Túl fehér szereplők: lemondták Eötvös Péter operáját Londonban

2017. október 19. 8:34
Az Arany Sárkány c. Eötvös-opera londoni előadásában csak fehér emberek voltak, ez nem tetszett a befogadó színháznak.

A Fidelio beszámol arról: Eötvös Péter világhírű magyar kortárs zeneszerző Az Arany Sárkány című, egy kínai étteremben játszódó kortárs operáját a Music Theater Wales adta volna elő a londoni Hackney Empire nevű színházban. A walesi szereplőgárda csupa fehér emberből állt.

A befogadó londoni színház azonban lemondta az előadást: hiányolták az ázsiai szereplőket a produkcióból. Elmondásuk szerint ők „a különbözőség zászlóvivői” akarnak lenni, és a nem megfelelő szereposztás szembe megy azzal, hogy elérhetővé tegyék a színházi szakmát mindenféle bőrszínnel rendelkező emberek számára.

A walesi társulat bocsánatot kért és ígéretet tett, hogy felülvizsgálják a szereposztási gyakorlatukat.

Összesen 93 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

van egy olyan halvány érzésem, hogy nehéz kínai operaénekeseket találni Walesben :(

Két gondolat jutott eszembe a cikket olvasva.
A színészet nem arról szól, hogy bárki bármit eljátszhat? Innentől görög isteneket csak istenek játszhatnak? Agybaj...

Hamarosan már nem fogják színpadra vinni azokat a műveket, vagy vászonra vinni, ahol a szerepek etnikailag nem kevertek, amiben nincs homoszexuális férfi vagy leszbikus nő... és bocsánatot kell kérni Shakespeare művek játszása előtt, mert a szerző ezekre az elvárásokra anno nem gondolt..

Ez a képmutatás netovábbja. Adams Nixon in China című operájában a bemutató óta a kínai szereplőket Maót, Maónét, Csu-en Lájt, szinte mindig fehér énekesek játszották, mert a legtöbb társulatnak nincsenek kínai operaénekesei. Ezen az alapon a Pillangókisasszonyt sem lenne szabad játszani sehol, hacsak nem találnak hozzá egy kínait, aki el is tudja énekelni. Nem tudom elképzelni, hogy ezeket a darabokat ilyen alapon letiltanák a színpadról.

Az indoklás alapján ez egyértelműen rasszista.

Szoval ha kinaiakat feherek jatszanak az elitelendo.
Erdekes, mikor valami nagyonmodern darabban egy fekete jatszott valami francia kiralyt, es ezt valaki szova merte tenni, azt rogton ledorongoltak.

Az opera sajátos művészet, ott elsősorban az éneket és a zenét élvezzük, nem az előadást. Lehet akármilyen "megkapó" a rendezés, vagy akármennyire PC, ha rosszul hangzik, csalódunk. Lehet akármilyen bőrszínű az énekes, csak jó legyen.

A londoni Haknibirodalom színház nem akarja bemutatni ázsiai énekesek nélkül? Ám legyen. De miért kell tőlük bocsánatot kérni (ha valóban ez történt), ezt magyarázza már meg valaki.

Noha állítólag ő maga is homoszexuális volt, mégsem érezte, hogy szüksége lenne ez ügyben reklámra.
Legszebb szonettját (Az vagy nekem, mi testnek a kenyér, tavaszi zápor, fűszere a földnek ...) egy férfihoz írta.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés