Az újságírók csinálhatják-e a politikát?

2017. szeptember 4. 10:08

Zöldi László
Médianapló
A végrehajtó hatalom igyekszik lerázni magáról a fürkésző tekinteteket, olykor maga alá is gyűri a két hatalmi ágat. Ekkor kerül előtérbe a média.

„Dr. Kovács Zoltán civilben történész. Korábban sajtótörténetre tanította a debreceni egyetemistákat, majd Kósa Lajos polgármester kommunikációs tanácsnoka lett. Az ő nevéhez fűződik az úgynevezett médiaholdig meghonosítása. A meghökkentően sikeres kísérlet központosította a városi nyilvánosságot, ez a modell 2010 után elterjedt az egész országban. Ha ő kiejti a száján, amit a 96. Kormányinfón mondott, hogy »A média egy része primer politikai szereplőnek tekinti magát.«, akkor azt érdemes megszívlelni.

A kormány-szóvivő becsületére válik, hogy március 15-én, a szabad sajtó napján sem szokott hízelegni az újságíróknak, hogy a negyedik hatalmi ág tiszteletre méltó munkatársai. Tisztában van azzal, hogy az államelmélet csak három hatalmi ágat ismer: a törvényhozást (a parlamentet), a végrehajtó hatalmat (a kormányzatot) és az igazságszolgáltatást (az ügyészséget meg a bíróságot). A rendszerváltás óta mi is megtapasztalhattuk, hogy a polgári demokráciában a törvényhozók (az országgyűlési képviselők) és az igazságszolgáltatás felelős emberei (az ügyészek meg a bírók) azt a feladatot kapták, hogy ellenőrizzék a kormányzatot a törvények alkalmazásában. A végrehajtó hatalom igyekszik lerázni magáról a fürkésző tekinteteket, olykor maga alá is gyűri a két hatalmi ágat. Ekkor kerül előtérbe a média.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miért nem lehetett az egész (rövid) cikket közölni,mandisok?
A végén ugyanis a mondandót nem kritizálja a szerző, de megremeg K.Z. mimikájától, mondván: ő a NER legfenyegetőbb arca.
Szegény Zoli!
Ezt sohasem hitte volna.

Bár a média bírálata nem européer (mint azt Máté. T. Gyula szemlézett cikkéből is tudhatjuk), talán megbocsátja a tisztelt szerző, ha egy magamfajta vidéki kifejtse a véleményét a "negyedik hatalmi ágról".

A média - akár a "kormánypropaganda" (888, Pesti Srácok, Magyar Idők, Lokál, Magyar Hírlap), akár a "független" és "szakértő", bár már saját létét is megkérdőjelező sajtó (444, Kettős Mérce, HVG, 168 óra, Népszava, Hír TV, MN, RTL, ATV vagy Reflektor) - jelenleg a tulajdonosi körének megfelelő "hírek" gyártásában, párhuzamos valóságok konstruálásában érdekelt. Ezt a "valóságot" kézről kézre adott házi "szakértőkkel" és egymástól átvett idézetekkel támasztják alá.

A média jelenleg szakmunka. Vagy inkább betanított. Nemigen jellemzi a szakmai igényesség, az igazság keresésének szenvedélyes vágya, a hallgattassék meg a másik fél elve. Nem csoda, hogy a médiaipari betanított munkások becsülete fogyóban van a társadalomban.

Az írás zárószakászát is fontosnak tartom.

"A nyilvánosság eszközrendszerét működtető újságírók hajlamosak arra, hogy átvegyék az ellenőrzésre szakosodott, de funkciójukban korlátozott hatalmi ágak szerepét. A múlt csütörtöki Kormányinfón ezt állapította meg az Orbán-kormány szóvivője a maga sajátos modorában. Kijelentése szakmailag elfogadható, értékítéletté a metakommunikációja emelte. Valószínűleg nem tehet róla, de ő a végrehajtó hatalom legfenyegetőbb arca. Még az egyébként tényszerű kijelentést is olyan mimikával adta elő, hogy a képernyő előtt ülve összerezzentem. Pedig csupán kimondta, hogy a kormányzat észrevette a rá leselkedő veszélyt, és jó, ha ehhez tartjuk magunkat."

Szerintem téves megfogalmazást, értékelést tartalmaz. A média feladata lenne a tájékoztatás és nem a hírgyártás. Kovács Zoltán megfogalmazásában ez érzékelhető és nem az amit a szerző megfogalmaz. Amennyiben a hírgyártásból fakadó következményekért összerezzen, azt kell mondanom jogosan teszi, mert súlyos következményei lehetnek. Társadalmilag nézve lásd Ukrajnát, gazdaságilag Görögországot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés