Halálos áldozatokat követelt a vihar Németországban

2017. október 5. 22:09
Legkevesebb hét halottja és rengeteg sebesültje van Németországban a csütörtökön tomboló Xavier viharnak.

Legalább heten meghaltak és sokan megsérültek csütörtökön Németországban a Xavier nevű viharban, amely az ország északi térségére csapott le. Az anyagi  károkat és közlekedési fennakadásokat okozó vihar Hamburgban, Mecklenburg-elő-Pomerániában és Berlinben egy-egy, Brandenburg tartományban négy ember életét követelte. Valamennyien kidőlt fák vagy leszakadó ágak okozta sérülésekbe haltak bele. Sokan megsérültek, többen életveszélyesen.

Az országos meteorológiai szolgálat (DWD) figyelmeztetést adott ki. Eszerint a vihar miatt – amely óránkénti 110-120 kilométeres sebességű széllökésekkel érkezett – az egész országban veszélyes a fák, nagyobb épületek és a villamos felsővezetékek közelében tartózkodni. A legnagyobb fennakadás Berlinben keletkezett, ahol leállították a közlekedést a városi gyorsvasút (S-Bahn) teljes hálózatán és valamennyi villamos vonalon. A két nemzetközi repülőtéren akadozik a közlekedés, Schönefelden és Tegelen is a járatok késésével kell számolni. 

A tűzoltóság rendkívüli állapotot hirdetett, miután délután alig egy óra alatt csaknem 300 riasztást kaptak. Hamburgban, ahol már délelőtt megérkezett a vihar, a tűzoltókat 600 helyszínre hívták kidőlt fák, leszakadt felsővezetékek, megrongálódott tetőszerkezetek miatt. Máshol a heves esőzés okoz gondot, Kielben például négyzetméterenként 50 liter csapadék hullott. A vonatközlekedést az ország északi részén mindenütt leállították, így nem járnak a vonatok Hamburgban, Brémában, Schleswig-Holsteinben, Meckelnburg-Elő-Pomerániában, Alsó-Szászországban és Brandenburgban sem. A DWD előrejelzése szerint a nyugatról kelet felé tartó front péntekre vonul el Németország fölül.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés