Nem tetszik a magyar határkerítés a német szélsőbalnak

2017. szeptember 19. 9:45

Kereki Gergő
Mandiner
Angela Merkel veszélybe sodorta az EU-t, az Unió szétcsúszóban van, a magyar határkerítés pedig szomorú fejlemény – mondja Stefan Liebich, a német Die Linke párt berlini szövetségi képviselője a Mandinernek. A radikális baloldali párt külpolitikai szakértője lapunknak kifejtette: az EU közös döntéseit be kell tartani, aki ezt nem teszi, azt pedig szankcionálni kell.

Német pártokat és politikusokat keresett meg a Mandiner a németországi választások előestéjén. A liberális FDP politikusaival készült interjúnkat itt olvashatják.

Lapunk megkereste a keletnémet posztkommunista erőkből és nyugatnémet radikális és újbaloldali szerveződésekből összeállt Die Linke (Baloldal) pártot is. Több tartományi politikust és szervezetet is megkerestünk, de mindenki Stefan Liebich berlini Linke-képviselőhöz és külpolitikai szakértőhöz irányított minket, aki végül szűkszavúan válaszolt a kérdéseinkre.

***

Stefan Liebich, Die Linke Berlin

 

Mit üzen a Die Linke a német választóknak?

Azt akarjuk, hogy azok, akiknek sok pénzük van, jobban hozzájáruljanak a közös dolgainkhoz, hogy a szegénységet le tudjuk küzdeni. Azt akarjuk, hogy leállítsák Németország fegyverexportját. És azt akarjuk, hogy a Kelet és a Nyugat közötti igazságtalanságokat felszámolják.

Kötnének koalíciót a szocdemekkel és a zöldekkel?

Igen, ha együtt szocálisabbá tesszük a hazánkat.

Milyennek találja Merkel és Schulz tévévitáját?

Szerintem ez nem vita volt, csak a két kormánypárt elnökei beszélgettek a köztük meglévő csekély különbségekről.

Mik voltak ön szerint Angela Merkel legrosszabb döntései az elmúlt években?

Merkel a megszorítási politikájával veszélybe sodorta az Európai Uniót. Amikor a német bulvárlapokban lustának nevezik a görögöket, míg a görög lapokban Hitler-bajusszal ábrázolják Merkelt, az jól mutatja a fejleményeket.

Mit gondol a migrációról? 2015 óta több mint 1,2 millió migráns érkezett Németországba. Mik a tapasztalatai?

Jók a tapasztalataim. A legtöbb német segíteni akar a rászoruló embereknek. És a demográfiai folyamataink miatt is bevándorlásra van szükségünk.

Mi a véleménye az Európai Unióról? Jó irányba mennek a jelenlegi folyamatok?

Nem. Az EU szétcsúszóban van. Ezt a folyamatot meg kell állítani, erre sürgős szükség van. Reformokat kell végrehajtani, az Uniót szociálisabbé, demokratikusabbá és civilebbé kell tenni.

Vannak vélemények, melyek szerint ha egy uniós tagállam nem akar menekülteket befogadni, attól el kell venni az uniós forrásokat. Ha nincs menekültbefogadás, nincs pénz, vagy nincs jogállamiság, nincs pénz? Egyetért ezzel?

Az EU által elfogadott szabályok mindenkire egyformán vonatkoznak. Aki ezek alól ki akar bújni, az számolhat azzal, hogy elveszik tőle a szavazati jogot és a pénzügyi támogatást.

„A költségvetési politikát nem lehet politikai büntetésekre felhasználni. Amennyi eurót az EU Lengyelországnak ad, annak nagy része visszajön Németországba. A lengyelek arra használják a pénzt, hogy a német építőiparnak adjanak megbízásokat, és hogy német gépeket és teherautókat vásároljanak” – ezt Günther Oettinger német uniós biztos nyilatkozta. Ha igaza van, akkor a menekültpolitika vagy jogállamiság helyzete miatti pénzelvonással való fenyegetés csak üres politikai fenyegetés.

Nem a büntetésről van szó, hanem a közös döntések betartásáról. Aki ezt nem tartja be, annak következményekkel kell számolnia. Egyébként nagyrészt nem értek egyet Oettinger álláspontjával.

Mit gondol a magyar kormány migrációs politikájáról?

Magyarország volt az első ország, amely hozzájárult a Vasfüggöny bukásához. Ott annak idején lebontották a határkerítéseket, most pedig újra felépítik azokat. Ezt nagyon szomorúnak találom.

***

A Németországgal és német választással kapcsolatos híreinket, cikkeinket itt olvashatják.

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Az EU által elfogadott szabályok mindenkire egyformán vonatkoznak. Aki ezek alól ki akar bújni, az számolhat azzal, hogy elveszik tőle a szavazati jogot és a pénzügyi támogatást." - mondja Stefan Liebich.

Amennyiben ezt elfogadjuk, akkor Németországtól már 2015-ben meg kellett volna vonni a szavazati jogot.
2016-ban pedig időközi EP választást kellett volna tartani.

Aki összekeveri a Vasfüggönyt a mostani határkerítéssel annak elgurult a gyógyszere.

A Vasfüggöny azt a célt szolgálta, hogy ne hagyhatják el az országot. A mostani kerítés a határvédelem egyik eszköze és célja; az országba nem jöhessenek be azok, akik veszélybe sodorhatják az ország biztonságát.

" A "szocialista Magyarország" 1973. szeptemberében a kapitalista világ szabadkereskedelmet folytató országait felölelő szervezet (GATT) teljes jogú tagjává vált! Brüsszel kezdettől fogva rendkívüli aktivitást mutatott az előkészítő tárgyalások során és a magyar GATT-csatlakozási szerződést a Bizottság részéről sietve aláírták. Ehhez Brüsszelnek az akkor még igen gyenge nemzetközi elismertségének megerősítéséhez önös érdekei fűződtek. Ugyanakkor itthon örült a gazdasági vezetés, mivel éppen ez volt a cél: Brüsszelt szerződésben arra kényszeríteni, hogy exporttermékeink részére adja meg a legnagyobb kedvezményes elbánást. Ekkor jött az első pofon, Brüsszel első szerződésszegése. Valamennyi GATT-tag kereskedelmi partnerünktől (USA, Japán, stb.) megkaptuk a legnagyobb kedvezményes elbánást, kivéve Brüsszeltől! Bizonyított tény, hogy 1975 után kizárólag az EGK volt Magyarország olyan kereskedelmi partnere, amely rosszhiszemű módon nem hajtotta végre hazánk irányába vállalt kötelezettségeit! 1973-tól tizenhat éven keresztül Brüsszel a legsúlyosabb nemzetközi jogsértés állapotában volt Magyarország vonatkozásában, egészen az 1988-ban megkötött átfogó kereskedelmi megállapodásunkig! Ez a magatartás,a vállalt kötelezettségek durva megsértésének példája, igen ritka jogállamok egymás közötti kapcsolatában.

GATT-szerződésünk azt is kimondta, hogy "a felek a korlátozások diszkriminatív elemeit nem növelik és kötelezik magukat a meglévő korlátozások fokozatos felszámolására". Ennek a kötelezettségnek megszegése jelentette számunkra a második pofont, a napjainkig tartó negatív sorozat újabb láncszemeként. Magyarország ekkoriban még hatalmas marha, sertés és bárány készletekkel rendelkezett, a fő felvevő piac itt is az EGK volt. 1974 júliusában a brüsszeli Bizottság Magyarországgal szemben, minden előzetes értesítés nélkül ún. rendkívüli piacvédelmi intézkedéseket vezetett be, melynek keretében egyik napról a másikra leállította az EGK-ba irányuló élőmarha és friss marhahús szállításainkat. Ezzel, diszkriminatív és szerződésszegő módon óriási károkat okozott a már egyébként is pénzügyi nehézségekkel küzdő hazánknak."

"A rendszerváltást követően hirtelen pörögni kezdtek az európai integráció kerekei, különösen mi, magyarok számára, mivel ebben is messze megelőztünk mindenkit a "táborban". A demokratikus választások és az új kormány beiktatása után azonnal megindultak az ún. második generációs, társulási vagy más néven "Európa-megállapodás" tárgyalásai. A Bizottság ezúttal is hű maradt önmagához, saját ígéreteit megszegve járt el. Tárgyalási mandátumát (ún. Dublin-mandátum) úgy hirdette meg, hogy a magyar társulás "megerősített" kedvezményeket fog számunkra biztosítani. A tárgyalások során kiderült, hogy nem kaptunk kedvezőbb rendelkezéseket, mint a több mint harminc évvel azelőtt (!), 1961-ben megkötött görög, majd az 1963-as török analóg társulási megállapodások.

A kereskedelmi kedvezmények területén - patikamérlegen gondosan kiszámítva - mindig olyan elbánást biztosítottak számunkra, amelyeket már nem tudtunk kihasználni. Ha Brüsszel betartja vállalt kötelezettségét, 1973-tól kezdődően még jelentős gazdasági haszonnal járt volna számunkra a diszkrimináció felszámolása, a legnagyobb kedvezmény biztosítása. Az 1992-ben aláírt társulási megállapodással megkaptuk ugyan az ún. preferenciális elbánást, de ekkor a KGST piacok elvesztésével és a privatizációs rablógazdálkodással tönkretett magyar gazdaság már nem tudott vele mit kezdeni. A statisztikai adatok könyörtelenül mutatják, hogy éppen a társulási megállapodás végrehajtásának időpontjától a Közösségbe irányuló magyar külkereskedelmi mérleg meredeken romlani kezdett.

Nyújthatott volna ugyan a Bizottság számunkra egy mentőövet, melyet az ugyanebben az évben beindult EFTA (Ausztria, Svédország, Finnország) tagfelvételi tárgyalások képeztek. Tudni kell, társulási megállapodásunk egyúttal azt is jelentette, hogy Magyarországot a Közösség 1992-től érettnek nyilvánította a teljes jogú integrációs tagságra. Mivel ekkor a volt kommunista országok közül kizárólag mi voltunk "társult viszonyban" Brüsszellel, ezért minden alap és ok megvolt arra, hogy Magyarországot a Bizottság bekapcsolja ebbe a bővítési körbe. Se addig, sem pedig azóta nem vettek fel ilyen gazdag, jóléti országokat, melyek közül kettővel történelmi, baráti viszonyban voltunk. Nem kell nagy képzelőerő, mi lett volna (és mi lenne ma) a sorsunk, ha már 1995-től a nevezett országokkal együtt uniós tagok lehettünk volna. Ehelyett a Bizottság parkoló pályára helyezett bennünket Az ezt követő tíz év alatt felmorzsolódott minden érdemi és helyzeti előnyünk. A Bizottság könyörtelenül belepréselt bennünket a "keleti-bővítés" számunkra rendkívüli károkat okozó kategóriájába. A helyzet éppen fordítottja lett annak, ami az EFTA bővítéskor volt. Még soha nem vettek fel az Unióba egyszerre ilyen sok és a kommunizmus által ennyire tönkretett gazdaságú, elnyomorított, szegény országot."
Forrás: Brüsszel sorozatos szerződésszegései és súlyos jogsértései
http://viszavzsodor.blogspot.h..

Ja, hogy mar rasszizmusnak szamit ha nem engedjuk be aki nem europai allampolgar/nem rendelkezik vizummal/egyeb tartozkodasra jogosito dokumentummal?

Tessenek megnyugodni kedves antifak, ha egy feherember jon szenegali/bangladesi papirokkal, ot se fogjuk beengedni.

A berlini fal ugyanazt a célt szolgálta, mint a Vasfüggöny. Tudja ő ezt, csak úgy csinál, mintha nem tudná.
A nyugatnémet számára ott van a volt keleti blokk, amelyet nem sikerült felzárkoztatniuk. Foglalkozzanak azzal és ne Magyarországgal.

Végre valakik, akiknek nem tetszik semmi.

Mocskos kommunista tetvek. Be kéne őket tiltani.

Ennek mi értelme van? Ezt még szellemi onanizálásnak sem lehet nevezni- szedje már össze magát.

Nagy a Jó Isten állatkertje és nincs rajta kerítés...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés