennek fényében nem tisztességes éppen Magyarországot kritizálni. Ha egy döntést többségében nem hajtanak végre, akkor lehet, hogy a döntés volt rossz - fogalmazott.

Babiš „fekszik” Magyarországnak

A csehországi választások eredményéről Orbán Viktor azt mondta: a jövőben is stratégiai együttműködésre törekszik a csehekkel. „Ismerem a választások ottani győztesét. Kiválóan lehet vele együttműködni. Nekünk, magyaroknak »fekszenek« az ilyen vezetők. Ő üzletember, világosan beszél, nem szereti az időt vesztegetni, és ha megállapodtunk vele, akkor ahhoz tartja magát. Örülünk tehát a győzelmének” – szögezte le a kormányfő.

A magyar gazdasági sikerek titkát firtató kérdésre Orbán Viktor úgy válaszolt: munkaalapú társadalmat építettünk, 2010 után egy teljes foglalkoztatottságra irányuló rendszert hoztunk létre, és ez a cél már kézzelfogható közelségben van. A siker másik titka az, hogy „a saját lábunkon akarunk állni”. A magyar gazdaságot nem német pénzből akarjuk rendbe hozni, és visszafizettük az összes adósságot mind az IMF-nek, mind az EU-nak, amit a válság kezelésére használtunk.

Aki mások pénzéből él, az végső soron szolga. Ez nem illik a magyar jellemhez – szögezte le.

A Fidesz hűséges Merkelékhez

Orbán Viktort arról is kérdezték, érez-e német dominanciát a kétoldalú kapcsolatokban. „Németország nagyobb, gazdagabb és erősebb Magyarországnál. Ha kisebbek vagyunk is, Németországnak tisztelettel kell bánnia Magyarországgal. Ez nem mindig, de legtöbbször sikerül. Nincs okunk tehát panaszkodni” – mondta a kormányfő. Hozzátette: a német-magyar viszony „különleges és misztikus” kapcsolat, egy „kicsit az ésszerűségen túl is, van egy lelki minősége”. Rámutatott: évszázadok óta nem háborúztunk egymással, kölcsönösen támogattuk egymást, ha szükséges és lehetséges volt. Gyakran szövetkeztünk egymással, volt, hogy rossz, volt, hogy jó dolgokra. Most éppen egy jó dologért fogtunk össze: közösen akarjuk építeni Európát. Vannak véleménykülönbségek köztünk, ez azonban semmit nem változtat azon, hogy szövetségesek vagyunk – mondta a német-magyar kapcsolatokról a miniszterelnök.

A német belpolitikával és a legutóbbi választáson megerősödött, sokak által szélsőségesnek tartott AfD párttal kapcsolatos kérdésre Orbán Viktor azt mondta, a Fidesz CDU-val és a CSU-val ápol testvérpárti viszonyt.

„Mi természetünknél fogva hűségesek vagyunk, és azok is maradunk, nem keresünk új szövetségeseket” – szögezte le.

Az interjú végén kérdezték passaui látogatásáról, melynek keretében a magyar kormányfő Boldog Gizella sírjánál is járt. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor arra hívta fel a figyelmet, hogy „semmi sem fölösleges, és semmi nem múlik el következmények nélkül”. Egy bajor asszony nagy kísérettel átjött egy magyar férfihoz, és a felesége lett – folytatta –, ebből keletkezett Magyarországon a kereszténység. Most mindezt védjük - zárta a beszélgetést a kormányfő.

(MTI / Fotó: MTI)

 

Összesen 101 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

érdekes, hogy ezt mondja, mert ő meg az eu pénzéből él.

akkor mégis miért csodálkozik, hogy nem az van az unióban, amit ő szeretne?

levezette azt a miniszterelnökség:

"A magyar gazdaság 2006 és 2015 között 4,6 százalékos gazdasági növekedést produkált, de ha nem lettek volna uniós források, ebben az időszakban 1,8 százalékkal csökkent volna a GDP"
https://444.hu/2017/03/30/a-mi..

az unió nyert egy kis vámmentes piacot velünk, de egy tízmilliós szegény kelet-európai ország nem olyan nagy tétel, hogy azzal olyan nagy alkuerőnk lenne.
mellesleg akkor is az eu-val kereskednénk, ha nem lennénk benne.

az exportáló multik elsősorban azért vannak itt, mert bődületes adókedvezményeket kapnak az államtól.
mit gondolsz, miért jelent be orbán minden új autógyárat olyan büszkén? mivel éri(érné) el, hogy idejöjjön a tesla (ráadásul nem is az eu-ból)?
amúgy magyarországon már nem olyan olcsó a munkaerő.
tény, valamivel alacsonyabbak a fizetések (megjegyzem az élet is jóval olcsóbb, mint nyugaton), de a multik még mindig sokkal többet fizetnek, mint a helyi cégek.

de ez mind teljesen mindegy a téma szempontjából. azért vagyunk az eu-ban, mert ez egy kölcsönösen előnyös helyzet (ha nem lenne nyitott számunkra az uniós piac, nem jönne ide semmiféle tesla)
az viszont tény (fent be is linkeltem), hogy a magyar gazdaság teljesítményét az eu-támogatások fűtik.

fordítva ülsz a lovon.
aki amúgy sem fogadja el orbán szavát, annak mindegy mit mond.
ezt az üzenetet csak azokon kérheted számon, akik még hisznek orbánnak.

neked sem az erősséged a felszín alatti kapirgálás.. látsz egy olyat, hogy 2006 és már fel is adtad...

amit te "lényegnek" hívsz, az tökéletesen irreleváns a mi szempontunkból.
igen, a németek is jól járnak vele, megtérül a befektetett pénz, nekünk viszont az életet jelenti. ha nem jön pénz, nincs növekedés.

tudtommal tízmillióan (se) élnek ebben az országban, nemtom, mit hívsz 60-70milliósnak.
gazdasági szempontból pedig minden otszág nettó kedvezményezett.
magyarország különösen az.

Orbán olyan józan , ésszerű , hosszútávú , realisztikus , elvi , sikeres politikát folytat , amit méltán támogat a magyarok többsége .

biztos, hogy nem járnánk jobban.
eleve ellentmond egymásnak ez a kettő: "van vámbevételünk, valamint a külföldi multik nem hordják haza az itt megtermelt nyereséget"
ha vám van, akkor nincsen multi és nincsen megtermelt nyereség.

akkor képzeljük csak el egy pillanatra. jön a multi, morfondírozik: hmm. szlovákiába rakjam a gyáram, romániába vagy magyarországra? hmm.
ha magyarországra viszem, akkor fizethetem a német és a francia vámot a piacukon. hmm.
mi a búbánatért vinném a gyáram magyarországra, mikor romániából meg szlovákiából nem kell ezért fizetnem?

ettől még lenne multi, de olyan, ami exportra termel, nem igazán. márpedig magyarország az exportból él.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés